TOP mobiltelefonok (2022)

Mobiltelefon vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb mobiltelefont.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Az első igazi okostelefon, az iPhone 1, 2007-ben jelent meg és teljesen megváltoztatta az életünket és az egész társadalmunkat. Az internet, az okostelefonok és a közösségi média hármasa hatalmas hatással volt az életünk szinte minden területére, a magánélettől kezdve a munkán át, a céges kommunikációig.

Manapság már nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat okostelefonok nélkül. Ennek megfelelően a mobil piac is hatalmasra nőtte ki magát és rengeteg különböző gyártó, számos modellje közül választhatunk. Ami egyrészt szuper, hiszen a versenyhelyzetben fejlődik a technológia és vásárlóként egyre jobb telefonokhoz juthatunk hozzá.

Másrészt viszont olyan hatalmas lett a választék, hogy szinte lehetetlen választani. Ez azért is különösen igaz, mert szinte havonta jönnek ki különböző újdonságok. Ha nem követed napi szinten a mobiltelefonos híreket, akkor már fél év alatt is teljesen lemaradhatsz. Ha pedig az utolsó telefonodat 3-4 éve vásároltad, akkor különösen nehéz lesz eligazodnod az új technológiák és friss készülékek között.

Az alábbi vásárlási útmutatóban minden részletet lefedően fogunk beszélni a mobiltelefonokról. Megnézzük a különböző funkciókat, fontosabb specifikációkat, és arról is beszélünk majd, hogy milyen árkategóriában érdemes vásárolnod, melyik márkák között érdemes böngészni.

Mire a végére érünk képes leszel magabiztosan kiválasztani a számodra legmegfelelőbb telefont, amit elégedett használhatsz majd a mindennapokban. Készen állsz?

Mobiltelefon toplista

Termék névKépFőbb előnyökMobiltelefon ár
Nokia X20 mobiltelefon Nokia X20 mobiltelefon
 •  Mindennapi használatra kiváló
 •  Számos alkalmazást használhatsz rajta
aktuális ár
iPhone 13 Pro Max mobiltelefon iPhone 13 Pro Max mobiltelefon
 •  Elegáns és felhasználóbarát
 •  A mobiltelefonok krémje
aktuális ár
iPhone 12 mobiltelefon iPhone 12 mobiltelefon
 •  Egyszerű használat, de nagy teljesítmény
 •  Igazi Apple életérzés
aktuális ár

Mobiltelefon tesztek, vélemények

Új telefont keresel? A több ezer különböző készülék és számos gyártó között nem egyszerű eligazodni. Az alábbi válogatással szeretnék segíteni neked egy kicsit leszűkíteni a kört. Mindegy, hogy olcsó megoldást keresel, vagy csúcskategóriás modellek között válogatnál, itt megtalálod majd, amire szükséged van!

Olcsó mobiltelefonok (belépő kategóriás készülékek)

A felső kategóriás mobiltelefonok mindig drágábbak voltak, de az utóbbi néhány évben a korábbiakhoz képest jelentősen megemelkedett az áruk. Természetesen ezzel együtt a tudásuk is nőtt, de sajnos nem mindenki engedhet meg magának egy olyan telefont, aminek az árából már egy pofásabb használt autót vehetnénk.

Viszont a mobiltelefon manapság már elengedhetetlen kellék, ami nélkül nehéz lenne elképzelni a mindennapjainkat. Itt jönnek a képbe a belépő kategóriás készülékek, amik korlátozottabb tudással rendelkeznek, cserébe viszont jóval olcsóbbak is.

Ennél a kategóriánál az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a készüléket, aminek a használata nem okoz majd nagyobb fejfájást a hétköznapokban. Viszont eközben maradjunk a rendelkezésre álló kereten belül. Ez sokszor nem is annyira egyszerű feladat.

Az olcsóbb készülékek között vannak olyanok, amik elegendő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy az egyszerűbb feladatokat gond nélkül ellássák. De sajnos olyanok is előfordulnak, amik az alacsony ár miatt annyira gyenge hardverekkel rendelkeznek, hogy az egyszerű mindennapi használatot sem nagyon bírják. Ezeket érdemes messziről elkerülni.

Mi az, amire mindenképpen szükséged lesz? A telefonálás és a szöveges üzenetek még a leggyengébb készülékeken is működnek. Viszont nem árt, ha ezt kiegészíti a közösségi média használat, e-mailezés, esetleg videók nézése, például a YouTube-on. Ezeket mindenképpen gond nélkül kell tudnia a készüléknek, még a legolcsóbbaknak is.

Egy belépőkategóriás telefonon az alap funkciók fognak működni

Természetesen lesznek olyan funkciók, amikről ezeknél a telefonoknál le kell majd mondanod. Az újabb technológiák, mint az ujjlenyomat leolvasás vagy az 5G például szinte biztosan nem lesznek elérhetőek. Ezek nélkül egyébként meg is lehet lenni. Ami nagyobb szívfájdalom az talán a gyengébb kamera. Illetve érdemes azzal számolnod, hogy ezeken a telefonokon csak a legegyszerűbb játékok futnak majd el és az Augmented Reality alkalmazásoknak is jó eséllyel búcsút kell majd intened.

Ahhoz, hogy megkönnyítsem a választásodat, összeszedtem neked azokat a dolgokat, amikkel mindenképpen rendelkeznie kell a legolcsóbb telefonnak is. Itt az egyszerű hétköznapi felhasználást vettem figyelembe, napi néhány óra intenzívebb használattal és az alapvető funkciókkal. Próbálj a rendelkezésre álló kereten belül olyan készüléket választani, amiknél legalább ezeket ki tudod majd pipálni.

 • 3 GB RAM – A minimum a 2 GB, de ez erősen határeset. Én inkább 3-4 GB-ot ajánlanék. Ilyen készülékeket már viszonylag olcsón lehet találni, így a 2 GB-os gyengébb modellekkel nem annyira éri meg foglalkozni.
 • 2000 mAh-es akkumulátor – Ez egy gyengébb telefon esetében elegendő lesz egy napi használatra. Ha intenzívebben használnád, vagy nem bírja reggeltől estig az aksi, akkor próbálkozz az energiatakarékos üzemmóddal.
 • FullHD felbontás – Van még néhány olyan modell a piacon, amik a hagyományos HD felbontást használják, ezekkel nem érdemes foglalkozni. A FullHD jó és megfizethető, ezért teljesen alapkövetelmény.
 • 64 GB memória – A belső tárhely nagyon fontos a telefonokon, hiszen nem lehet mindig áttöltögetni a cuccokat a számítógépre. Az alkalmazások is egyre több helyet foglalnak, de a telefonon tárolt zenék és filmek, vagy akár az általad készített videók is sok memóriát igényelhetnek. A 32 GB-os telefonokkal is el lehet evickélni, de érdemesebb legalább 64 GB-nyi belső tárhelyet választani.
 • SD kártya foglalat – Ezzel bővítheted a belső memóriát, ha később erre lenne szükséged. Nem mindegyik telefon rendelkezik viszont ilyen funkcióval, így érdemes odafigyelni rá.
 • Alapvető szenzorok – Az egyes készülékek különbözőféle érzékelőkkel vannak ellátva. A GPS alapvetően szükséges, ha helymeghatározással működő szolgáltatásokat használnál, mint az autós navigáció vagy a térképek. Emellett jól jöhet még az accelerométer, amivel például a lépésszámláló alkalmazások működnek. A belépőkategóriás készülékekben nem mindig található giroszkóp, de ez nem is feltétlen baj. Általában augmented reality alkalmazások használják, de az olcsóbb készülékek ezeket úgysem viszik el.
 • 4G – Ez a legtöbb készülékben megtalálható, de szükséged is lesz rá. A 4G mobil internet jó sebességet és megbízható kapcsolatot nyújt majd, amikor nem érhető el Wi-Fi hálózat.
 • NFC – Ez egy olyan kommunikációs technológia, ami a közeli eszközök közötti kapcsolatot teszi lehetővé. Ha rendelkezik vele a telefon, akkor használhatod mobil fizetésre és még néhány érdekes dologra.

A belépő kategóriás készülékek szinte kizárólag Android rendszert fognak futtatni. Ennek nagy előnye, hogy személyre szabható, számos lehetőséget rejt magában, de mégis egyszerűen használható.

Amire viszont érdemes odafigyelned, hogy főleg az olcsóbb telefonok esetében sok szokott lenni az úgynevezett bloatware. Ezek előre telepített programok, amik legtöbbször feleslegesen foglalják a helyet, de rosszabb esetben akár biztonsági rést is jelenthetnek. Részben ez az oka, az olcsóbb telefonok kedvező árának, ugyanis a szoftverek forgalmazói fizetnek a gyártóknak, hogy az alkalmazásaik rákerüljenek a telefonokra. Így magát a készüléket kisebb haszonkulccsal tudják forgalmazni. A Xiaomi telefonjai például elég gyengék ebből a szempontból, ott konkrétan még az operációs rendszerben is reklámokba ütközhetsz.

Szerencsére ma már a belépő kategóriás modellek között is vannak elég jó telefonok, amik hétköznapi használatra tökéletes lehetnek. Szóval ha korlátozottabb a keret vagy csak egyszerűen úgysem használnád ki a drágább telefonok nyújtotta lehetőségeket, akkor jó választás lehet egy olcsóbb mobiltelefon is.

Előnyök

 • Pénztárcabarát választás
 • Mindennapi használatra tökéletes
 • Már a legolcsóbb készülékek is nagy tudással rendelkeznek
 • Az Android operációs rendszer kifejezetten jó

Hátrányok

 • A csúcskategóriás extrákról le kell mondanod
 • Gyengébb hardver
 • Nem készítenek olyan jó képeket
 • Játékok közül csak az egyszerűbbeket tudod majd tolni

Közép kategóriás mobiltelefonok

Mobiltelefonok esetében a középmezőny kifejezetten jó választás lehet, hiszen egészen jó áron kaphatsz magas tudású telefonokat. Míg belépő kategóriánál elég erősen korlátozottak a felhasználási lehetőségek, addig a középkategória esetében már a legtöbb dolog elérhető, inkább csak a prémium funkciókról kell majd lemondanod. Ráadásul még így is jelentősen kevesebbet fogsz fizetni, mint a legújabb csúcskategóriás modellekért tennéd.

Itt a legnagyobb kihívást az fogja jelenteni, hogy megtaláld azt a készüléket, ami tudás és ár arányában a legjobbat nyújtja. Mivel több száz telefon közül válogathatsz ebben az árkategóriában, ezért a választás nem lesz egyszerű.

Egy top kategóriás telefonon már játszani is fogsz tudni

Amit észben kell tartanod, hogy valamilyen szempontból mindenképpen gyengébb lesz a telefon. Hiszen ha nem így lenne, akkor már a prémium kategóriába tartozna és jóval drágább lenne. Ezért lényeges, hogy előre meghatározd, hogy mik azok a dolgok, amikből szeretnél engedni és mik azok, amikből nem.

Például találsz majd olyan telefonokat, amik erős RAM-mal rendelkeznek, de mondjuk a fényképezőjük nem annyira szuper. Ez egy jó választás lehet. Fordított helyzetben már nem annyira, hiszen hiába csinál jó képeket a készülék, ha közben lassú, mint egy lajhár.

Itt talán azzal tudok a legtöbbet segíteni, ha átnézzük a legfontosabb szempontokat és segítek eldönteni, hogy melyik lesz számodra a legfontosabb, és mik azok, amiknél megelégedhetsz egy gyengébb teljesítménnyel is. Nézzük is meg!

Lényegesebb szempontok

 • Nyers erő – Az alap hardveres háttér nagyon fontos, ebből nem érdemes engedni. Ahhoz hogy a telefon megfelelően működjön szükséged lesz egy jó processzorra és legalább  6, de inkább 8 GB RAM-ra. Ennél kevesebbel ne érd be, akkor sem, ha egyébként más szempontból jónak tűnik a készülék.
 • Elegendő tárhely – A középkategóriás készülékeknél a 128 GB belső memória alap kell, hogy legyen. Némelyiknél akár 256 GB-tal is találkozhatsz. Ez alá nem érdemes menni, még ha más szempontból jó is lehet a készülék. Hosszú távon elég nagy fejfájást tud okozni a túlságosan limitált tárhely.
 • Megbízható gyártó – A középkategória legnagyobb negatívuma, hogy több gyártó is kínál alacsony áron kifejezetten nagy tudású készülékeket. Mi ezzel a gond? – kérdezheted. A gond csak annyi, hogy általában az alacsony ár oka, hogy valahol máshol fizeted meg a különbözetet. Ez lehet a gyártók által megjelenített reklámok a telefonon, feleslegesen feltelepített alkalmazások, amiket nem is tudsz eltávolítani vagy akár még az adataid is veszélyben lehetnek. Szóval azért erre érdemes odafigyelni.

Kevésbé lényeges szempontok

 • Képernyő mérete – A nagyobb képernyőkön jobb filmezni és játszani, de még akár böngészni is. Viszont ebben a kategóriában már a kisebb telefonok is elég nagy kijelzővel rendelkeznek ahhoz, hogy kényelmes legyen a használatuk. Ha találsz olyan készüléket, aminek nagyobb a kijelzője és minden más szempontból is megfelelő, az szuper. De ha a nagyobb méret a fentebb felsorolt elsődleges szempontok rovására megy, akkor hosszútávon nem leszel vele elégedett.
 • Biometrikus azonosítás – Az ujjlenyomat- vagy arc felismerés mint biztonsági funkciók kényelmesek, de el lehet lenni nélkülük. Ugyanaz vonatkozik rá, mint a nagyobb kijelzőre: jó ha van, de nem létszükséglet.
 • Prémium funkciók – Ezek olyan újabb funkciók, amikről nagyrészt le kell majd mondanod. De azért néha találkozhatsz velük. Figyelj arra, hogy ne ezek alapján válassz, mert az alapvető dolgok sokkal fontosabbak, mint egy hangzatos vezeték nélküli töltés vagy hasonló apróság.

A középkategóriánál van egy érdekes jelenség, aminek a Huawei és a Xiaomi a legnagyobb képviselői. Ezek a gyártók sokszor közép kategóriás árakon kínálnak felső kategóriás hardverekkel rendelkező telefonokat. Mégsem sorolnám őket a prémium készülékek közé, és azért nem, mert pontosan a prémium érzet hiányzik belőlük.

Nincsen egyébként semmi probléma ezekkel a telefonokkal (vagyis kisebb gondok, de erről mindjárt beszélek még), csak egyszerűen az erős hardver ellenére sem hozzák ugyanazt a felhasználói élményt mint mondjuk egy Apple vagy Samsung mobil.

A fenti példáknál maradva a Xiaomi-nál problémát jelenthet a bloatware, míg a Huawei telefonjain nem érhetőek el a Google szolgáltatásai. Ezek olyan dolgok, amikkel egyébként simán együtt lehet élni cserébe az olcsóbb árért. De azért nem árt ha előre tudsz róluk és számolsz velük. Van akinek ez belefér, van akinek nem.

Még egy utolsó tanácsot adnék a középkategóriás készülékekhez. Én úgy szoktam ezek között böngészni, hogy elkezdem a legolcsóbbaktól nézni a listát és szép lassan kiszűrni azokat, amik még nem tudják az alapvető dolgokat. Észben tartok egy-két szempontot, mondjuk 8 GB RAM és 128 GB belső tárhely. Ami ezeket nem tudja azt el is felejtem. Így előbb utóbb eljutok egy olyan olcsó készülékig, ami megfelel mindkettőnek. Azt már érdemes megnézni alaposabban, valószínűleg nagyjából ezt a kategóriát keresem én. Ugyanezt megteheted a drágább telefonoktól indulva is. Ilyenkor is azt tartsd észben, hogy mik azok az értékek, ami alá már nem akarsz menni.

Előnyök
 • Kedvező áron juthatsz nagy tudású telefonokhoz
 • Nem fizetsz feleslegesen sokat kihasználatlan prémium funkciókért
 • Nem kell megfizetned a drágább márkák nevét a telefonon
 • Jó megoldást lehet hétköznapi használatra
Hátrányok
 • Hatalmas választék, nehezebb döntést hozni
 • Némelyik olcsó és jó készülék rendelkezik kisebb hátulütőkkel
 • Nem mindegyik márka ugyanannyira megbízható
 • Nem fogsz tudni felvágni vele a haverok előtt

Prémium mobiltelefonok

Ha a legjobb készülékek közül szeretnél válogatni, és nem bánod, ha többet kell értük fizetned, akkor ez lesz a te kategóriád. Ide sorolhatjuk a nagyobb márkák újabb modelljeit. Olyan készülékek ezek, amik nem csak elképesztően erős hardvereket kaptak, de rendelkeznek a legújabb és legfejlettebb technikákkal is.

Amit itt mindenképpen fontos kiemelni, hogy ezek a telefonok kifejezetten drágák. Az elmúlt években a prémium árkategória határai eléggé kitolódtak. Ahogy egyre fejlettebb hardvereket kaptak a telefonok úgy mentek fel a gyártás költségei is, és akkor a marketingköltségekről még szó sem esett.

A marketing pedig jelentős szerepet játszik a prémium mobilok esetében. Ezek a készülékek ugyanis nem csak kiváló működést ígérnek, de a legtöbb esetben hozzák a valódi prémium életérzést is. Ez sokszor akár presztízskérdés is lehet, egy üzleti tárgyaláson például nem mindegy, hogy milyen mobillal jelensz meg. De praktikus előnyei is vannak ennek, ugyanis mind felhasználói élmény mind pedig minőség szempontjából kiemelkedőbbek a felső kategóriás mobilok.

Ezeknél már tényleg elvárható a hibátlan hardveres működés minden tekintetben. Így itt nem is nagyon kell majd olyasmivel foglalkoznod, hogy elég jók-e az egyes specifikációk. A döntést inkább az alapján tudod majd meghozni, hogy melyik készülék milyen extrákkal rendelkezik.

A prémium kategóriás mobiltelefonok sok extra funkcióval rendelkeznek

Az extrák jelenthetnek különböző funkciókat is, amiket a többi telefon nem, vagy csak kevésbé jól tud. De lehet szó akár átlagon felüli specifikációkról is. Például több modell is rendelkezik 4K felbontással, ami mobiloknál már extrának mondható. Illetve a HDR képjavító technológiát is sok készülék támogatja. Viszont csak néhány olyan telefon van, ami mindkettőt tudja egyszerre. Ha sokat nézel filmeket a telefonodon, akkor ez például egy olyan extra, ami már perdöntő lehet.

Nézzünk meg egy listát a fontosabb prémium funkciókról és tulajdonságokról is!

Természetesen a fentieken túl van még számos egyéb szempont és olyan apró extra, amikkel találkozhatsz majd. Ezek csak a fontosabbak voltak.

Ha prémiumkategóriás mobilt vásárolsz, annak megvan az az előnye, hogy viszonylag nehezen fogsz tudni mellényúlni. Hiszen itt nagyjából a jó és a jó közül tudsz választani.

Ezek a készülékek tényleg mindent tudnak, amit egy mobil tudhat. Sőt, néhány esetben akár a számítógépekkel is simán felveszik a versenyt. Tudsz rajtuk videót szerkeszteni, játszani, dolgozni, böngészni vagy filmet nézni. Természetesen a telefonálás is megy nekik.

Szóval ha szeretnél egy olyan készüléket, amivel a következő néhány évben biztosan elégedett lehetsz, akkor nyúlj mélyre a pénztárcádba és válassz a prémium mobilok közül.

Előnyök

 • Nem kell majd azon aggódnod, hogy mire képes a telefon és mire nem
 • Hibátlan és gyors működés minden esetben
 • Erős hardveres háttér
 • Számos hasznos és kényelmes extra funkció
 • Nem tudsz rosszul dönteni, jó és jó készülékek közül válogathatsz majd

Hátrányok

 • Nyilvánvalóan számolnod kell a drágább árral
 • Érdemes rájuk mindenféle biztosításokat kötni
 • Némelyik extra funkciót csak bizonyos készülékek tudják

iPhone-ok

Az Apple és az ő iPhone-jai egy külön kategóriát képviselnek, ha mobiltelefonokról van szó. Míg az Androidos készülékek nagyrészt azonos alapokra épülnek – még ha vannak is kisebb-nagyobb eltérések – addig az iPhone-ok egy teljesen más operációs rendszert használnak. Emellett pedig a cég filozófiája is elég sokat vet a latba ezeknél a telefonoknál.

Itt ugyanis különös hangsúlyt helyeznek a prémium minőségre, ami abszolút meg is látszik a termékeken és a felhasználói élményen is. Az iPhone-ok használata kényelmes, egyszerű és nem utolsó sorban biztonságos.

Ezek a készülékek az iOS operációs rendszert futtatják, ami kizárólag az Apple telefonokon érhető el. Ennek megvannak az előnyei és hátrányai is. Mindenképpen pozitívum, hogy ez az egyik legbiztonságosabb rendszer. Itt szóba sem kerülhet az úgynevezett bloatware, amik előre telepített – néha káros – programok. Emellett a személyes adatokat is hozzáértően és bizalmasan kezelik, ami az újabb modelleknél még nagyobb hangsúlyt kapott. Illetve az is nagyon fontos részlet, hogy csak az Apple saját alkalmazásboltjából tudsz applikációkat letölteni. Az ide felkerülő alkalmazások pedig alapos szűrésen mennek keresztül, így lehetetlen olyan programokkal bekerülni, amik bármilyen szinten negatívan érintenék a felhasználókat. Szóval nem kell tartanod vírusoktól vagy kémprogramoktól.

Az iOS legnagyobb hátulütője, hogy kevésbé személyre szabható, mint az Android rendszer. Itt nem tudsz majd változtatni a felhasználói felületen, és olyan alkalmazásokat sem használhatsz, amik nem elérhetőek az alkalmazásboltban.

Még egy apróságot érdemes megemlíteni az iOS-szal kapcsolatban. Ez pedig az, hogy sokkal hatékonyabban képes kezelni a RAM-ot, mint az Android. Elsőre meglepő lehet, hogy míg a prémium kategóriás Android telefonokban 8, 12, sőt akár 16 GB RAM is megtalálható, addig az Apple legújabb modelljében mindössze 6 GB. Ez azért van, mert nincs is szüksége ennél többre, ezzel is tökéletesen működni fog az összes alkalmazás. Sőt, a következő néhány évben sem kell, hogy emiatt fájjon majd a fejed.

Az Apple telefonok közül egyszerűbb egyébként választani, mintha androidos készüléket vásárolnál. Ennek pusztán annyi az oka, hogy jóval kevesebb modell érhető el és az is mind egyetlen gyártó kínálatából. Szóval bár kisebb a választék, mégis végső soron egyszerűbb lesz a választás.

Igazából ami ezt egy kicsit megnehezítheti, hogy adott modellnek több különböző változata is elérhető. Változhat a szín, a belső tárhely mérete vagy néhány extra funkció. Ezekkel együtt pedig az ár is.

A legtöbbet talán azzal tudok segíteni neked, ha írok pár szót a frissebb készülékeikről. Így csak azt kell majd eldöntened, hogy megéri-e megvenned a legújabb modellt vagy elég lehet egy tavalyi darab is.

Amit az Apple készülékeinél még mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ezeknek a telefonoknak az ára kifejezetten magas. Tényleg szuper a minőség, de ezért cserébe alaposan a pénztárca mélyére kell majd nyúlnod.

Ha viszont elsőosztályú felhasználói élményre és megbízható működésre vágysz, akkor az iPhone jó választás lehet számodra. Illetve természetesen az Apple életérzésről sem szabad megfeledkezni, amit a letisztult dizájn és az egyszerű használat adnak.

Előnyök

 • Maximálisan felhasználóbarát használat
 • Fejlett funkciók és technológiák
 • Megbízható működés
 • Biztonságos
 • Letisztult dizájn, egyszerűen jó érzés őket használni

Hátrányok

 • Kisebb felhasználói szabadság
 • Kifejezetten magas ár
 • Korlátozott kompatibilitás

Milyen mobiltelefont vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A mobiltelefonok piacán hatalmas a választék, és számtalan különböző modellt találhatsz. Ezek sokszor tudásban és minőségben is eltérnek egymástól. Emiatt nagyon sok különböző szempontot kell végiggondolnod, ha új mobilt vásárolnál.

Ma már nem elég belőni az árkategóriát és választani néhány készülék közül. Egy adott árkategórián belül is nagyon nagy eltérések lehetnek ugyanis.

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy mire is van szükséged. Szeretnéd a legújabb modellt, vagy elég lesz kicsit olcsóbban egy tavalyi darab is? A márkák között is hatalmas a szórás. Némelyik gyártó jóval kedvezőbb áron kínál felső kategóriás tudású modelleket. De természetesen az igazi high-end márkáknak is megvannak az előnyei.

Az alábbi útmutatóban együtt fogjuk megkeresni a választ a fenti kérdésekre. Átvesszük a legfontosabb szempontokat és segítek neked kiválasztani a számodra legmegfelelőbb készüléket. Vágjunk is bele!

Android vagy Apple?

Ez az első fontos döntés, amit mindenképpen meg kell hoznod. Jelenleg a mobiltelefon piac két nagy részre oszlik fel. Vannak az Apple készülékei és szinte az összes többi gyártó az Android operációs rendszert használja.

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így leginkább a felhasználói igényektől és persze a pénztárcánk vastagságától függ, hogy melyiket érdemes választanunk. Nézzük meg, hogy melyik miért jó, vagy miért kevésbé jó.

Android

Android robot rajz egy füzetben

Az Android operációs rendszer fejlesztését a Google szponzorálta, és mint ilyen egyértelmű a kiváló minőség és a gazdag funkcionalitás. Ennek a rendszernek a legnagyobb előnye a széleskörű felhasználhatóság.

Az alap szoftver szabadon felhasználható bármelyik gyártó által, de a Google szolgáltatásokért, mint a Gmail, licenc díjat kell fizetniük. De még így is jobban megéri ezt használni, mint saját operációs rendszert fejleszteni. Már csak azért is, mert így a legtöbb gyártó telefonjai azonos rendszert használnak, ami azt is jelenti, hogy bármelyiken ugyanúgy használhatod az Androidos alkalmazásokat. Ez a gyártóknak, a szoftverfejlesztőknek és a vásárlóknak is jó.

Annyit érdemes észben tartani, hogy maga az alap rendszer ugyanaz az összes telefonon, de gyártónként mégis lehetnek eltérések. Ez legegyértelműbben abban mutatkozik meg, hogy különböző márkák különböző felhasználói felületeket építenek az Android rendszerre. Szóval a felhasználói élmény emiatt akár jelentősen eltérő is lehet két Androidos telefon között. Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem mindegyik telefon futtatja ugyanazt az Android verziót, főleg ha régebbi modellekről van szó.

Na de nézzük meg részletesen az előnyöket és hátrányokat!

Az Android telefonok előnyei

Az Android telefonok hátrányai

Apple

Apple IOS rendszerű mobiltelefon

Az Android mellett a másik nagy operációs rendszer az Apple iOS-e, amit az iPhone-ok használnak. Míg az Androidnak a sokszínűség az egyik legnagyobb előnye, addig az Apple telefonoknak pontosan az ellenkezője, hogy teljesen egységesek. Ez azt jelenti, hogy minden készüléken ugyanazt a jól megszokott felületet találod majd, ugyanazokkal a nagy elvárások alapján összeválogatott alkalmazásokkal.

Természetesen a régebbi modelleknél előfordulhat, hogy korábbi verziót futtatnak. Ilyenkor néhány újdonság nem lesz elérhető, vagy kimarad néhány biztonsági frissítés. Viszont ezek is ugyanazokat az alapelveket követik.

Az újabb készülékek pedig teljesen egységesek. És az Apple elég magasra helyezi a lécet. Tény, hogy ezek a készülékek drágábbak, viszont garantálják a jó minőséget, az igényes kivitelezést és a felhasználóbarát működést.

Az Apple telefonok felső kategóriás készülékek, amikkel biztosan nem nyúlsz majd mellé. Ezek a kütyük a legjobb minőséget képviselik.

Az Apple telefonok előnyei
Az Apple telefonok hátrányai

Windows Phone OS

Az iOS és az Android mellett megemlíteném még a Windows telefonos operációs rendszerét. De ezt csak azért, hogy ne vásárolj ilyet. A Microsoft már nem támogatja és nem fejleszti a rendszert. Nem is nagyon lehet ilyen telefonokat kapni már, de ha esetleg valahol mégis találkozol vele, nem javasolnám.

Mobiltelefon márkák

Amikor mobiltelefont vásárolunk sokszor egy konkrét márkát keresünk, vagy legalábbis nagyban befolyásolja majd a döntésünket. Rengeteg különböző gyártó és márka van a piacon, így nem fogjuk tudni mindegyiket végigvenni, de a legfontosabb hazai márkákról azért ejtenék néhány szót.

Azt érdemes még észben tartani, hogy sokszor ugyanazon gyártó két modellje között is lehetnek különbségek. Van olyan telefonjuk, ami jobban sikerült és van olyan, ami nem annyira szuperül. Szóval nézz utána a kiszemelt modellnek is, ne csak a márka alapján válassz.

Apple

Az Apple-t és az iPhone-jait már fentebb elég részletesen kiveséztük, így erről nem is írnék túl sokat. Drága telefonokról van szó, viszont szuper minőséget képviselnek. Felhasználóbarát felületek és készülékek, de cserébe kisebb a személyreszabhatóság. Illetve nagy előnyük még, hogy szuper biztonságosak. Ha egyszerűen kezelhető, jól működő telefont keresel és nem bánod a magasabb árcímkét, akkor jó választás lehet.

Samsung

A Samsung az Androidok felső kategóriás márkája. 2020-ban nem véletlenül volt a legkeresettebb márka Európában. Hasonló árkategóriában vannak a telefonjai, mint az Apple iPhone-jai és ugyanolyan jó minőséget képviselnek. Szóval ha belefér a magasabb ár, akkor ez mindenképpen jó választás lesz. Annyit érdemes észben tartani, hogy a gyengébb modelljeik sem sokkal olcsóbbak, azok már annyira nem érik meg az árukat. Egyébként nekem is évek óta Samsung telefonom van és nagyon elégedett vagyok vele.

Kézben tartott Android rendszerű okostelefon

Huawei

A kínai Huawei hatalmas szereplővé nőtte ki magát a mobiltelefon piacon. Európában is 18 % környéki piaci részesedéssel rendelkeztek 2020-ban, aminél csak az Apple és a Samsung volt népszerűbb. Ennek elsősorban az az oka, hogy kifejezetten kedvező áron készítenek kiváló minőségű telefonokat. Elképesztő kamerákkal és hardverekkel vannak felszerelve ezek a telefonok. Szóval a szuper ár-érték arány miatt nagyon megérik ezek a készülékek. De sajnos nincsen rózsa tövis nélkül. Hosszú történet, hogy miért, de a Huawei telefonok sajnos nem használhatják a Google szolgáltatásokat. Emiatt külön alkalmazásboltot tartanak fent. Ha sokat használod a Google szolgáltatásait, akkor sajnos ez egy elég nagy visszatartó erő lehet.

Xiaomi

A másik nagy kínai gyártó, akikkel érdemes számolni. Ők is jó minőséget nyújtanak, szinte már pofátlanul alacsony áron. Egy fiatal cégről van szó, akik a nagyobb, régebbi gyártókkal ellentétben nem dobnak ki egy új modellt havonta. Így a telefonjaik általában időtállóbbak. Viszont a különböző termékcsaládjaik között nem egyszerű eligazodni. Még két dolgot érdemes megemlíteni róluk. Saját fejlesztésű Android felhasználói felületet futtatnak, ami jelentősen eltér a megszokott megoldásoktól. Ezt van aki szereti, és van aki nem. Illetve sajnos egy negatívumot is érdemes észben tartani. A Xiaomi telefonokon sokszor már magában az operációs rendszerben is találkozhatsz hirdetésekkel. Emellett sok felesleges alkalmazás is telepítve van a telefonra. Ez az úgy nevezett bloatware, amiről már fentebb meséltem. Szóval sajnos a kedvező ár és a jó minőség mellett megvannak a hátrányai is ennek a márkának.

Mekkora telefont vegyek?

Az utóbbi években sok modell jelent meg kifejezetten nagy méretekkel. Ez egyszerre teszi kényelmesebbé és kényelmetlenebbé a használatot, annak módjától függően.

A nagyobb kijelző egyértelműen jól fog jönni, ha játszol vagy videókat nézel a telefonon, de még a mindennapos böngészésnél is szuper.

Viszont megvan az a hátránya, hogy kevésbé fér el egy kézben, így a hagyományosabb telefonhoz kapcsolódó funkciókat (mint a telefonálás például), kevésbé tudja jól betölteni. Arra is érdemes gondolni, hogy ha zsebben szeretnéd tartani a telefont – és miért ne szeretnéd – akkor a nagyobb készülékek nem mindig férnek majd el.

Igazából az, hogy mekkora méretű telefont érdemes választanod, nagyban függ a felhasználás módjától. Ha sokat utazol és mobilisabb készülékre van szükséged, vagy kisebbek a kezeid, akkor egy apróbb telefon jobb választás lehet. Ha viszont inkább otthon használod majd a készüléket, és játszol vagy filmezel rajta, akkor nyugodtan vehetsz egy nagyobb méretű modellt.

A készülék kialakítása

Az is lényeges lehet, hogy milyen anyagokat használtak a telefon elkészítésekor. A legtöbb érintőképernyő manapság speciális üveg borítással készül, ami elsőre furcsának tűnhet, hiszen az üveg törik. A másik opció a műanyag lenne, azonban sok szempontból jobb az üveg. A telefon kijelző ugyanis gyakrabban karcolódik, mint törik. És ebből a szempontból az üveg sokkal strapabíróbb. Az is lényeges, hogy itt ugye érintőképernyőkről van szó, így az érzékenységgel is számolni kell. Nem utolsó sorban pedig az üveg jobban néz ki, sokkal inkább prémium hatást kelt, mint a műanyag.

Persze azért nem kell megijedni, itt egy speciális kialakítású, erősített üvegről van szó, ami elég sokat elbír. Ha azonban gyakran ejted le a telefont, gyerekek vannak a családban, vagy csak biztosra szeretnél menni, akkor érdemes lesz olyan készüléket keresned, ami Gorilla üveggel készül. Ez még erősebb, még tartósabb.

A másik, ami lényeges még, az a telefon háza. Legtöbb esetben műanyaggal és valamilyen alumínium ötvözettel találkozhatunk. Utóbbi tartósabb, jobban mutat és stílusosabb, viszont valamivel drágább. Szerintem mindenképpen érdemes alumínium házas készüléket választani.

Mit érdemes tudni a kijelzőről?

A méreten és az üvegborításon túl van még néhány dolog, amit érdemes megemlíteni a kijelzőkkel kapcsolatban. Az egyik ilyen a felbontás.

Ez azt mutatja meg, hogy hány pixelből vagy más néven képpontból áll a képernyő. Az alap elvárás a FullHD (1920×1080 pixel). De találsz majd QuadHD (2560×1440), sőt akár 4K ( 3840×2160) kijelzős telefonokat is.

Az az igazság, hogy a kisebb méretű kijelzőkön nem annyira érvényesülnek a nagyobb felbontások, mint például egy nagy képernyős tévén, ahol teljesen egyértelmű a különbség. Persze azért ártani nem árt, és tényleg szebb lesz tőle a kép. De csak emiatt nem feltétlen éri meg drágább modellt választani.

Természetesen ez is függ a felhasználás módjától, hiszen ha mondjuk filmeket néznél a telefonon, akkor azért jól fog jönni a magasabb felbontás. Viszont például hétköznapi netezésnél vagy közösségi média használatnál kevésbé jelentős ez a szempont.

Azt is érdemes észben tartani, hogy a felbontás és a kijelző mérete két egymástól független dolog. Mégis együttesen befolyásolják majd a képminőséget. Ennek a mérőszáma a PPI, ami azt mutatja meg, hogy egy inchnyi méreten hány darab pixel található. Pixelsűrűségként is szoktak rá hivatkozni. A 350-450 közötti PPI már jónak mondható, de a felső kategóriás modellekben már bőven 500 fölött is lehet a PPI. Minél magasabb, annál jobb.

Még egy dolgot említenék meg a kijelzőkkel kapcsolatban. Sok telefon a hagyományosabb LCD kijelzőket használja, de elérhetőek már olyan készülékek is, amik az újabb, fejlettebb Super AMOLED vagy OLED paneleket használják. Ezek szebb képet, magasabb kontrasztarányt és feketébb feketéket tesznek lehetővé. Emellett kevesebbet is fogyasztanak. Viszont nyilván drágábbak is, mint hagyományos társaik.

A motorháztető alatt

Eddig megnéztük, hogy mit érdemes tudni a telefon külső részeiről. Beszéltünk a márkákról, a házról, a kijelzőről. Viszont egy fontos dolog még kimaradt. Ehhez pedig be kell tekintenünk a borítás alá.

A mai okostelefonok működéséhez a legfontosabb a motorháztető alatt található hardver. Ha ezek jók, akkor jól fog működni a telefon. Ha kevésbé jók, akkor lassabb lehet és kényelmetlenebb lehet a használat is.

Itt a legfontosabb az, hogy mire is szeretnéd használni a telefont. Az egyszerű mindennapi feladatokat általában a gyengébb készülékek is képesek ellátni. Ha e-maileket olvasol majd, telefonálsz, esetleg a közösségi médiát használod, ezekre szinte bármelyik telefon jó lehet.

Ha viszont ennél többet szeretnél kihozni a telefonodból és ki fogod használni az okoskészülékek által nyújtott számtalan lehetőséget, akkor jól jöhet az erősebb hardver. Játszanál a telefonon? Filmeket fogsz nézni? Esetleg élőben közvetítesz róla, filmeket nézel, képeket vagy videókat szerkesztenél? Ezekhez már valószínűleg erősebb vasra lesz szükséged.

Nézzük meg, hogy mik azok a hardverek, amik fontosak lesznek a telefon működéséhez.

Szervízben dolgoznak a szétszedett mobiltelefonon

Processzor

Ez az apró méretű chip gyakorlatilag a telefon agya. Ez végzi majd el a különböző alkalmazásokhoz és a készülék működéséhez elengedhetetlen műveleteket.

A processzorok esetében általában két fontos mérőszámmal találkozol majd. Az egyik ilyen, hogy hány magos a chip. Ez azt mutatja meg, hogy párhuzamosan hány szálon tud műveleteket végezni. A másik az órajel, amit MHz-ben mérnek. Ebből látható, hogy mennyire gyors a processzor, másodpercenként mennyi műveletet képes elvégezni.

Ezek jó irányadók, viszont nem feltétlen csak ez számít. Lehet olyan, hogy egy alacsonyabb MHz értékkel rendelkező processzor jobban teljesít majd, mint egy magasabb értékkel rendelkező. Ennek a miértjeibe most nem mennék bele.

A másik probléma, ami felmerülhet, hogy ezek a chipek általában valamilyen fantázianéven futnak. Ezek pedig laikus felhasználóknak nem mondanak majd sokat.

De akkor mégis mi alapján tudod majd megmondani, hogy mennyire jó egy processzor?

A legegyszerűbb módja, ha megnézel egy összehasonlító weboldalt. Be is linkelek neked ide egy listát, amin szinte az összes jelentősebb chipet megtalálhatod majd. Így elég lesz kikeresned a listából a telefon leírásánál említett processzort és már láthatod is, hogy hogyan teljesít, és azt is, hogy más telefonokhoz képest mennyire van jó helyen.

RAM

A RAM a telefon belső memóriája, amiben eltárolja azokat az adatokat, amikkel éppen dolgozik. Ez nagyon fontos a működéshez, hiszen minél több hely áll rendelkezésre, annál gyorsabb lesz a készülék. Itt igazából felesleges lenne belemenni a részletekbe, amit fontos tudnod, hogy minél több RAM található egy készülékben, annál jobb.

Amit minimálisan javasolnék az a 4 GB. A mai alkalmazások már elég intenzíven igénybe veszik a telefont, így ennyire szükség lesz, hogy ne lassuljon le a telefon és kényelmesen használható legyen. A 4 GB azonban inkább csak hétköznapi használatra lesz elegendő. Emailezéshez, közösségi médiához, böngészéshez. Ha szeretnél játszani is a telefonon vagy több alkalmazást használnál párhuzamosan, akkor inkább a 6-8 GB körüli készülékeket javasolnám.

Ha pedig 3D játékokat tolnál vagy olyan feladatokra használod majd a telefont, ami nagyobb igénybevétellel jár, akkor a 8 GB feletti RAM sem túlzás.

Belső memória

SD belső memória kártyák okostelefonhoz

Ami mobiltelefonoknál kifejezetten fontos lehet még, az a belső memória vagy tárhely. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi adatot képes tárolni a telefon. Minél nagyobb a belső memória, annál több alkalmazás, zene, videó, fénykép és egyéb fájl fér majd el a telefonon.

Manapság már sok mobilos alkalmazás akár 1 gigabájtnál nagyobb helyet is elfoglalhat, főleg ha játékokról van szó. Így korábban elég lehetett 8 vagy 16 GB belső memória is – ahogy ezt sok régebbi modellnél láthatjuk – addig ma már ez eléggé lekorlátozza a lehetőségeket.

A túl alacsony tárhely azért is idegesítő lehet, mert így állandóan le kell majd mentened a cuccokat a telefonról. Válogatnod kell, hogy melyik filmeket, melyik zenéket hagyd fent a telefonon. Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor pont valamiről fontos dologról szeretnél egy felvételt készíteni, és nincs elég hely a telefonodon. Az is tök kellemetlen, ha választanod kell a kettő kedvenc játékod közül, mert egyszerre csak az egyik fér el.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a rendszerfájlok is elfoglalnak majd valamennyi helyet. Szóval a ténylegesen megadott tárhelynél kevesebb áll majd rendelkezésedre.

Nem mindegy egyébként itt sem, hogy mire fogod használni a telefont. Az egyszerű böngészéshez, képek tárolásához nincs szükség túl sok tárhelyre. Az alkalmazások, filmek és videók azonban már kifejezetten sok helyet foglalhatnak. Szóval ha mondjuk sok felvételt készítenél, akkor érdemes nagyobb belső memóriában gondolkozni.

Általánosságban a 32 GB egy jó kiindulási alap lehet hétköznapi felhasználásra. Ha azonban játszani is szeretnél, akkor érdemes 64 vagy 128 GB-os telefonokat keresned. A cél az, hogy ne kelljen havonta szelektálni a telefonon, hanem kényelmesen tudd azt használni, anélkül, hogy a memória miatt kellene aggódnod.

Sok készüléknél egyébként bővíthető is a belső tárhely. Ezt microSD kártyával tudod megtenni. Viszont például az iPhone-ok esetében erre egyáltalán nincs lehetőséged.

Egy jó alternatíva lehet még a felhő tárhely, amihez hozzáférhetsz bárhonnan – így a telefonról is. Ez viszont plusz havidíjas szolgáltatás lesz, és fogyasztja a netet, ami problémát jelenthet, ha nincs korlátlan mobilneted, vagy Wi-Fi a közelben. Egyébként zenék és filmek esetében jó választás lehet valamelyik streaming szolgáltatás is, így online nézheted vagy hallgathatod a dolgokat, anélkül, hogy a telefonodra le kellene őket tölteni. Viszont itt is az adatforgalom jelenthet problémát.

A mobiltelefon kamerája

Manapság már a legtöbb mobiltelefon több hátsó kamerával rendelkezik. Ez azért jó, mert egy vékony telefonban egyszerűen nem fér el ugyanolyan optikai zoom, mint egy fényképezőgépben. Ezt úgy hidalják át a gyártók, hogy különböző lencséket helyeznek el a telefonban. Így pedig sokkal jobb képeket tud majd készíteni a kamera. Az egyik lencse például szélesebb látószögű, a másik jobb a közeli felvételekhez.

Három kamerával rendelkező modern okostelefon

A kamerák esetében a megapixel az a mérőszám, amivel össze lehet őket hasonlítani. Ez azt mutatja meg, hogy milyen felbontású képeket tud készíteni az adott kamera. Egy megapixel egy millió képpontot jelent. Minél magasabb a szám, annál részletgazdagabb lesz a kép.

Azonban fontos észben tartani, hogy ez még magában nem garantálja a jó képminőséget. Ahhoz, hogy jó kép készüljön, a telefonnak tudnia kell megfelelően kezelni a színeket, a mozgásokat és a fókuszt is. Ehhez pedig más technológiákkal kell kiegészülnie.

Ezek közül a teljesség igénye nélkül megemlítenék néhányat. Az OIS (optikai kép stabilizáció) segít elkerülni a homályos képeket. Az Auto-HDR egy képjavító technológia, ami nagyobb mélységet ad a képeknek és szebbé teszi azokat. A Phase Detection pedig a gyors mozgások során segít fókuszálni.

Még egy említésre méltó technológia a Time of Flight. Ennek a lényege, hogy egy infravörös fény segítségével pontosan meg tudja mondani, hogy milyen messze találhatóak az egyes tárgyak a lencsétől. Így nem csak élesebb képek készülhetnek, de segít felismerni az egyes tárgyakat, 3D fotókat készíteni vagy az Augmented Reality területén is jól hasznosítható. Arról nem is beszélve, hogy alacsony fény esetén jelentősen javíthatja a képek minőségét.

Szóval nem feltétlen érdemes csak a megadott MP alapján választani. Az is fontos, hogy milyen jól tud fókuszálni a kamera, milyen képeket készít sötétebb környezetben, gyors mozgás esetén hogyan teljesít és milyen extra technológiákkal rendelkezik.

A legjobb, ha meg tudsz nézni néhány képet online, amik az adott telefon kamerájával készültek. Ezeken pontosan láthatod, hogy milyen minőséget hoz az adott kamera a valóságban. Nézz meg legalább egy sima portré képet, egyet sötétebb környezetben és egyet, ami gyors mozgás közben készült.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a telefonok elülső kamerája más minőségű képeket készít, mint a hátsó. Ha sokat fogsz videócsetelni vagy szelfiket készíteni, akkor ezt is nézd meg, hogy megfelelő minőségű-e.

Hangszórók

Ha zenét hallgatsz, videót nézel vagy kihangosítva beszélsz a telefonon, akkor szükséged lesz a beépített hangszóróra is. Vannak olyan high-end modellek, amik sztereó hangszórót kaptak és nyilván telefonról-telefonra változik, hogy milyen hangminőséget tudnak hozni.

Igazából én úgy gondolom, hogy ezzel kevésbé érdemes foglalkozni. Ahhoz ugyanis, hogy egy hangszóró igazán jól szóljon muszáj valamekkora hely az akusztika miatt. Ehhez pedig a telefonokban nincs elég hely. Már a modern, vékony tévéknél is láthatjuk, hogy egyszerűen nem igazán fér el bennük jó hangszóró. Ugyanez igaz a telefonokra is.

Természetesen vannak jobb minőségű modellek, de még azok is nehezen érik el egy közepesebb minőségű hangfal szintjét. Szóval ha fontos számodra a jó hangzásvilág, mert mondjuk zenét hallgatnál vagy filmet néznél, akkor érdemesebb lesz egy külön bluetooth hangszórót vásárolnod.

Persze jó, ha jól szól a telefon saját hangszórója is, de ne ez alapján válassz készüléket.

Mit érdemes tudni az akkumulátorról?

Bár kevésbé látványos, mint a telefon többi része, mégis kifejezetten fontos a jó akkumulátor. Még a legjobb telefon is sok fejfájást fog okozni, ha folyton lemerül használat közben.

Ha a telefon akkumulátorról van szó, sok dolog befolyásolhatja a tényleges működési időt. Az is lényeges, hogy mire használod a készüléket. Az egyszerű böngészés például kevésbé meríti majd, mint egy intenzívebb játék. Érdemes észben tartani azt is, hogy a nagyobb méretű kijelző többet fogyaszt. Ha szeretnéd, hogy tovább bírja az aksi, akkor érdemes lehet a fényerőt is kicsit lejjebb tekerni, ezzel is sok energiát spórolhatsz meg.

Az akkumulátorok teljesítőképességét mAh-ben mérik. Minél magasabb ez az összes, annál több energiát képes elraktározni az aksi. Ezzel azonban azért nehéz számolni a gyakorlatban, mert nem igazán tudjuk, hogy az adott készülék mennyit fogyaszt majd. Illetve az sem mindegy, hogy hosszú távon mennyit gyengül majd az akkumulátor teljesítménye. A régi telefonoknál még viszonylag egyszerű volt aksit cserélni, ha elfáradt a régi. Manapság már nem ez a helyzet, hiszen a modernebb telefonokat általában nem is tudjuk otthon szétszerelni, és még ha a hátlap le is vehető, az aksi általában akkor sem cserélhető.

Kocsiban ülő nő kézben tartja a feltöltött mobiltelefonját

Emiatt érdemes elolvasni vásárlói véleményeket a telefonról. Ha ott nem találsz panaszokat az akkumulátor élettartamát illetően, akkor megnyugodhatsz, hogy az adott modell jó választás lesz.

Használattól függően általában olyan telefont érdemes vásárolni, ami legalább 6 óra használatot kibír egyetlen töltéssel. Ez általában elég szokott lenni egy napra. De nyilván ha ennél többet tud, az csak jó. Illetve ha intenzívebben használod – mondjuk játszol rajta – akkor még erősebb aksira lesz szükséged.

Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy egy 4,5 inch képátlójú telefonhoz legalább 2500 mAh-es akkumulátor ajánlott. 5,5 inch körül pedig legalább 3000 mAh. De tényleg nehéz itt pontosan számolni és végső soron minél nagyobb és erősebb az aksi, annál jobb.

Illetve azt is érdemes még megemlíteni, hogy sokszor a háttérben futó alkalmazások is meríthetik az akkumulátort. Ha nem érted, hogy miért merül le gyorsan a telefon, akkor a beállítások között érdemes kikeresni, hogy mi használja a legtöbb erőforrást. Érdemes lehet elgondolkozni az energiatakarékos mód használatán is, ami szinte az összes telefonban megtalálható, bár változó hatékonysággal működik.

Honnan vásároljak telefont?

Ez egy gyakran felmerülő kérdés, amin érdemes elgondolkozni. Sokszor közvetlenül a mobilszolgáltatóktól is vásárolhatunk telefonokat, akár részletfizetéssel is. Ezek általában elég jó ajánlatok, de két hátránya szokott lenni.

Az egyik, hogy hűségidőhöz kötött a vásárlás. Szóval ha megveszed tőlük a telefont, akkor általában két évig muszáj leszel megtartani az előfizetésedet. Akkor is, ha egy másik szolgáltatónál kedvezőbb csomagot találsz vagy esetleg külföldre költözöl és emiatt váltanál.

A másik probléma, hogy ezek a készülékek néha nem kártyafüggetlenek. Ez azt jelenti, hogy csak az adott szolgáltató SIM kártyájával működnek majd. Itt megint ugyanazok a problémák merülhetnek fel, amiket az előbb írtam.

Ha hosszú évek óta elégedett vagy a szolgáltatóddal és nem tervezel külföldre sem költözni, akkor érdemes lehet elgondolkozni ezeken az ajánlatokon. De én úgy gondolom, hogy sosem lehet előre tudni, hogy mit hoz az élet. És ha egy kicsivel esetleg többet is fizetek egy független készülékért, még akkor is jobban megéri a rugalmasság és a választás szabadsága.

A telefon csatlakozói

Ez is egy érdekes téma, amiről érdemes néhány szót ejteni. A telefonok sokszor különböző csatlakozásokat használnak. Ez a gyártótól és az adott modelltől is függhet. Fussuk át gyorsan, hogy milyen portokkal találkozhatsz majd.

Igazából itt csak az a fontos, hogy tudd, hogy milyen csatlakozó van a készülékben. Ez főleg töltő vásárlásánál lesz fontos. Adatok áttöltésekor ugyanis tudsz olyan kábelt is használni, aminek a két végén különböző típusú USB csatlakozók vannak.

Mobiltelefon töltő típusok fehér háttéren

Viszont van egy dolog, amiről még muszáj beszélnünk. Ez pedig a jack csatlakozó. Ez a hagyományos fülhallgató port, amit rengeteg különböző elektronikai kütyü és fülhallgató használ. Sok ideig ez volt az egységes sztenderd. Viszont az Apple készülékeiben egy ideje már nem található meg a jack dugasz. Így az ő telefonjaikkal nem fog működni a régi jól bevált jackes fülesed.

Az iPhone-ok a saját Lightning csatlakozójukat használják. Ami azt is jelenti, hogy erősen limitáltak a lehetőségeid, amikor fülest szeretnél vásárolni.

Illetve az egész csatlakozó problémát áthidalhatod egy Bluetooth fülessel, de ezek kevésbé megbízható kapcsolatot nyújtanak, mint a vezetékes társaik. Viszont cserébe sosem fog összegabalyodni vagy eltörni a kábel.

Extrák

Mobiltelefonoknál annyiféle extrával találkozhatsz, hogy kisebb könyvet lehetne róluk írni. Sok gyártó próbál kitűnni különböző újdonságokkal, mint az összehajtható telefon vagy hasonló dolgok. Ezekről most nem szeretnék írni, de a legfontosabb dolgokat azért érdemes lesz még így a végén átnéznünk.

Vízálló kialakítás

Ez egy szuper hasznos funkció, ami sok fejfájástól kímélhet meg. Hányszor történt meg velünk vagy ismerősünkkel, hogy a telefon beleesett a kádba vagy vécébe, és tönkrement? Az újabb vízálló modellekkel ez már a múlté. Sok készülék akár egy óránál többet is képes túlélni a vízben. Ha neked is esett már vízbe a telefonod vagy gyerekeid vannak, akkor mindenképpen javasolnám, hogy vízálló modellt válassz.

Érdemes azt is lecsekkolni, hogy milyen szinten vízálló a telefon. Erre szerencsére egységesített sztenderd van. Az IP67 szabvány vízbemerülés elleni védelmet nyújt, de csak korlátozott ideig. Az IP68 szabvánnyal rendelkező telefonok olyannyira vízállóak, hogy akár fél óráig használhatod is őket 1-3 méternyi víz alatt.

Dual SIM

Ez annyit jelent, hogy az adott telefon akár két SIM kártyát is képes kezelni egyszerre. Így használhatsz két különböző szolgáltatást, kettő telefonszámot és kettő külön telefonkönyvet egyetlen telefonról. Szuper megoldás lehet például, ha szeretnéd elkülöníteni a munkahelyi és a személyes életedet. Sokkal kényelmesebb megoldás, mint két külön telefont használni.

Biztonsági funkciók

Az újabb modellek sokszor rendelkeznek extra biztonsági funkciókkal. Ezek közül a leggyakoribb az ujjlenyomat érzékelő. Ez kényelmes, mert nem kell megjegyezned képernyőkódot vagy jelszót, egyszerűen az ujjlenyomatoddal tudod majd azonosítani magadat.

Ennek egy fejlettebb, jobban használható változata az írisz szkenner, ami a szemed alapján képes beazonosítani. Az ujjlenyomat olvasó használata nehézkes lehet, ha koszos mondjuk a kezed. Az írisz szkennernél ilyen probléma nem fog felmerülni.

Vezeték nélküli töltés

Ez egy apró kis kényelmi funkció, ami lehetővé teszi, hogy kábel nélkül töltsd a telefont. Így is szükséged lesz egy töltőállomásra, de nem kell majd azzal bajlódnod, hogy összedugd őket, elég ha ráhelyezed a telót. Hasznos extra lehet, ha úgyis egész nap az íróasztalodon tartod a készüléket.

Kétféle vezeték nélküli technológia létezik a PMA és a Qi. Ha van már ilyen töltőd, akkor csekkold le, hogy a kiszemelt készülék kompatibilis-e vele.

Nem mindegyik telefon tudja a vezeték nélküli töltést, de a legtöbb modellhez vásárolhatsz egy speciális tokot, ami lehetővé teszi ezt a funkciót akkor is, ha gyárilag nem rendelkezik vele. Ennek a használata azonban több szempontból is kényelmetlen.

Vezeték nélküli töltő okostelefonhoz

Gaming mód

Ha szeretsz a telefonon játszani, akkor érdemes lesz olyan készüléket választanod, ami rendelkezik gaming móddal. Ez több funkció együttese. Segít például a streamelésben, jobban osztja el az erőforrásokat vagy elrejti az értesítéseket, amíg meg van nyitva a játék.

NFC

Ez egy olyan funkció, amivel a legtöbb mai telefon rendelkezik, de azért megemlíteném, mert kifejezetten fontos lehet. A Near Field Communication lényege, hogy szuper közeli vezeték nélküli kapcsolatot tud létesíteni két eszköz között. Így működik például a PayPass bankkártya, de a telefonos fizetés is. Jó lehet még zárak kinyitására, belépőrendszerekhez is.

Illetve ha szeretnél ezzel egy kicsit foglalkozni, akkor számos egyéb izgi dologra lehet használni. Viszonylag olcsón tudsz vásárolni matricába épített, programozható NFC chipeket. Ezekkel különböző parancsokat adhatsz a telefonnak. Például az éjjeli szekrényre ragasztott NFC matricán elhelyezve a telefonodat az automatikusan beállíthatja az ébresztőt egy adott időpontra, és lenémítja a telefont. Szerintem szuper izgi.

NFC technológiás fizetés bankterminálon

HDR

A High-Dynamic Range egy képjavító technológia, ami segít élesebb képet és élénkebb színeket rajzolni. Tévéknél és monitoroknál gyakrabban találkozhatunk vele, de néhány jobb telefonban is előfordulhat. Sőt léteznek olyan modellek is, amik egyszerre tudják a HDR-t és a 4K-t. Ezek tized akkora képernyőn ugyanolyan szép képet rajzolnak majd, mint a nagy képernyős tévéd. Szerintem mondjuk ez már kicsit olyan, mint ágyúval lőni galambra. De ha éppen tudja a telefon, ártani nem fog.

Dual Band Wi-Fi

A Wi-Fi routerek különböző szabványokat használnak a jel továbbítására. Ez többek között a kapcsolat sebességét is nagyban befolyásolhatja. A régebbi technológia még a 2,4 GHz frekvenciatartományt használata, de az újabb 5 GHz-es routerek már sokkal gyorsabbak és megbízhatóbbak. A Dual Band routerek vagy telefonok mindkét frekvenciát tudják kezelni, így elérhető rajtuk akár a gigabit feletti sebesség is.

Ez főleg akkor lesz fontos, ha sokszor használod otthoni Wi-Fi-ről a telefont. Illetve ha nagyobb sávszélességet igénylő feladatokat végzel. Filmeket töltenél le, nagy felbontású (4K) videókat néznél online vagy valamilyen multiplayer játékot játszanál.

5G

Mobiltelefonnal elérhető az 5g hálózat

A Wi-Fi hálózatot nem mindig tudjuk használni, ilyenkor jön jól a mobilnet, ami szinte mindenhol egységesen elérhető. Ennek a legújabb széles körben is elérhető változata az 5G, ami sokkal nagyobb adatforgalmat és gyorsabb sebességet tesz lehetővé. Igazából felesleges lenne belemenni a részletekbe, ezzel nagyjából minden lényeges információt el is mondtam róla.

Már itthon is elkezdett kiépülni az 5G hálózat és folyamatosan bővül. Budapesten már elég széles körben elérhető, de néhány vidéki városban is. A következő években valószínűleg egyre több helyen telepítik majd, így mindenképpen ez jelenti a jövőt. Ha fontos számodra a gyors kapcsolat bárhol is vagy, akkor mindenképpen érdemes olyan telót választanod, ami képes az 5G-re.

Ralf.hu mobiltelefon teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben