Nazarov vibrációs gépe

Mit mondanak az orvosok a vibrációs trénerről?

A vibrációs edzés egy viszonylag friss mozgási forma, amiről hallani jót és rosszat egyaránt. A gyártók túlzó reklámjai miatt sokan gondolták csodaszernek, amivel nehéz edzések nélkül fogyhatunk villámgyorsan. Ez azonban természetesen ebben a formában nem teljesen igaz. Az irreális elvárások miatt sokan csalódtak ezekben a gépekben, pedig komoly kutatások és eredmények támasztják alá a létjogosultságukat.

Nézzük részletesen az orvosi véleményeket és a vibrációs trénerek előnyeit, hátrányait egyaránt. Ha még nem ismered ezeket az otthonra is kiválló fitneszgépeket, akkor először érdemes lehet elolvasnod a vibrációs edzésekről szóló írásunkat.

A vibrációs tréner megszületése

Vibrációs terápiával először 1857-ben találkozhattunk a svéd orvos, Gustav Zander munkásságának köszönhetően. Az általa használt masinák meglepően hasonlítottak a mostani fitneszgépekhez.

Nagyjából száz évvel később az orosz űrprogram keretében kezdték el alkalmazni a technológiát, Vladimir Nazarov orosz tudós nevéhez köthetően. A vibrációs technológiát arra használták, hogy megelőzzék vele a gravitáció nélküli térben bekövetkező csontritkulást. Olyan jól sikerült a kísérlet, hogy míg az amerikai űrhajósok 120 napnál tovább nem maradhattak fent, addig az orosz Valery Polakov 438 napos rekordot döntött 1995-ben.

Nazarov vibrációs gépe

Nazarov vibrációs gépe

A mai vibrációs trénerek népszerűsége főként a holland gyorskorcsolyázó válogatott edzőjének, Guus van der Meer-nek köszönhető, aki az 1990-es évek végén alkalmazta az atlétái edzésére. Az edzés először csak profi sportolók körében terjedt el, emellett azonban rehabilitációs célokra is elkezdték alkalmazni, majd bekerült a köztudatba és egyre nagyobb népszerűségre tett szert.

A vibrációs edzés pozitív hatásai

Az alábbiakban a különböző orvosi kutatások, Dr. Zátrok Zsolt cikke és a Mediwel.hu által megkérdezett szakemberek véleményei alapján igyekszünk összeszedni ennek az edzésmódnak az előnyeit.

A legerősebb érv, ami a vibrációs trénerek mellett szól, hogy gyakorlatilag nagyobb mértékű mozgások és az ízületek komolyabb terhelése nélkül optimalizálja az edzéseket. Ez különösen fontos lehet bizonyos esetekben. Gondoljunk például a komolyabb túlsúllyal rendelkezőkre vagy az idősebbekre, akiknek nehezére esik a mozgás vagy sokkal gyengébbek az ízületeik. Ilyenkor a hagyományos edzési formák sok esetben szóba sem jöhetnek. Hasonló helyzet állhat elő rehabilitáció során is, egy komolyabb műtét vagy esetleg sérülés után.

A vibrációs tréner lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen fizikai állapotban nekikezdjünk az edzésnek, így aztán tökéletes lépcsőfok lehet a komolyabb gyakorlatok megkezdése előtt.

Használata nem korlátozódik azonban a rehabilitáció területeire, hiszen, ahogy a történelmi előzmények alapján is láthatjuk, akár élsportolók vagy asztronauták edzésprogramjában is megtalálhatja a helyét. Ez a számtalan egyéb pozitív hatásának köszönhető.

Fejleszti az egyensúlyt

A vibrációs tréning rezgései olyan reakciót váltanak ki az agyból, mint amikor próbáljuk megőrizni az egyensúlyunkat. Emiatt jelentősen javítja az egyensúlyérzéket és a koordinációt, ami sportolóknál és idősebbeknél egyaránt kiemelkedően fontos lehet.

Rugalmasabbak leszünk tőle

Emellett növeli a rugalmasságot és az ízületi mozgékonyságot is. Megerősíti az ízületeket tartó izmokat, mindezt pedig anélkül, hogy közben a porcokat komolyabb terhelés érné.

Erősíti a csontokat

Ahogy azt már Dr. Nazarov kutatásai is igazolták a vibrációs terápia kiváló gyógymód lehet csontritkulás esetén is. Általánosságban elmondható, hogy a csonttömeg növelésének legjobb módját a súlyzós edzések jelentik, ez azonban sok esetben nem megoldható. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a vibrációs trénerek.

Javítja a keringésünket

Mint minden testmozgás, úgy ez az edzés is serkenti a vérkeringést, így növelve a testbe jutó vér és oxigén mennyiségét. Ez különösen hasznos lehet a végtagokban előforduló keringési zavarok esetén.

Fogyhatunk és erősíthetünk is vele

A fentiek még nem feltétlen tennék indokolttá a vibrációs trénerek széles körű népszerűségét, azonban ezeken felül segítségünkre lehetnek a tökéletes test eléréséért vívott harcunkban is. Rendszeres használatukkal csökkenthető a testsúly és javítható a fizikum. Tapasztaltabb sportolók esetében inkább kiegészítő edzésként javasolják, azonban kezdők számára akár magában is tökéletes lehet.

Segít megszabadulni a narancsbőrtől

Ezen túl még egy pozitívuma van a vibrációs tréningnek, ez pedig a narancsbőrrel szemben kifejtett jótékony hatás. A jobb vérkeringésnek és a zsírszövetekre kifejtett hatásnak köszönhetően akár hónapokon belül látványos javulást érhetünk el.

A vibrációs edzés hátulütői

Ahogy a régi mondás tartja: “nincsen rózsa tövis nélkül”. Mint minden más edzéstípusnak, úgy a vibrációs tréningnek is megvannak a maga pozitívumai és negatívumai is.

Már említettem, hogy az edzés hatásfoka kezdők esetében a legmeggyőzőbb. Ez nem jelenti azt, hogy magasabb szinten lévő felhasználók számára haszontalan lenne egy ilyen gép, de a megfelelő eredmények érdekében egyre komolyabb gyakorlatok és esetlegesen más kiegészítő sportok is ajánlottak.

A másik nagyobb negatívum, amit a vibrációs trénerek kapcsán felhozhatunk, hogy bár rehabilitációs célokra kiválóak, mégis sok olyan betegség vagy fizikai állapot van, amik mellett nem javasolt a használatuk.

Balesetek vagy műtétek után jó megoldás lehet a használata, azonban bizonyos esetekben közvetlenül műtét után nem szabad megkezdeni az edzést. Ugyanez vonatkozik a friss törésekre és a nem túl régi implantátumokra, protézisekre is.

Az epe-, vese vagy hólyagkő is kizárja a vibrációs trénerek használatát. Szívvel kapcsolatos betegségek esetén is mindenképpen érdemes orvossal konzultálni. A magas vérnyomásban szenvedőknek például problémája adódhat a vibrációs edzéssel, de akár a pacemaker katétere is kicsúszhat a rezgések hatására.

Továbbá nem javasolt a készülék használata daganatos megbetegedések, trombózis, epilepszia, sérv vagy ízületi gyulladások esetén sem. Terhes nők számára pedig szigorúan tilos ez a fajta edzés, hiszen a sorozatos rázkódások árthatnak a magzatnak vagy idő előtt beindíthatják a szülést.

Ha a fentebb felsorolt kizáró tényezők valamelyikének gyanúja fennáll nálad, akkor érdemes lehet az edzés megkezdése előtt orvossal konzultálni. Bizonyos esetekben ugyanis előfordulhat, hogy mégis ajánlják vagy engedélyezik az edzést.

Mielőtt elkezdenénk a vibrációs tréner használatát

Még egyszer megismételném az előző figyelmeztetést, ha úgy érzed, hogy szükséges lehet az edzés előtt orvossal konzultálni, akkor ezt mindenképpen tedd meg. Mi igyekeztünk a legjobb tudásunk alapján összeszedni a témával kapcsolatos információkat, ez azonban nem helyettesíti a személyre szabott szakvéleményt.

Amennyiben úgy gondolod, hogy a vibrációs trénerekkel történő edzést neked találták ki, akkor érdemes lehet elolvasnod az általunk írt vibrációs tréner teszteket, véleményeket és vásárlási útmutatót is. Itt részletes leírást kaphatsz a gépek működéséről és megtalálhatod az általunk ajánlott termékek részletes leírásait is.

Ajánlott TOP termékek