Így fogyj vibrációs tréner segítségével

Fogyás vibrációs trénerrel – mi az igazság?

Szeretnél végre egy hatékony edzést találni, ami segíthet leadni a súlyfelesleget? A vibrációs trénerek megoldást jelenhetnek a problémádra, azonban mielőtt vásárlásra adnád a fejed, mindenképp érdemes néhány dolgot tudnod ezekről a gépekről!

Bizonyos kevésbé ismert vagy újdonságként megjelenő edzésformáknál a fitneszgép gyártók  hajlamosak visszaélni az emberek tudatlanságával és valamiféle varázsszerként beállítani a terméküket. A vibrációs trénerek korai hirdetéseiben is megfigyelhető volt ez, amikor szinte minimális erőfeszítéssel ígértek minden eddiginél hatásosabb edzéseket és leadott kilókat.

Természetesen a “túl jó, hogy igaz legyen” általában megalapozott gyanú szokott lenni. Emiatt rengeteg kritikát is kapott a módszer.  Az alábbi írásban elfogulatlanul körüljárom ezt az edzésformát és bemutatom az előnyöket, hátrányokat egyaránt.

Ha még hezitálsz, hogy a vibrációs tréning neked való-e, akkor mindenképp tarts velem!

Vibrációs tréner – az alapok

A leggyakoribb állítás, amivel találkozhatsz vibrációs trénerek kapcsán, hogy az edzések nem megterhelőek, cserébe kifejezetten hatékonyak. Külön-külön mindkettő meg is állja a helyét, azonban az igazság ennél kicsit bonyolultabb.

Ezeknek a fitnesz gépeknek a legnagyobb előnye valóban az, hogy szinte akármilyen fizikai állapotban hozzáfoghatunk az edzéshez.. Emiatt idősek, nagyobb túlsúllyal rendelkezők vagy akár sérülés után felépülők számára is tökéletes választás lehet. Ez az egyszerű mozgási forma korai sikerélményt jelenthet és elindíthat egy olyan úton, ami később más edzéstípusokat is lehetővé tesz majd.

Azt azonban fontos kiemelni, hogy bár a gépre ráállni is jobb, mint a semmi, magában sajnos édes kevés lesz, hogy komolyabb eredményeket érjünk el. Ahhoz, hogy igazán látványos változásra számíthass, itt is meg kell majd dolgoztatnod a testedet a megfelelő gyakorlatok segítségével.

Amikor hatékonyságról van szó, akkor a vibrációs trénerek javára írhatjuk, hogy bizonyos mozgások és gyakorlatok valóban jóval intenzívebb edzést nyújtanak a gépen végezve, mintha csak úgy a padlón csinálnánk őket.

A fentiek fényében elsősorban olyanok számára ajánlott ez az edzési forma, akik gyengébb fizikummal rendelkeznek és egy könnyen elkezdhető, egyszerű, de mégis hatásos megoldást keresnek.

Hogyan működnek a vibrációs trénerek?

A gép által keltett rezgések minimálisan kibillentenek, ami ahhoz éppen elegendő, hogy a megfelelő jeleket küldje az agyunknak. Ez beindít egy tudatalatti reakciót, aminek köszönhetően megfeszülnek az izmaink, hogy megőrizhessük az egyensúlyunkat.

Mivel igen intenzív vibrációról van szó, ezért ezek az izom-összehúzódások újra és újra megtörténnek. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy számos izmot mozgat meg egyszerre és jóval erősebb reakciót vállt ki a testünkből, mint az ránézésre gondolnánk.

Mennyire hatékony ez az edzés?

A vibrációs edzések hatékonysága nagyban függ attól, hogy hogyan fogsz hozzá a dologhoz. Ha csak néhány percet álldogálsz a gépen, az inkább egy enyhébb masszázzsal ér majd fel, mint egy fárasztó edzéssel.

Ha azonban komolyan veszed és erre is valódi edzésként tekintesz, akkor sokkal jobb eredményekre számíthatsz majd. Ehhez különböző pózokra és gyakorlatokra lesz szükséged, amik segítségével más és más izomcsoportokat mozgathatsz meg. Érdemes úgy tekinteni az egészre, mintha egy hagyományos saját testsúlyos edzést felturbóznál. Végezhetsz például guggolásokat, amik sokkal intenzívebbek lesznek a vibrációs gépen állva.

Ahhoz, hogy valódi, látványos eredményeket érj el, legalább 2-3 hónap folyamatos edzés javasolt. Ez heti nagyjából három alkalmat jelenet. Az edzés időtartama kezdetben lehet akár csak néhány perc is, amit később tovább növelhetsz.

Fontos még megemlíteni, hogy az elégetett kalóriák vagy akár az izomépítés tekintetében a vibrációs edzés nem feltétlen hatékonyabb, mint valamilyen hagyományos módszer. Nagy előnye azonban, hogy tényleg szinte bármilyen edzettségi szinten belevághatunk. Komolyabb túlsúllyal vagy frissebb sérüléssel nehézkes lehet elkezdeni futni, a séta pedig sok esetben nem elég intenzív, hogy effektíven égesse a kalóriákat. Ezzel szemben a vibrációs trénerek könnyűnek mondható, de mégis hatékony edzést tesznek lehetővé.

Ha elértél egy bizonyos szintet, akkor később mindenképpen érdemes lehet valamilyen más sporttal kiegészíteni az edzéseket. Ebben az esetben az átfogóbb fitneszgép választási útmutatónk böngészését javasolnám.

Milyen gyakorlatokat végezhetünk a vibrációs tréneren?

Ahogy már fentebb is említettem, nem elég csupán ráállni a gépre és néhány percig zötyögni. Ehelyett érdemes a számodra megfelelő gyakorlatokból összeállított edzéstervet követni.

Ennek az egyik legjobb módja, hogy az edzés során különböző pozíciókat veszel fel. Így más és más izomcsoportokat mozgathatsz meg és a pózok nehézségi fokozatától függően az erőnlétedet is növelheted.

Emellett végezhetsz hagyományosabb gyakorlatokat is, mint például a guggolások. A gép vibrációja és az ebből adódó izom-összehúzódások ezeket csak még intenzívebbé és hatásosabbá teszik majd. Emiatt akár profi sportolók is jó hasznát vehetik ezeknek a gépeknek.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a lehetséges edzéstervekről és gyakorlatokról, akkor nézd meg az erről szóló írásomat is!

Mit mondanak az orvosok a vibrációs trénerekről?

Ahogy bármilyen más edzés esetén, úgy itt is érdemes odafigyelned a testedre és óvatosnak lenned. Fontos, hogy fokozatosan terheld magad és vedd figyelembe a megfelelő szakemberek véleményét is.

Szerencsére a vibrációs trénerekkel kapcsolatban több olyan kutatás is létezik, amiknek az eredményeire támaszkodhatunk.

Emellett azonban nagyon fontos észben tartani, hogy ez a fajta edzés nem mindenkinek ajánlott. Bizonyos betegségek, állapotok vagy egészségügyi helyzetek teljes egészében kizárják a vibrációs trénerek használatát. Ezekről bővebben tájékozódhatsz a vibrációs trénerekkel kapcsolatos orvosi véleményeket körüljáró írásunkból!

Végső ítélet

Reményeim szerint a fenti cikk neked is segített jobban megérteni a vibrációs trénerek működését és funkcióját.

A vibrációs tréning létjogosultsága tagadhatatlan, azonban fontos alaposan mérlegelni, hogy a saját edzettségi szintedhez és egészségi állapotodhoz képest tényleg erre van e szükséged. Ha egyszerű csodaszert keresel, ami helyettesíti majd az edzéseket, akkor valószínűleg csalódni fogsz.

Tökéletes választás lesz azonban a vibrációs tréner, ha nagyobb túlsúllyal, esetleg rosszabb fizikummal rendelkezel. Rehabilitációs edzésként is erősen javasolt a módszer. Ha pedig már haladóbb szinten vagy, akkor az egyéb edzések kiegészítéseként lehet működőképes.

Ha többet szeretnél megtudni magukról a gépekről, akkor érdemes lehet beleolvasnod a vibrációs tréner vásárlási útmutatómba. Itt a készülékek működéséről is bővebben írok, vagy keresgélhetsz az általam ajánlott modellek között is.

Ajánlott TOP termékek