TOP mobiltelefonok (2021)

Mobiltelefon vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb mobiltelefont.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Az első igazi okostelefon, az iPhone 1, 2007-ben jelent meg és teljesen megváltoztatta az életünket és az egész társadalmunkat. Az internet, az okostelefonok és a közösségi média hármasa hatalmas hatással volt az életünk szinte minden területére, a magánélettől kezdve a munkán át, a céges kommunikációig.

Manapság már nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat okostelefonok nélkül. Ennek megfelelően a mobil piac is hatalmasra nőtte ki magát és rengeteg különböző gyártó, számos modellje közül választhatunk. Ami egyrészt szuper, hiszen a versenyhelyzetben fejlődik a technológia és vásárlóként egyre jobb telefonokhoz juthatunk hozzá.

Másrészt viszont olyan hatalmas lett a választék, hogy szinte lehetetlen választani. Ez azért is különösen igaz, mert szinte havonta jönnek ki különböző újdonságok. Ha nem követed napi szinten a mobiltelefonos híreket, akkor már fél év alatt is teljesen lemaradhatsz. Ha pedig az utolsó telefonodat 3-4 éve vásároltad, akkor különösen nehéz lesz eligazodnod az új technológiák és friss készülékek között.

Az alábbi vásárlási útmutatóban minden részletet lefedően fogunk beszélni a mobiltelefonokról. Megnézzük a különböző funkciókat, fontosabb specifikációkat, és arról is beszélünk majd, hogy milyen árkategóriában érdemes vásárolnod, melyik márkák között érdemes böngészni.

Mire a végére érünk képes leszel magabiztosan kiválasztani a számodra legmegfelelőbb telefont, amit elégedett használhatsz majd a mindennapokban. Készen állsz?

Mobiltelefon toplista

Termék névKépFőbb előnyökMobiltelefon ár

Mobiltelefon tesztek, vélemények

Új telefont keresel? A több ezer különböző készülék és számos gyártó között nem egyszerű eligazodni. Az alábbi válogatással szeretnék segíteni neked egy kicsit leszűkíteni a kört. Mindegy, hogy olcsó megoldást keresel, vagy csúcskategóriás modellek között válogatnál, itt megtalálod majd, amire szükséged van!

Milyen mobiltelefont vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A mobiltelefonok piacán hatalmas a választék, és számtalan különböző modellt találhatsz. Ezek sokszor tudásban és minőségben is eltérnek egymástól. Emiatt nagyon sok különböző szempontot kell végiggondolnod, ha új mobilt vásárolnál.

Ma már nem elég belőni az árkategóriát és választani néhány készülék közül. Egy adott árkategórián belül is nagyon nagy eltérések lehetnek ugyanis.

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy mire is van szükséged. Szeretnéd a legújabb modellt, vagy elég lesz kicsit olcsóbban egy tavalyi darab is? A márkák között is hatalmas a szórás. Némelyik gyártó jóval kedvezőbb áron kínál felső kategóriás tudású modelleket. De természetesen az igazi high-end márkáknak is megvannak az előnyei.

Az alábbi útmutatóban együtt fogjuk megkeresni a választ a fenti kérdésekre. Átvesszük a legfontosabb szempontokat és segítek neked kiválasztani a számodra legmegfelelőbb készüléket. Vágjunk is bele!

Android vagy Apple?

Ez az első fontos döntés, amit mindenképpen meg kell hoznod. Jelenleg a mobiltelefon piac két nagy részre oszlik fel. Vannak az Apple készülékei és szinte az összes többi gyártó az Android operációs rendszert használja.

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így leginkább a felhasználói igényektől és persze a pénztárcánk vastagságától függ, hogy melyiket érdemes választanunk. Nézzük meg, hogy melyik miért jó, vagy miért kevésbé jó.

Android

Android robot rajz egy füzetben

Az Android operációs rendszer fejlesztését a Google szponzorálta, és mint ilyen egyértelmű a kiváló minőség és a gazdag funkcionalitás. Ennek a rendszernek a legnagyobb előnye a széleskörű felhasználhatóság.

Az alap szoftver szabadon felhasználható bármelyik gyártó által, de a Google szolgáltatásokért, mint a Gmail, licenc díjat kell fizetniük. De még így is jobban megéri ezt használni, mint saját operációs rendszert fejleszteni. Már csak azért is, mert így a legtöbb gyártó telefonjai azonos rendszert használnak, ami azt is jelenti, hogy bármelyiken ugyanúgy használhatod az Androidos alkalmazásokat. Ez a gyártóknak, a szoftverfejlesztőknek és a vásárlóknak is jó.

Annyit érdemes észben tartani, hogy maga az alap rendszer ugyanaz az összes telefonon, de gyártónként mégis lehetnek eltérések. Ez legegyértelműbben abban mutatkozik meg, hogy különböző márkák különböző felhasználói felületeket építenek az Android rendszerre. Szóval a felhasználói élmény emiatt akár jelentősen eltérő is lehet két Androidos telefon között. Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem mindegyik telefon futtatja ugyanazt az Android verziót, főleg ha régebbi modellekről van szó.

Na de nézzük meg részletesen az előnyöket és hátrányokat!

Az Android telefonok előnyei
 • Hatalmas választék – Rengeteg gyártó készít Androidos telefonokat, így különböző árkategóriákban és különböző tudású telefonok közül válogathatsz majd. Az Android készülékek között mindenki megtalálhatja a számára megfelelő konstrukciót. Itt sokkal könnyebben találsz majd olcsó készüléket is.
 • Személyre szabható – Az Android egyik legnagyobb előnye, hogy nagy szabadságot ad a felhasználónak. Ha értesz hozzá, valamilyen szinten belenyúlhatsz a rendszerbe. Megváltoztathatod például a felhasználói felületet és használhatsz olyan alkalmazásokat is, amik nincsenek fent a Google Play Store-ban.
 • Rengeteg alkalmazás – Nem kell azonban máshonnan alkalmazásokat keresned, ugyanis a Google alkalmazás boltja rengeteg ingyenes és fizetős app-ot tartalmaz. Ezeket könnyen és egyszerűen letöltheted. A választék pedig tényleg hatalmas. Szinte mindenre találsz majd alkalmazást.
 • Egyszerű használat – Annak ellenére, hogy az Android nagy felhasználói szabadságot ad, ezzel nem muszáj élni. Ha nem szeretnél bajlódni a különböző speciális beállításokkal, akkor a gyári állapotban is jól használható a telefon.

Az Android telefonok hátrányai

 • Kevésbé felhasználóbarát – Bár az előnyöknél megemlítettem az egyszerű használatot, azért ez egy kicsit árnyaltabb. Mivel az Android rendszeren sok mindenbe bele lehet nyúlni, ezért könnyebb is elrontani a dolgokat. Ha abszolút nem értesz a telefonokhoz, akkor érdemes vásárlás után megkérni egy ismerőst, hogy állítsa be neked a fontosabb dolgokat és alkalmazásokat. Innentől viszont nyugodtan és egyszerűen használható a telefon.
 • Biztonsági rések – A fentebb említett felhasználói szabadság miatt az Android rendszerek általában sérülékenyebbek. Hétköznapi használat közben ez talán kevésbé jelent majd gondot, de itt például simán engedi majd a rendszer, hogy saját kezűleg feltelepíts egy kártékony szoftvert. Az Apple telefonok esetében erre nem sok lehetőséged van.
 • Bloatware – Ez sajnos egy jelentős negatívum az Android készülékek esetében. A bloatware olyan rosszul megírt vagy kéretlen szoftver, ami már gyárilag rajta van a telefonon. A fejlesztők jelentős összegeket fizetnek a gyártóknak, hogy az ő programjaikat telepítsék a készülékekre. Viszont sajnos sokszor ezek a programok teljesen feleslegesek. Jó esetben csak a helyet foglalják, rossz esetben lelassítják a telefont vagy akár biztonsági rést is jelenthetnek.
 • Nincs egységes sztenderd – Mivel minden gyártó szabadon alakítgathatja az operációs rendszert, ezért márkánként nagy eltérések lehetnek. Így nehéz is eligazodni az Androidos készülékek között, illetve nagyobb az esélye, hogy gagyi vagy nehezen kezelhető verziót fogj ki.

Apple

Apple IOS rendszerű mobiltelefon

Az Android mellett a másik nagy operációs rendszer az Apple iOS-e, amit az iPhone-ok használnak. Míg az Androidnak a sokszínűség az egyik legnagyobb előnye, addig az Apple telefonoknak pontosan az ellenkezője, hogy teljesen egységesek. Ez azt jelenti, hogy minden készüléken ugyanazt a jól megszokott felületet találod majd, ugyanazokkal a nagy elvárások alapján összeválogatott alkalmazásokkal.

Természetesen a régebbi modelleknél előfordulhat, hogy korábbi verziót futtatnak. Ilyenkor néhány újdonság nem lesz elérhető, vagy kimarad néhány biztonsági frissítés. Viszont ezek is ugyanazokat az alapelveket követik.

Az újabb készülékek pedig teljesen egységesek. És az Apple elég magasra helyezi a lécet. Tény, hogy ezek a készülékek drágábbak, viszont garantálják a jó minőséget, az igényes kivitelezést és a felhasználóbarát működést.

Az Apple telefonok felső kategóriás készülékek, amikkel biztosan nem nyúlsz majd mellé. Ezek a kütyük a legjobb minőséget képviselik.

Az Apple telefonok előnyei
 • Magas minőség – Az Apple egyik nagy előnye, hogy egységesített és elég magas elvárásokkal dolgoznak. Ez meglátszik az összes készülékükön. Nem csak a hardvereken, de a szoftvereken is. Természetesen kisebb hibák vagy kényelmetlenségek előfordulnak, de például sokkal alaposabban megvizsgálják az elérhető alkalmazásokat, mint az Android esetében.
 • Felhasználóbarát – Az Apple cuccok használata kényelmes. Egyszerű, logikus kezelőfelületük van, amit a laikusok is könnyedén átlátnak. Az egyes készülékek között anélkül szinkronizálódnak az adatok, hogy plusz alkalmazásokat kellene beállítanod. A kezelése hipp-hopp megtanulható, emiatt tökéletes választás lehet a mezei felhasználók számára.
 • Biztonságos – Nem csak a minőségre, a de a biztonságra is nagy hangsúlyt helyeznek. Emiatt az elérhető alkalmazások alaposabban szűrve vannak. Illetve a felhasználói adatokat is nagy odafigyeléssel kezelik.
 • Nincs bloatware – Az Androidos telefonokon sokszor gyárilag telepítve van egy rakás olyan alkalmazás, amiket életedben nem fogsz használni és letörölni sem lehet őket, vagy csak nagyon nehezen. Ezek jó esetben csak a helyet foglalják, rossz esetben lassítják a telefont vagy egyenesen biztonsági kockázatot jelentenek. Az Apple készülékeknél ilyennel nem fogsz találkozni.
 • Életérzés – Ha használtál már Apple kütyüt akkor pontosan tudod, hogy ami nehezen számszerűsíthető, de mégis fontos, az az érzés, amit ezek nyújtanak. Kiváló minőség, megbízhatóság és letisztultság mind működés, mind pedig dizájn tekintetében.
Az Apple telefonok hátrányai
 • Drága – Mit is mondhatnék? Tényleg az. Az Apple készülékeknél részben a márkát fizeted meg, de cserébe tényleg kiváló minőséget kapsz. Az, hogy az Apple magasabb árat kér el, nagyobb profitot jelent egy-egy terméken. Ez viszont lehetővé teszi, hogy ne pakolják tele felesleges alkalmazásokkal a telefont, több erőforrást fordítsanak a biztonságra és a fejlesztésekre.
 • Limitált alkalmazások – Az Apple applikáció kínálata elég széleskörű és jó eséllyel megtalálod majd, amire szükséged van. De ha mégsem, akkor sajnos nincs szerencséd. Ezekre a telefonokra nem tudsz olyan programokat feltölteni, amit ők nem hagytak jóvá. Androidról ezt simán megteheted.
 • Nem bővíthető a memória – A legtöbb Androidos telefon rendelkezik microSD kártya foglalattal, így bővítheted a belső tárhelyet. Az iPhone-okon ilyen nem található, így azzal a memóriával kell gazdálkodnod, ami gyárilag megtalálható a telefonon. Vásárolhatsz nagyobb tárhellyel rendelkező modellt, de az jelentősen megdobja majd az árat is.
 • Korlátozottabb lehetőségek – Míg Androidos készülékeket több cég is gyárt, addig az iOS-t kizárólag az Apple készülékein érheted el. Ez egyrészt jó, mert egységesebb a minőség. Másrészt viszont, ha úgy döntenek, hogy nem raknak a telefonokba fülhallgató csatlakozót, akkor nem sok mindent tudsz csinálni. Nem tudsz más gyártótól vásárolni, akiknél használhatod tovább a jack csatlakozós fülesedet.

Windows Phone OS

Az iOS és az Android mellett megemlíteném még a Windows telefonos operációs rendszerét. De ezt csak azért, hogy ne vásárolj ilyet. A Microsoft már nem támogatja és nem fejleszti a rendszert. Nem is nagyon lehet ilyen telefonokat kapni már, de ha esetleg valahol mégis találkozol vele, nem javasolnám.

Mobiltelefon márkák

Amikor mobiltelefont vásárolunk sokszor egy konkrét márkát keresünk, vagy legalábbis nagyban befolyásolja majd a döntésünket. Rengeteg különböző gyártó és márka van a piacon, így nem fogjuk tudni mindegyiket végigvenni, de a legfontosabb hazai márkákról azért ejtenék néhány szót.

Azt érdemes még észben tartani, hogy sokszor ugyanazon gyártó két modellje között is lehetnek különbségek. Van olyan telefonjuk, ami jobban sikerült és van olyan, ami nem annyira szuperül. Szóval nézz utána a kiszemelt modellnek is, ne csak a márka alapján válassz.

Apple

Az Apple-t és az iPhone-jait már fentebb elég részletesen kiveséztük, így erről nem is írnék túl sokat. Drága telefonokról van szó, viszont szuper minőséget képviselnek. Felhasználóbarát felületek és készülékek, de cserébe kisebb a személyreszabhatóság. Illetve nagy előnyük még, hogy szuper biztonságosak. Ha egyszerűen kezelhető, jól működő telefont keresel és nem bánod a magasabb árcímkét, akkor jó választás lehet.

Samsung

A Samsung az Androidok felső kategóriás márkája. 2020-ban nem véletlenül volt a legkeresettebb márka Európában. Hasonló árkategóriában vannak a telefonjai, mint az Apple iPhone-jai és ugyanolyan jó minőséget képviselnek. Szóval ha belefér a magasabb ár, akkor ez mindenképpen jó választás lesz. Annyit érdemes észben tartani, hogy a gyengébb modelljeik sem sokkal olcsóbbak, azok már annyira nem érik meg az árukat. Egyébként nekem is évek óta Samsung telefonom van és nagyon elégedett vagyok vele.

Kézben tartott Android rendszerű okostelefon

Huawei

A kínai Huawei hatalmas szereplővé nőtte ki magát a mobiltelefon piacon. Európában is 18 % környéki piaci részesedéssel rendelkeztek 2020-ban, aminél csak az Apple és a Samsung volt népszerűbb. Ennek elsősorban az az oka, hogy kifejezetten kedvező áron készítenek kiváló minőségű telefonokat. Elképesztő kamerákkal és hardverekkel vannak felszerelve ezek a telefonok. Szóval a szuper ár-érték arány miatt nagyon megérik ezek a készülékek. De sajnos nincsen rózsa tövis nélkül. Hosszú történet, hogy miért, de a Huawei telefonok sajnos nem használhatják a Google szolgáltatásokat. Emiatt külön alkalmazásboltot tartanak fent. Ha sokat használod a Google szolgáltatásait, akkor sajnos ez egy elég nagy visszatartó erő lehet.

Xiaomi

A másik nagy kínai gyártó, akikkel érdemes számolni. Ők is jó minőséget nyújtanak, szinte már pofátlanul alacsony áron. Egy fiatal cégről van szó, akik a nagyobb, régebbi gyártókkal ellentétben nem dobnak ki egy új modellt havonta. Így a telefonjaik általában időtállóbbak. Viszont a különböző termékcsaládjaik között nem egyszerű eligazodni. Még két dolgot érdemes megemlíteni róluk. Saját fejlesztésű Android felhasználói felületet futtatnak, ami jelentősen eltér a megszokott megoldásoktól. Ezt van aki szereti, és van aki nem. Illetve sajnos egy negatívumot is érdemes észben tartani. A Xiaomi telefonokon sokszor már magában az operációs rendszerben is találkozhatsz hirdetésekkel. Emellett sok felesleges alkalmazás is telepítve van a telefonra. Ez az úgy nevezett bloatware, amiről már fentebb meséltem. Szóval sajnos a kedvező ár és a jó minőség mellett megvannak a hátrányai is ennek a márkának.

Mekkora telefont vegyek?

Az utóbbi években sok modell jelent meg kifejezetten nagy méretekkel. Ez egyszerre teszi kényelmesebbé és kényelmetlenebbé a használatot, annak módjától függően.

A nagyobb kijelző egyértelműen jól fog jönni, ha játszol vagy videókat nézel a telefonon, de még a mindennapos böngészésnél is szuper.

Viszont megvan az a hátránya, hogy kevésbé fér el egy kézben, így a hagyományosabb telefonhoz kapcsolódó funkciókat (mint a telefonálás például), kevésbé tudja jól betölteni. Arra is érdemes gondolni, hogy ha zsebben szeretnéd tartani a telefont – és miért ne szeretnéd – akkor a nagyobb készülékek nem mindig férnek majd el.

Igazából az, hogy mekkora méretű telefont érdemes választanod, nagyban függ a felhasználás módjától. Ha sokat utazol és mobilisabb készülékre van szükséged, vagy kisebbek a kezeid, akkor egy apróbb telefon jobb választás lehet. Ha viszont inkább otthon használod majd a készüléket, és játszol vagy filmezel rajta, akkor nyugodtan vehetsz egy nagyobb méretű modellt.

A készülék kialakítása

Az is lényeges lehet, hogy milyen anyagokat használtak a telefon elkészítésekor. A legtöbb érintőképernyő manapság speciális üveg borítással készül, ami elsőre furcsának tűnhet, hiszen az üveg törik. A másik opció a műanyag lenne, azonban sok szempontból jobb az üveg. A telefon kijelző ugyanis gyakrabban karcolódik, mint törik. És ebből a szempontból az üveg sokkal strapabíróbb. Az is lényeges, hogy itt ugye érintőképernyőkről van szó, így az érzékenységgel is számolni kell. Nem utolsó sorban pedig az üveg jobban néz ki, sokkal inkább prémium hatást kelt, mint a műanyag.

Persze azért nem kell megijedni, itt egy speciális kialakítású, erősített üvegről van szó, ami elég sokat elbír. Ha azonban gyakran ejted le a telefont, gyerekek vannak a családban, vagy csak biztosra szeretnél menni, akkor érdemes lesz olyan készüléket keresned, ami Gorilla üveggel készül. Ez még erősebb, még tartósabb.

A másik, ami lényeges még, az a telefon háza. Legtöbb esetben műanyaggal és valamilyen alumínium ötvözettel találkozhatunk. Utóbbi tartósabb, jobban mutat és stílusosabb, viszont valamivel drágább. Szerintem mindenképpen érdemes alumínium házas készüléket választani.

Mit érdemes tudni a kijelzőről?

A méreten és az üvegborításon túl van még néhány dolog, amit érdemes megemlíteni a kijelzőkkel kapcsolatban. Az egyik ilyen a felbontás.

Ez azt mutatja meg, hogy hány pixelből vagy más néven képpontból áll a képernyő. Az alap elvárás a FullHD (1920×1080 pixel). De találsz majd QuadHD (2560×1440), sőt akár 4K ( 3840×2160) kijelzős telefonokat is.

Az az igazság, hogy a kisebb méretű kijelzőkön nem annyira érvényesülnek a nagyobb felbontások, mint például egy nagy képernyős tévén, ahol teljesen egyértelmű a különbség. Persze azért ártani nem árt, és tényleg szebb lesz tőle a kép. De csak emiatt nem feltétlen éri meg drágább modellt választani.

Természetesen ez is függ a felhasználás módjától, hiszen ha mondjuk filmeket néznél a telefonon, akkor azért jól fog jönni a magasabb felbontás. Viszont például hétköznapi netezésnél vagy közösségi média használatnál kevésbé jelentős ez a szempont.

Azt is érdemes észben tartani, hogy a felbontás és a kijelző mérete két egymástól független dolog. Mégis együttesen befolyásolják majd a képminőséget. Ennek a mérőszáma a PPI, ami azt mutatja meg, hogy egy inchnyi méreten hány darab pixel található. Pixelsűrűségként is szoktak rá hivatkozni. A 350-450 közötti PPI már jónak mondható, de a felső kategóriás modellekben már bőven 500 fölött is lehet a PPI. Minél magasabb, annál jobb.

Még egy dolgot említenék meg a kijelzőkkel kapcsolatban. Sok telefon a hagyományosabb LCD kijelzőket használja, de elérhetőek már olyan készülékek is, amik az újabb, fejlettebb Super AMOLED vagy OLED paneleket használják. Ezek szebb képet, magasabb kontrasztarányt és feketébb feketéket tesznek lehetővé. Emellett kevesebbet is fogyasztanak. Viszont nyilván drágábbak is, mint hagyományos társaik.

A motorháztető alatt

Eddig megnéztük, hogy mit érdemes tudni a telefon külső részeiről. Beszéltünk a márkákról, a házról, a kijelzőről. Viszont egy fontos dolog még kimaradt. Ehhez pedig be kell tekintenünk a borítás alá.

A mai okostelefonok működéséhez a legfontosabb a motorháztető alatt található hardver. Ha ezek jók, akkor jól fog működni a telefon. Ha kevésbé jók, akkor lassabb lehet és kényelmetlenebb lehet a használat is.

Itt a legfontosabb az, hogy mire is szeretnéd használni a telefont. Az egyszerű mindennapi feladatokat általában a gyengébb készülékek is képesek ellátni. Ha e-maileket olvasol majd, telefonálsz, esetleg a közösségi médiát használod, ezekre szinte bármelyik telefon jó lehet.

Ha viszont ennél többet szeretnél kihozni a telefonodból és ki fogod használni az okoskészülékek által nyújtott számtalan lehetőséget, akkor jól jöhet az erősebb hardver. Játszanál a telefonon? Filmeket fogsz nézni? Esetleg élőben közvetítesz róla, filmeket nézel, képeket vagy videókat szerkesztenél? Ezekhez már valószínűleg erősebb vasra lesz szükséged.

Nézzük meg, hogy mik azok a hardverek, amik fontosak lesznek a telefon működéséhez.

Szervízben dolgoznak a szétszedett mobiltelefonon

Processzor

Ez az apró méretű chip gyakorlatilag a telefon agya. Ez végzi majd el a különböző alkalmazásokhoz és a készülék működéséhez elengedhetetlen műveleteket.

A processzorok esetében általában két fontos mérőszámmal találkozol majd. Az egyik ilyen, hogy hány magos a chip. Ez azt mutatja meg, hogy párhuzamosan hány szálon tud műveleteket végezni. A másik az órajel, amit MHz-ben mérnek. Ebből látható, hogy mennyire gyors a processzor, másodpercenként mennyi műveletet képes elvégezni.

Ezek jó irányadók, viszont nem feltétlen csak ez számít. Lehet olyan, hogy egy alacsonyabb MHz értékkel rendelkező processzor jobban teljesít majd, mint egy magasabb értékkel rendelkező. Ennek a miértjeibe most nem mennék bele.

A másik probléma, ami felmerülhet, hogy ezek a chipek általában valamilyen fantázianéven futnak. Ezek pedig laikus felhasználóknak nem mondanak majd sokat.

De akkor mégis mi alapján tudod majd megmondani, hogy mennyire jó egy processzor?

A legegyszerűbb módja, ha megnézel egy összehasonlító weboldalt. Be is linkelek neked ide egy listát, amin szinte az összes jelentősebb chipet megtalálhatod majd. Így elég lesz kikeresned a listából a telefon leírásánál említett processzort és már láthatod is, hogy hogyan teljesít, és azt is, hogy más telefonokhoz képest mennyire van jó helyen.

RAM

A RAM a telefon belső memóriája, amiben eltárolja azokat az adatokat, amikkel éppen dolgozik. Ez nagyon fontos a működéshez, hiszen minél több hely áll rendelkezésre, annál gyorsabb lesz a készülék. Itt igazából felesleges lenne belemenni a részletekbe, amit fontos tudnod, hogy minél több RAM található egy készülékben, annál jobb.

Amit minimálisan javasolnék az a 4 GB. A mai alkalmazások már elég intenzíven igénybe veszik a telefont, így ennyire szükség lesz, hogy ne lassuljon le a telefon és kényelmesen használható legyen. A 4 GB azonban inkább csak hétköznapi használatra lesz elegendő. Emailezéshez, közösségi médiához, böngészéshez. Ha szeretnél játszani is a telefonon vagy több alkalmazást használnál párhuzamosan, akkor inkább a 6-8 GB körüli készülékeket javasolnám.

Ha pedig 3D játékokat tolnál vagy olyan feladatokra használod majd a telefont, ami nagyobb igénybevétellel jár, akkor a 8 GB feletti RAM sem túlzás.

Belső memória

SD belső memória kártyák okostelefonhoz

Ami mobiltelefonoknál kifejezetten fontos lehet még, az a belső memória vagy tárhely. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi adatot képes tárolni a telefon. Minél nagyobb a belső memória, annál több alkalmazás, zene, videó, fénykép és egyéb fájl fér majd el a telefonon.

Manapság már sok mobilos alkalmazás akár 1 gigabájtnál nagyobb helyet is elfoglalhat, főleg ha játékokról van szó. Így korábban elég lehetett 8 vagy 16 GB belső memória is – ahogy ezt sok régebbi modellnél láthatjuk – addig ma már ez eléggé lekorlátozza a lehetőségeket.

A túl alacsony tárhely azért is idegesítő lehet, mert így állandóan le kell majd mentened a cuccokat a telefonról. Válogatnod kell, hogy melyik filmeket, melyik zenéket hagyd fent a telefonon. Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor pont valamiről fontos dologról szeretnél egy felvételt készíteni, és nincs elég hely a telefonodon. Az is tök kellemetlen, ha választanod kell a kettő kedvenc játékod közül, mert egyszerre csak az egyik fér el.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a rendszerfájlok is elfoglalnak majd valamennyi helyet. Szóval a ténylegesen megadott tárhelynél kevesebb áll majd rendelkezésedre.

Nem mindegy egyébként itt sem, hogy mire fogod használni a telefont. Az egyszerű böngészéshez, képek tárolásához nincs szükség túl sok tárhelyre. Az alkalmazások, filmek és videók azonban már kifejezetten sok helyet foglalhatnak. Szóval ha mondjuk sok felvételt készítenél, akkor érdemes nagyobb belső memóriában gondolkozni.

Általánosságban a 32 GB egy jó kiindulási alap lehet hétköznapi felhasználásra. Ha azonban játszani is szeretnél, akkor érdemes 64 vagy 128 GB-os telefonokat keresned. A cél az, hogy ne kelljen havonta szelektálni a telefonon, hanem kényelmesen tudd azt használni, anélkül, hogy a memória miatt kellene aggódnod.

Sok készüléknél egyébként bővíthető is a belső tárhely. Ezt microSD kártyával tudod megtenni. Viszont például az iPhone-ok esetében erre egyáltalán nincs lehetőséged.

Egy jó alternatíva lehet még a felhő tárhely, amihez hozzáférhetsz bárhonnan – így a telefonról is. Ez viszont plusz havidíjas szolgáltatás lesz, és fogyasztja a netet, ami problémát jelenthet, ha nincs korlátlan mobilneted, vagy Wi-Fi a közelben. Egyébként zenék és filmek esetében jó választás lehet valamelyik streaming szolgáltatás is, így online nézheted vagy hallgathatod a dolgokat, anélkül, hogy a telefonodra le kellene őket tölteni. Viszont itt is az adatforgalom jelenthet problémát.

A mobiltelefon kamerája

Manapság már a legtöbb mobiltelefon több hátsó kamerával rendelkezik. Ez azért jó, mert egy vékony telefonban egyszerűen nem fér el ugyanolyan optikai zoom, mint egy fényképezőgépben. Ezt úgy hidalják át a gyártók, hogy különböző lencséket helyeznek el a telefonban. Így pedig sokkal jobb képeket tud majd készíteni a kamera. Az egyik lencse például szélesebb látószögű, a másik jobb a közeli felvételekhez.

Három kamerával rendelkező modern okostelefon

A kamerák esetében a megapixel az a mérőszám, amivel össze lehet őket hasonlítani. Ez azt mutatja meg, hogy milyen felbontású képeket tud készíteni az adott kamera. Egy megapixel egy millió képpontot jelent. Minél magasabb a szám, annál részletgazdagabb lesz a kép.

Azonban fontos észben tartani, hogy ez még magában nem garantálja a jó képminőséget. Ahhoz, hogy jó kép készüljön, a telefonnak tudnia kell megfelelően kezelni a színeket, a mozgásokat és a fókuszt is. Ehhez pedig más technológiákkal kell kiegészülnie.

Ezek közül a teljesség igénye nélkül megemlítenék néhányat. Az OIS (optikai kép stabilizáció) segít elkerülni a homályos képeket. Az Auto-HDR egy képjavító technológia, ami nagyobb mélységet ad a képeknek és szebbé teszi azokat. A Phase Detection pedig a gyors mozgások során segít fókuszálni.

Még egy említésre méltó technológia a Time of Flight. Ennek a lényege, hogy egy infravörös fény segítségével pontosan meg tudja mondani, hogy milyen messze találhatóak az egyes tárgyak a lencsétől. Így nem csak élesebb képek készülhetnek, de segít felismerni az egyes tárgyakat, 3D fotókat készíteni vagy az Augmented Reality területén is jól hasznosítható. Arról nem is beszélve, hogy alacsony fény esetén jelentősen javíthatja a képek minőségét.

Szóval nem feltétlen érdemes csak a megadott MP alapján választani. Az is fontos, hogy milyen jól tud fókuszálni a kamera, milyen képeket készít sötétebb környezetben, gyors mozgás esetén hogyan teljesít és milyen extra technológiákkal rendelkezik.

A legjobb, ha meg tudsz nézni néhány képet online, amik az adott telefon kamerájával készültek. Ezeken pontosan láthatod, hogy milyen minőséget hoz az adott kamera a valóságban. Nézz meg legalább egy sima portré képet, egyet sötétebb környezetben és egyet, ami gyors mozgás közben készült.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a telefonok elülső kamerája más minőségű képeket készít, mint a hátsó. Ha sokat fogsz videócsetelni vagy szelfiket készíteni, akkor ezt is nézd meg, hogy megfelelő minőségű-e.

Hangszórók

Ha zenét hallgatsz, videót nézel vagy kihangosítva beszélsz a telefonon, akkor szükséged lesz a beépített hangszóróra is. Vannak olyan high-end modellek, amik sztereó hangszórót kaptak és nyilván telefonról-telefonra változik, hogy milyen hangminőséget tudnak hozni.

Igazából én úgy gondolom, hogy ezzel kevésbé érdemes foglalkozni. Ahhoz ugyanis, hogy egy hangszóró igazán jól szóljon muszáj valamekkora hely az akusztika miatt. Ehhez pedig a telefonokban nincs elég hely. Már a modern, vékony tévéknél is láthatjuk, hogy egyszerűen nem igazán fér el bennük jó hangszóró. Ugyanez igaz a telefonokra is.

Természetesen vannak jobb minőségű modellek, de még azok is nehezen érik el egy közepesebb minőségű hangfal szintjét. Szóval ha fontos számodra a jó hangzásvilág, mert mondjuk zenét hallgatnál vagy filmet néznél, akkor érdemesebb lesz egy külön bluetooth hangszórót vásárolnod.

Persze jó, ha jól szól a telefon saját hangszórója is, de ne ez alapján válassz készüléket.

Mit érdemes tudni az akkumulátorról?

Bár kevésbé látványos, mint a telefon többi része, mégis kifejezetten fontos a jó akkumulátor. Még a legjobb telefon is sok fejfájást fog okozni, ha folyton lemerül használat közben.

Ha a telefon akkumulátorról van szó, sok dolog befolyásolhatja a tényleges működési időt. Az is lényeges, hogy mire használod a készüléket. Az egyszerű böngészés például kevésbé meríti majd, mint egy intenzívebb játék. Érdemes észben tartani azt is, hogy a nagyobb méretű kijelző többet fogyaszt. Ha szeretnéd, hogy tovább bírja az aksi, akkor érdemes lehet a fényerőt is kicsit lejjebb tekerni, ezzel is sok energiát spórolhatsz meg.

Az akkumulátorok teljesítőképességét mAh-ben mérik. Minél magasabb ez az összes, annál több energiát képes elraktározni az aksi. Ezzel azonban azért nehéz számolni a gyakorlatban, mert nem igazán tudjuk, hogy az adott készülék mennyit fogyaszt majd. Illetve az sem mindegy, hogy hosszú távon mennyit gyengül majd az akkumulátor teljesítménye. A régi telefonoknál még viszonylag egyszerű volt aksit cserélni, ha elfáradt a régi. Manapság már nem ez a helyzet, hiszen a modernebb telefonokat általában nem is tudjuk otthon szétszerelni, és még ha a hátlap le is vehető, az aksi általában akkor sem cserélhető.

Kocsiban ülő nő kézben tartja a feltöltött mobiltelefonját

Emiatt érdemes elolvasni vásárlói véleményeket a telefonról. Ha ott nem találsz panaszokat az akkumulátor élettartamát illetően, akkor megnyugodhatsz, hogy az adott modell jó választás lesz.

Használattól függően általában olyan telefont érdemes vásárolni, ami legalább 6 óra használatot kibír egyetlen töltéssel. Ez általában elég szokott lenni egy napra. De nyilván ha ennél többet tud, az csak jó. Illetve ha intenzívebben használod – mondjuk játszol rajta – akkor még erősebb aksira lesz szükséged.

Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy egy 4,5 inch képátlójú telefonhoz legalább 2500 mAh-es akkumulátor ajánlott. 5,5 inch körül pedig legalább 3000 mAh. De tényleg nehéz itt pontosan számolni és végső soron minél nagyobb és erősebb az aksi, annál jobb.

Illetve azt is érdemes még megemlíteni, hogy sokszor a háttérben futó alkalmazások is meríthetik az akkumulátort. Ha nem érted, hogy miért merül le gyorsan a telefon, akkor a beállítások között érdemes kikeresni, hogy mi használja a legtöbb erőforrást. Érdemes lehet elgondolkozni az energiatakarékos mód használatán is, ami szinte az összes telefonban megtalálható, bár változó hatékonysággal működik.

Honnan vásároljak telefont?

Ez egy gyakran felmerülő kérdés, amin érdemes elgondolkozni. Sokszor közvetlenül a mobilszolgáltatóktól is vásárolhatunk telefonokat, akár részletfizetéssel is. Ezek általában elég jó ajánlatok, de két hátránya szokott lenni.

Az egyik, hogy hűségidőhöz kötött a vásárlás. Szóval ha megveszed tőlük a telefont, akkor általában két évig muszáj leszel megtartani az előfizetésedet. Akkor is, ha egy másik szolgáltatónál kedvezőbb csomagot találsz vagy esetleg külföldre költözöl és emiatt váltanál.

A másik probléma, hogy ezek a készülékek néha nem kártyafüggetlenek. Ez azt jelenti, hogy csak az adott szolgáltató SIM kártyájával működnek majd. Itt megint ugyanazok a problémák merülhetnek fel, amiket az előbb írtam.

Ha hosszú évek óta elégedett vagy a szolgáltatóddal és nem tervezel külföldre sem költözni, akkor érdemes lehet elgondolkozni ezeken az ajánlatokon. De én úgy gondolom, hogy sosem lehet előre tudni, hogy mit hoz az élet. És ha egy kicsivel esetleg többet is fizetek egy független készülékért, még akkor is jobban megéri a rugalmasság és a választás szabadsága.

A telefon csatlakozói

Ez is egy érdekes téma, amiről érdemes néhány szót ejteni. A telefonok sokszor különböző csatlakozásokat használnak. Ez a gyártótól és az adott modelltől is függhet. Fussuk át gyorsan, hogy milyen portokkal találkozhatsz majd.

 • Micro-USB – Ez egy régebbi, de még mindig széles körben elterjedt megoldás. Általában a korábbi modelleknél találkozhatsz majd vele. A telefon töltésére és más eszközökkel való összeköttetésre egyaránt alkalmas.
 • USB C-Type – Ez az újabb megoldás váltotta – vagy váltja le lassan – a Micro USB-t. Nagyobb átviteli sebességre képes és kényelmesebb a használata. Ennek az egyik oka, hogy bármelyik irányba fordítva be tudod dugni a csatlakozóba. Ez pedig véget vet egy legendásan idegesítő problémának. Itt érdemes még szót ejteni a Thunderbolt-ról, ami sokkal gyorsabb töltést és adatátvitelt tesz lehetővé. Viszont nem minden telefon vagy számítógép tudja. A kábel alkalmas a használatra, de a készüléken található USB-C port már nem minden esetben.
 • Lightning – Ez az Apple saját csatlakozója, ami az iPhone készülékekben található már jó ideje. Gyors és jó, viszont külön töltő kell hozzá, ami semmi mással nem lesz kompatibilis.

Igazából itt csak az a fontos, hogy tudd, hogy milyen csatlakozó van a készülékben. Ez főleg töltő vásárlásánál lesz fontos. Adatok áttöltésekor ugyanis tudsz olyan kábelt is használni, aminek a két végén különböző típusú USB csatlakozók vannak.

Mobiltelefon töltő típusok fehér háttéren

Viszont van egy dolog, amiről még muszáj beszélnünk. Ez pedig a jack csatlakozó. Ez a hagyományos fülhallgató port, amit rengeteg különböző elektronikai kütyü és fülhallgató használ. Sok ideig ez volt az egységes sztenderd. Viszont az Apple készülékeiben egy ideje már nem található meg a jack dugasz. Így az ő telefonjaikkal nem fog működni a régi jól bevált jackes fülesed.

Az iPhone-ok a saját Lightning csatlakozójukat használják. Ami azt is jelenti, hogy erősen limitáltak a lehetőségeid, amikor fülest szeretnél vásárolni.

Illetve az egész csatlakozó problémát áthidalhatod egy Bluetooth fülessel, de ezek kevésbé megbízható kapcsolatot nyújtanak, mint a vezetékes társaik. Viszont cserébe sosem fog összegabalyodni vagy eltörni a kábel.

Extrák

Mobiltelefonoknál annyiféle extrával találkozhatsz, hogy kisebb könyvet lehetne róluk írni. Sok gyártó próbál kitűnni különböző újdonságokkal, mint az összehajtható telefon vagy hasonló dolgok. Ezekről most nem szeretnék írni, de a legfontosabb dolgokat azért érdemes lesz még így a végén átnéznünk.

Vízálló kialakítás

Ez egy szuper hasznos funkció, ami sok fejfájástól kímélhet meg. Hányszor történt meg velünk vagy ismerősünkkel, hogy a telefon beleesett a kádba vagy vécébe, és tönkrement? Az újabb vízálló modellekkel ez már a múlté. Sok készülék akár egy óránál többet is képes túlélni a vízben. Ha neked is esett már vízbe a telefonod vagy gyerekeid vannak, akkor mindenképpen javasolnám, hogy vízálló modellt válassz.

Érdemes azt is lecsekkolni, hogy milyen szinten vízálló a telefon. Erre szerencsére egységesített sztenderd van. Az IP67 szabvány vízbemerülés elleni védelmet nyújt, de csak korlátozott ideig. Az IP68 szabvánnyal rendelkező telefonok olyannyira vízállóak, hogy akár fél óráig használhatod is őket 1-3 méternyi víz alatt.

Dual SIM

Ez annyit jelent, hogy az adott telefon akár két SIM kártyát is képes kezelni egyszerre. Így használhatsz két különböző szolgáltatást, kettő telefonszámot és kettő külön telefonkönyvet egyetlen telefonról. Szuper megoldás lehet például, ha szeretnéd elkülöníteni a munkahelyi és a személyes életedet. Sokkal kényelmesebb megoldás, mint két külön telefont használni.

Biztonsági funkciók

Az újabb modellek sokszor rendelkeznek extra biztonsági funkciókkal. Ezek közül a leggyakoribb az ujjlenyomat érzékelő. Ez kényelmes, mert nem kell megjegyezned képernyőkódot vagy jelszót, egyszerűen az ujjlenyomatoddal tudod majd azonosítani magadat.

Ennek egy fejlettebb, jobban használható változata az írisz szkenner, ami a szemed alapján képes beazonosítani. Az ujjlenyomat olvasó használata nehézkes lehet, ha koszos mondjuk a kezed. Az írisz szkennernél ilyen probléma nem fog felmerülni.

Vezeték nélküli töltés

Ez egy apró kis kényelmi funkció, ami lehetővé teszi, hogy kábel nélkül töltsd a telefont. Így is szükséged lesz egy töltőállomásra, de nem kell majd azzal bajlódnod, hogy összedugd őket, elég ha ráhelyezed a telót. Hasznos extra lehet, ha úgyis egész nap az íróasztalodon tartod a készüléket.

Kétféle vezeték nélküli technológia létezik a PMA és a Qi. Ha van már ilyen töltőd, akkor csekkold le, hogy a kiszemelt készülék kompatibilis-e vele.

Nem mindegyik telefon tudja a vezeték nélküli töltést, de a legtöbb modellhez vásárolhatsz egy speciális tokot, ami lehetővé teszi ezt a funkciót akkor is, ha gyárilag nem rendelkezik vele. Ennek a használata azonban több szempontból is kényelmetlen.

Vezeték nélküli töltő okostelefonhoz

Gaming mód

Ha szeretsz a telefonon játszani, akkor érdemes lesz olyan készüléket választanod, ami rendelkezik gaming móddal. Ez több funkció együttese. Segít például a streamelésben, jobban osztja el az erőforrásokat vagy elrejti az értesítéseket, amíg meg van nyitva a játék.

NFC

Ez egy olyan funkció, amivel a legtöbb mai telefon rendelkezik, de azért megemlíteném, mert kifejezetten fontos lehet. A Near Field Communication lényege, hogy szuper közeli vezeték nélküli kapcsolatot tud létesíteni két eszköz között. Így működik például a PayPass bankkártya, de a telefonos fizetés is. Jó lehet még zárak kinyitására, belépőrendszerekhez is.

Illetve ha szeretnél ezzel egy kicsit foglalkozni, akkor számos egyéb izgi dologra lehet használni. Viszonylag olcsón tudsz vásárolni matricába épített, programozható NFC chipeket. Ezekkel különböző parancsokat adhatsz a telefonnak. Például az éjjeli szekrényre ragasztott NFC matricán elhelyezve a telefonodat az automatikusan beállíthatja az ébresztőt egy adott időpontra, és lenémítja a telefont. Szerintem szuper izgi.

NFC technológiás fizetés bankterminálon

HDR

A High-Dynamic Range egy képjavító technológia, ami segít élesebb képet és élénkebb színeket rajzolni. Tévéknél és monitoroknál gyakrabban találkozhatunk vele, de néhány jobb telefonban is előfordulhat. Sőt léteznek olyan modellek is, amik egyszerre tudják a HDR-t és a 4K-t. Ezek tized akkora képernyőn ugyanolyan szép képet rajzolnak majd, mint a nagy képernyős tévéd. Szerintem mondjuk ez már kicsit olyan, mint ágyúval lőni galambra. De ha éppen tudja a telefon, ártani nem fog.

Dual Band Wi-Fi

A Wi-Fi routerek különböző szabványokat használnak a jel továbbítására. Ez többek között a kapcsolat sebességét is nagyban befolyásolhatja. A régebbi technológia még a 2,4 GHz frekvenciatartományt használata, de az újabb 5 GHz-es routerek már sokkal gyorsabbak és megbízhatóbbak. A Dual Band routerek vagy telefonok mindkét frekvenciát tudják kezelni, így elérhető rajtuk akár a gigabit feletti sebesség is.

Ez főleg akkor lesz fontos, ha sokszor használod otthoni Wi-Fi-ről a telefont. Illetve ha nagyobb sávszélességet igénylő feladatokat végzel. Filmeket töltenél le, nagy felbontású (4K) videókat néznél online vagy valamilyen multiplayer játékot játszanál.

5G

Mobiltelefonnal elérhető az 5g hálózat

A Wi-Fi hálózatot nem mindig tudjuk használni, ilyenkor jön jól a mobilnet, ami szinte mindenhol egységesen elérhető. Ennek a legújabb széles körben is elérhető változata az 5G, ami sokkal nagyobb adatforgalmat és gyorsabb sebességet tesz lehetővé. Igazából felesleges lenne belemenni a részletekbe, ezzel nagyjából minden lényeges információt el is mondtam róla.

Már itthon is elkezdett kiépülni az 5G hálózat és folyamatosan bővül. Budapesten már elég széles körben elérhető, de néhány vidéki városban is. A következő években valószínűleg egyre több helyen telepítik majd, így mindenképpen ez jelenti a jövőt. Ha fontos számodra a gyors kapcsolat bárhol is vagy, akkor mindenképpen érdemes olyan telót választanod, ami képes az 5G-re.

Ralf.hu mobiltelefon teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben