Sportos nő futópadot használ a kondiban

A futópad hatása- ez történik veled, ha futópadot használsz

A futópad, ami korábban gyakran csak a pincék és alagsorok megtűrt darabja volt, mára már valóságos sztárrá vált. Sokan a szabadtéri futás praktikus kiegészítőjeként tekintenek rá, másoknak kardió edzésük nélkülözhetetlen társa lett, de profi futók is szívesen illesztik be edzésprogramjukba a padon való futást.

Vegyük sorra, kiknek javasolt ez az otthoni fitnesz gép, milyen hatással van a futópados edzés a szervezetedre, és hogy kik kerüljék inkább a futószőnyegen való futást!

Kiknek javasolt a futópadon futás?

A futópadon futás jó hatással van az egészségünkre

Szinte minden életkorú és fizikai állapotban lévő ember használhatja ezt az eszközt, aki stabilan tud járni, és nincs gond az egyensúlyérzékével.

Ha szeretnéd betartani a WHO ajánlását, és heti 150 percet mozgással akarsz tölteni, akkor ez az egyik leghasznosabb kardió gép, amit beszerezhetsz erre a célra. Mivel minden paramétert te állítasz be rajta (dőlésszög, tempó, idő), így mindenféle edzettségi szinthez kiválóan passzol.

Idősek, túlsúllyal küszködők vagy kezdő futópad felhasználók azonban értelemszerűen ne a tempós futással kezdjék a géppel való ismerkedést!

Ne feledd! A futópad nemcsak a futáshoz, hanem a gyalogláshoz is fantasztikus! Mivel a futópad sebességét te magad szabályozhatod, így az egészen lassú sétától a tempós gyaloglásig igénybe veheted.

Ebben a formában ez a kardió eszköz hasznos lehet különféle sérülésekből vagy műtétekből felépülő emberek számára is, mivel az intenzitás és sebesség szabályozása mellett kapaszkodókat is találsz rajta, amelyek további támogatást nyújtanak. Emellett a puha szalagon való séta kevésbé terheli meg az ízületeket, mintha betonon tennéd meg ugyanezt.

Milyen izmokat mozgat meg a futópadon futás?

Csalóka eszköz a futópad, mert azt hihetnéd, hogy csak az alsótest izmait dolgoztatod meg rajta, pedig futás közben rengeteg izomcsoport összehangolt munkájára van szükséged.

A futáshoz használt főizmok természetesen a lábadon találhatóak: a talp és a lábfej izmai, a lábszár (sípcsonti izom , vádli) és a comb izmai (négyfejű és kétfejű combizom), valamint a farizom és a csípőhorpasz vesz részt aktívan a futómozgásban.

Emellett azonban a törzs és a kar izmai (has, hát illetve bicepsz, váll) is nagyon komoly feladatot kapnak.

Milyen előnyökkel jár a rendszeres futópadon futás?

Egy férfi futópad használat közben

1. Javítja az izomtónust

A futópadon futás erősíti és formálja a vádlit, a combokat és a feneket is, és ha erősebb edzésintenzitást is beépítesz a futásaid közé, akkor még komolyabb izomnövekedést is elérhetsz ezzel az edzésformával.

Ugyanakkor mivel a futópadot motor hajtja, így kicsit módosul a futóstílus kinti és benti futás esetén. A futópadon inkább a négyfejű combizom dolgozik (az ellökésnél), míg a kinti futásnál több feladat hárul a hajlítókra, a hátul lévő láb emelésénél.

Fontos megemlíteni azt is, hogy vannak olyan masinák, amelyeken a dőlésszöget is változtathatod, ez esetben nagyobb terhelés jut majd a vádlira, a hajlítóra és a farizmokra.

2. Kontrollált edzést nyújt

A futópad egy maximálisan személyre szabott, programozható edzési lehetőséget biztosít, mert az intenzitás mellett a dőlésszöget és az egész edzés felépítését te határozod meg. További előnye, hogy nem kell az időjárási és útviszonyokhoz alkalmazkodnod, és fejlámpára sem lesz szükséged, ha beesteledik.

A futópados futás teljesen az igényeidhez igazítható: akkor teszel be dombfutás a futópados programodba, amikor az edzettségi állapotod és kedved tartja, és a tempót is úgy variálhatod, ahogy számodra praktikus.

3. Erősíti a szív-és érrendszert

A rendszeres futópadon futás vagy gyaloglás olyan aerob edzés, amely csodákat tehet a szív-és érrendszered egészségével, javítja a test vérkeringését és erősítheti szívedet is. A nagyobb vérkeringés azt jelenti, hogy az izmok több oxigént kapnak, így hosszabb ideig keményebben tudnak dolgozni, ami mérhető lesz a futásaidban is (egyre gyorsabban tudsz, egyre hosszabb távokat megtenni). Mivel az erősebb szív hatására a vérnyomás is csökkenni fog, így a futópadozással jó eséllyel megúszhatjuk a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

A futás azért is remek választás, mert rendszeres edzéssel elérheted, hogy a pulzusod alacsonyabb legyen nyugalmi állapotban és stresszes helyzetekben is.

Ennek a mozgásformának további előnye még, hogy csökkenti a rossz koleszterint és növeli a jó koleszterint, vagyis megakadályozza az artériák elzáródását és ezáltal a szív-és érrendszert érintő súlyos betegségeket. Itt jegyezném meg, hogy a legtöbb futópadhoz tartozik egy pulzusmérő készülék, amely lehetővé teszi, hogy figyeld a pulzusértékeidet. Ez felettébb hasznos, ha a szíved egészségével törődni szeretnél!

4. Segíthet a fogyásban

A benti gépen futás nagyszerű módja a fogyásnak, de a siker itt sem garantált. Ha szeretnéd testsúlyodat optimalizálni, ehhez elengedhetetlen, hogy egy észszerű étrendet is társíts mellé! Az pedig, hogy mennyi kalóriát égetsz el a futás során, sok tényezőtől függ (testsúly, a futási sebességet, a távolság, a futás gyakorisága), érdemes azonban futás közben becélozni a zsírégető zónádat, hogy biztos legyen a hatás!

Persze a futások között is óriási különbségek lehetnek: a nagy intenzitású futások (emelkedőn futás, intervallum és hiit edzések) az edzés után akár 48 órán át égethetik a kalóriát. Érdemes tehát változatos edzésekkel pörgetni az anyagcserédet!

5. Erősítheti a csontokat

A futás az ínszalagok és a porcok megerősítésére is hasznos, ráadásul a futópad rendszeres használatával csontsűrűségedet is növelheted. Ez annyit jelent, hogy nagyobb lesz a csontjaid ásványianyag-tartalma, így erősebbek, ellenállóbbak lesznek. Tudományosan bizonyított, hogy a heti 3-szor 15 perc futás 40 százalékkal csökkenti a csontritkulás kockázatát, aminek a leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés.

6. Javíthatja az ízületi rugalmasságot

Minél tovább megőrzöd ízületeid rugalmasságát, annál tovább megőrzöd mobilitásod, és annál kevésbé kell tartanod az ízületi gyulladástól és az időskori degeneratív csontbetegségektől. A rendszeres futópados edzés abban is segíteni fog, hogy ezeket a kockázatokat elkerülhesd, vagy legalábbis lelassíthasd.

Mindehhez a futópad egy párnázott, profi ízületkímélő rendszert biztosít, amikor egy egyenletes gumiszőnyegen kell futnod, ezért kevésbé terheled a testedet, mintha betonon kellene edzened.

7. Fiatalon tart

20 éves kor után a növekedési hormon természetes termelése csökkenni kezd, és 40 éves korod után szinte véglegesen leáll. Az aktív és sportos életmód, így a futás segítségével azonban megakadályozhatod ezt a leállást!

8. Kiváló stresszoldó

A séta és a futás is az emberi természet legmélyebben gyökerező fizikai tevékenysége. Segítségével kontrollálhatod testtartásodat, harmonizálod a kezek és lábak mozgását, figyelsz a légzésre, miközben enyhül a hát, a váll és a nyak feszültsége. Tökéletes recept a stresszoldáshoz.

A futópados futás hátrányai

Bármekkora áldás is a futópad az emberiség számára, nem hallgathatjuk el, hogy van néhány kellemetlen hátránya is.

1. Zajos

A futópad szalagját egy motor hajtja, így bármilyen drága és csendes masinát vásárolsz, mindig lesz egy alapzaj, ami kiegészül a szalag mozgásából és a futásból származó zajjal is. Van, aki emiatt nem szívesen választja a négy fal közti futást.

2. Unalmas és monoton

Nincs mit szépíteni: egy forgó szalagon futni egy helyben nem mindenki számára jelent elég motivációt a testedzéshez. A kinti futással ellentétben itt a környezet sem változik, és a futás mellé semmilyen más inger nem társul. Van, aki zenehallgatással töri meg az unalmas perceket, de én azt javaslom, hogy építs be inkább minél változatosabb programokat, variáld a futások hosszát és intenzitását is, hogy ne veszítsd el a motivációdat!

A futópad zaja mellett a tablet vagy tv használata sajnos nem mindig oldható meg.

3. Csak korlátozott edzéseket végezhetsz rajta

A legmodernebb futópadokon sem tudsz korlátlanul, mindenféle edzést végezni. A többórányi hosszú futások nagyrészt kivitelezhetetlenek ezen az eszközön a túlmelegedés a túlterhelés kockázata miatt, de a sebesség is csak korlátozottan emelhető. Ez azt jelenti, hogy rövidebb sprintfutásokat vagy intervall edzéseket (ahol a rövid, erős szakaszokat pihenő követ) csak igen nehézkesen tudsz elvégezni egy futópadon, ezen kívül a lejtőn való futást sem szimulálhatod rajta.

4. Megterhelő lehet

Még ha extrán párnázott, szuper futópadod van, akkor sem szabad elfelejteni, hogy a futás ún. high impact edzés, vagyis a szervezetedet nagyobb terhelésnek teszed ki rajta, ami a csontokat és az ízületeket is jobban igénybe veszi. Ez különösen a boka-térd-csípő hármasban okozhat fájdalmat. Ezért is fontos a fokozatosság, ha ezt az eszközt választod!

5. Átalakítja a futómozgásodat

A futópadon való futás különbözik a kültéri futástól

Rendszeres futópados futás után igencsak meglepő lesz, amikor kimész az aszfaltra futni. A kinti és a benti futás ugyanis különbözik egymástól, és kissé más elvárásokat támaszt feléd. Mivel a futópad egy sima, egyenletes felületet biztosít számodra, ezért a kisebb izmokat és proprioceptív rendszert (ami stabilitásodért felel) kevésbé kell használnod, szemben a kinti futással.

Kiknek nem javasolt a futópad használata?

Akinek komoly ízületi gyulladása, csigolyaközi sérülése vagy köszvénye van, az ne fusson futópadon, mert nagy terhelésnek teheti ki a térdeit és a hátát is!

Tartsd észben, hogy az ízületekre nehezedő terhelést elsősorban a test súlyából adódó energia adja, ezért, ha túlsúllyal küszködsz, nagyobb óvatosságra lesz szükséged! Ez esetben inkább egy intenzív gyalogló programmal érdemes kezdeni, mert csúnya sérüléseket szedhetsz össze, és egy életre elmehet a kedved attól, hogy futószőnyegre lépj!

Ajánlott TOP termékek