Futópad karbantartása – 6 lépés hogy tökéletes maradjon a futópadod

Épp most tettél szert egy futópadra? Ha a gépedet nem szaküzletben vásároltad meg, esetleg használtan kerül hozzád, akkor te is abba hibába eshetsz, hogy félvállról veszed a karbantartást, vagy egyáltalán nem foglalkozol vele. Ez azonban óriási hiba, és súlyos anyagi kiadásokkal is járhat számodra.

Amennyiben gépedet szaküzletben vásároltad meg, és azzal áltatod magad, hogy egy prémium minőségű futópad elegendő garancia a hosszútávú használatra, akkor ki kell ábrándítsalak. Még a legjobb futópadok is igényelnek karbantartást. Ennek hiánya sajnos a garancia elvesztésével is járhat!

Ha tehát fontos számodra a géped hosszútávú értékállósága, és szervizelés helyett inkább az edzéseiddel foglalkoznál, akkor akkor javaslom, hogy olvasd el ezt a cikket, hogy képben legyél a legfontosabb karbantartási feladatokkal!

Eszközigény a futópad karbantartásához

A futógép karbantartása mindössze pár dolgot igényel.

Melyek a legfontosabbak?

 • A gyártó által javasolt kenőanyag a futópad kenéséhez
 • Imbuszkulcs a szalag beállításához
 • Porszívó valamint finom mosószeres víz és puha pamut törlőkendő a gép tisztán tartásához

1. Takarítsd ki a futópadot és környékét

Azt javaslom, hetente legalább egyszer porszívózd körbe a futópadod környékét! Meglepően sok kosz tud összegyűlni a gép végében, ami főként a szőnyegről vagy a cipőd talpáról válik le használat közben, és a motorba jutva mechanikai problémákat okozhat. Ne feledkezz meg a szalag melletti sínek tisztán tartásáról sem, ezekről is bekerülhetnek a szennyeződések a szalag alá! Végül – ha a gyártó nem tiltja kifejezetten -, érdemes időnként a motort védő burkolatot is eltávolítani, és óvatosan kiporszívózni a motor környékét.

Mivel futás közben rendesen kap a szőnyeg az izzadságból és a frissítéshez használt folyadékból is, ezért a futószőnyeget minden használat után töröld át mosószeres pamut törlőkendővel!

Tisztítás előtt ne felejtsd el kihúzni  a kábelt az elektromos hálózatból!

2. Olajozd vagy kend be a futópadot szilikonnal

A futópadod egyik legfontosabb része az a polírozott fémlap, amin a futószőnyeg gumipalástja csúszik.Ezt a csúszófelületet rendszeresen kezelni kell, hogy szalag megfelelő csúszását biztosíthassuk! Ha ezt elmulasztod, az a futószalag sérüléséhez vagy akár idő előtti cseréjéhez vezethet, de  a motor leégést is kockáztatod vele. A kenés azért is nagyon fontos, mert a rendszeresen karbantartott öv évekkel meghosszabbítja a futópad élettartamát.

Ez a művelet elsősorban szilikon alapú kenőanyagot igényel, de léteznek viasztartalmú kenőanyagtípusok is. Fontos, hogy minden esetben a gyártó által javasolt kenőanyagtípust használd, ha nem szeretnéd elveszíteni a géped garanciáját!

Hányszor kell kenned a szőnyeget?

Ökölszabályként azt javaslom, hogy nézd meg, hányszor használod hetente a gépedet: ha egyszer, akkor évente egy kenésre biztosan szüksége lesz. Ha kétszer, akkor fel évente ismételd meg a kenést, és így tovább. A gyártók ettől pontosabb időzítést is megadhatnak a futott kilométerek, üzemórák vagy hónapok alapján. Nézz utána alaposan, mert a felesleges kenés akár károsíthatja is a futópadodat!

Figyelem! Ha a futószőnyeg hamar túlmelegszik, az annak jele, hogy súrlódik, és azonnali kenésre van szüksége!

Hogy kell futópadot kenni?

Ha bizonytalan vagy, hogy valóban szüksége van-e a futópadodnak olajozásra, egy pofonegyszerű módszerrel meggyőződhetsz róla. Emeld meg óvatosan a futószőnyeget, és csúsztasd be a kezed a szőnyeg és a deszka közé! Nem igényel kenést a géped, ha olajos tapintású marad a tenyered. Ha viszont száraz marad a kezed, akkor ideje megkeresned a kenőanyagot.

Ha szilikon sprayt használsz:

 1. Mielőtt hozzáfognál a művelethez, áramtalanítsd a gépet, és portalanítsd a futószőnyeget!
 2. Dugd be a spray csövét a szalag alá, majd fújd be 10-15 cm-enként mindkét oldalon egyenletesen!
 3. Ezt követően lassú fokozaton sétálj rajta, hogy a szalag az anyagot egyenletesen eloszlathassa!

Amennyiben tubusban vagy flakonban található a kenőanyag:

 1. Először meg kell lazítanod  mindkét oldalon a futópad hátsó görgőinek állító csavarjait, annyira, hogy a szőnyeget megemelhesd, és a kenőanyagot fel tudd vinni mindkét irányból! Az állítócsavarokat a szalag mellett futó két fellépő sín végében található műanyag kupakok alatt fogod megtalálni.
 2. A folyamat végeztével a hátsó csavarokon pontosan ugyanannyi fordulatnyit feszíts, mint a lazítás volt!
 3. Ha befejezted a műveletet, indítsd el a gépet, mert pár perc lassú sétával elősegítheted a kenőanyag megfelelő felvitelét a szalagra!

Ha olyan futópadod van, ami viaszos kenést igényel, akkor a kenés előtt is kapcsold be és sétálj rajta, hogy a szőnyeg felmelegedhessen, és a viasz elolvadhasson!

3. Állítsd be tökéletesre a szalagot

Ha szeretnéd növelni futópadod élettartamát, akkor hetente csekkold le, hogy a futószalag  középen és feszesen áll-e! Ehhez imbuszkulccsal kell a fellépő sín végében található állítócsavarokat meglazítanod.

Hogy állíthatod be a feszességet?

A futószalag a gyakori használat során előbb-utóbb megnyúlik és laza lesz. A szőnyeg túlzott lazaságának jele, hogy időnként megcsúszik vagy megtorpan, esetleg rángat alattad használat közben. Mi a teendő ilyenkor?

 1. A szalagfeszítő állítócsavarokat egy negyed fordulattal tekerd el az óramutató járásával megegyező irányban!
 2. A beállítást mindkét oldalon végezd el!
 3. Ezt követően indítsd el a gépet, és ellenőrizd, hogy csúszik-e még! Ha kell, akkor állíts ismét rajta!

Így igazítsd középre a szalagot!

A gyakori használat következtében a szalag az egyik irányba kezd vándorolni, ami egyenetlen kopást okoz, és igazításra szorul. Mindig azon az állítócsavaron végezd el a beállítást, amelyik oldalra a szalag elcsúszott, míg s másik oldalon az óramutató járásával megegyező irányban tekerd el a csavart! Ügyelj rá, hogy apró mozdulatokkal végezd a beállítást, és ha ez kevésnek bizonyul, akkor újabb negyed fordulattal feszítheted a szőnyeget.

4. Cseréld le az elhasználódott futószalagot

A motoron kívül a futószőnyeg a gép legfontosabb része, ami egy idő után cserére szorulhat. Természetesen azonnali cserét igényel, ha a szalag elszakad, de érdemes azokat a jeleket is figyelni, amelyek szőnyegproblémára utalnak.

Melyek ezek?

 • A szalagon látható sérülés vagy kopás jelei vannak.
 • Megváltozik a futóélmény (lassú lesz vagy csúszik a szőnyeg), illetve a szalag túlságosan melegszik.

Érdemes időnként alacsony sebességen megfuttatni a szőnyeget, és megnézni, hogy látsz-e a széleken kopásokat vagy sérüléseket!

5. Szerezz be egy sportszőnyeget

A legtöbb gyártó javasolja, vásárolj a géped alá speciális sportszőnyeget is, és érdemes megfogadni ezt a tanácsot. A szőnyeg csökkenti a futópad használata közben keletkező rezgést és zajokat, megvédi a padlót a karcolástól, és megakadályozza, hogy a levegőbe kerülő szőnyegszálak vagy por bejusson a motorba és egyéb alkatrészekbe.

6. Óvd meg a futópadot használat során

 1. A futópadot száraz helyiségben használd, és óvd az erős napfénytől!
 2. Vízszintes felületre helyezd a gépet, így megakadályozhatod a szalag folyamatos elcsúszását! Ha egyenetlen felületen használod, állítsd be a gép lábait!
 3. Soha nem használj utcai futócipőt a futópadon!
 4. Óvd a nedvességtől: A futópad legnagyobb ellensége az izzadság, ezért igyekezz megvédeni a gépet a nedvesség okozta károktól ! Vegyél futósapkát vagy  használj ventilátort.
 5. A futószalagra csak akkor lépj rá, ha már elindítottad a gépet! Ezzel jelentősen megnövelheted a gép motorjának élettartamát!
 6. Ne használd ha gyanús hangokat hallasz! Ha a futás közben furcsa kopogást, súrlódó hangokat, zörejeket hallasz, keresd meg a hiba forrását!
 7. Havonta ellenőrizd az elektromos csatlakozókat, és a rögzítéshez használt csavarokat! Rendszeres használatnál nem ritka, hogy a vibráció miatt kilazulnak a csavarok. Különösen ügyelj arra, hogy a futószőnyeg alatt található futólap csavarjai is rendszeresen meg legyenek húzva. Kopogó hang figyelmeztet ennek hiányára.

+1 A gép használatakor vedd figyelembe a gyártó által megadott terhelhetőséget.

Konklúzió

Egy jó minőségű futópad beszerzése nem olcsó mulatság, ezért mindenképpen azt javaslom, vedd komolyan a karbantartást! Ha ezt elmulasztod, azzal a garancia elvesztését is kockáztatod, nem beszélve arról, hogy a szervizelés igen jelentős költségeket ró rád, és a géped is veszélyessé válhat. Egy nem megfelelően karbantartott futópad sajnos komoly balesetforrás is lehet.

Azt javaslom tehát, hogy legyen a futópad is az otthoni takarítási rutinod egyik fontos feladata, és – ha rám hallgatsz- akkor a karbantartással kapcsolatos teendőkről is vezess egy listát, így biztosan hosszú ideig  élvezheted a futópadod nyújtotta szuper edzéseket.

Ajánlott TOP termékek