Fogyás futópaddal – tippek, gyakorlatok

Sok helyet foglal, monoton és drága – tartják mindazok, akik elutasítják a világ egyik legnépszerűbb sporteszközét. Pedig a futópad nemcsak az egészségmegőrzés terén, de a súlycsökkentés kapcsán is nagyszerű választás. Nem is beszélve arról, hogy a futópadot gyakorlatilag bármilyen korosztály, és bármilyen vitalitással rendelkező személy használhatja.

Ez a fajta sporteszköz lehetővé teszi, hogy a fejlődés szó szerint a szemünk előtt álljon – hangsúlyozta Jill Bishop Korn gyakorlati fiziológus. A szakember hozzátette, hogy a futópad azért is megfelelő a fogyáshoz, mert a túlsúly nem okoz akkora ízületi stresszt, mint az aszfalton vagy betonon végzett kocogás.

Ezért fogyj futópaddal: utolérhetetlen a kalóriaégetésben

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a futópad messze a legoptimálisabb sporteszköz a kalóriaégetés, így a fogyás terén. Míg egy óra futópadon töltött edzéssel átlagosan 705-865 kalóriát égethetünk el, addig az igen megterhelő lépcső- és evezőgépezéssel ennek a számnak csupán a töredékét, hozzávetőleg 600-750-et.

De, hogy ne kizárólag a számokkal dobálózzunk, nézzünk néhány konkrét példát, hol segíthet hatékonyan a fogyásban a futópad.

  • karcsú testalkat
  • sovány, formás kar,
  • erős comb és lábszár

Használatával elvékonyodik a zsírréteg a derekad körül, hatása pedig egészségileg is kimutatható: növeli a tüdőd kapacitását és az általános állóképességedet.

A futópad végtelenül unalmas?

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv – ha úgy tetszik, kifogás – a spotszer használata ellen a nagyfokú monotonitás. Kétségtelen tény, hogy a változatos környezet nélküli futás egyeseknek kissé idegőrlő lehet, ám jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez az állítás nagyrészt egy az eszközhöz ragadt igen káros sztereotípia.

A futópadon töltött időnek ugyanis közel sem szükséges végeláthatatlannak lennie, összevetve pedig azzal a tulajdonságával, hogy az egyik legjobb fogyást elősegítő otthoni edzőgép, használata kifejezetten megér némi kellemetlenséget.

Apropó, kellemetlenség. Néhány elkötelezett futópad-rajongó egyenesen követeli a kedvenc sportszerén töltött időt, elmondásuk szerint ilyenkor elmélkednek, filozofálnak, sorra veszik a nap hátralévő teendőit. Vallják: el nem cserélnék a padon töltött edzési idejüket semmire!

Szerencsére a monotonitás problémája abban az esetben sem áll fent, ha a futópadot kifejezetten és célzottan alakformálásra használod. Miért? A futópados fogyás kulcsa az edzés közbeni pulzusszám felemelése. Ez azért fontos – ahogyan a lenti edzéstervekből látni is fogod – mert a hatékony kalóriaégetés így valósul meg.

Ismerkedj meg a zsírégető zónával

Zsírégető zónának azt az edzésperiódust nevezzük, mikor a szervezeted a legtöbb felhasznált energiát a zsírszövetek lebontásából nyeri. Ezt pedig úgy tudod elérni, ha a szívverésed a maximális pulzus 50-65 százalékára emeled az edzések során. (Szakemberek szerint – amennyiben a fogyás a cél – e fölé már nem érdemes menni, mert ott már a glikogénként raktározott szénhidrátok bomlása történik, ez pedig már a kardió zónának nevezett tartomány.)

Hogyan tudod kiszámolni a maximális pulzusszámod? A képlet igen egyszerű, 220-ból kivonod az életkorodat. Tehát egy 40 éves fogyni vágyó esetén a maximális pulzus percenként 180 ütés. Ennek az értéknek kalkuláljuk az 50-65 százalékát, ami 90 és 117 percenkénti ütés közé esik.

Ez azt jelenti, hogy egy 40 éves személy zsírégető zónája 90 és 117 percenkénti pulzusszám között van, tehát emellett a szívverés mellett égnek a kalóriák a leghatékonyabban.

Az intenzívebb, megterhelőbb zsírégető zónaperiódusok csak az edzés egyes részeit teszik ki, rendszerint egy bemelegítő, felvezető, illetve egy pihenő, levezető szakasz követi azokat. A futópados edzés így sokszínű és változatos lesz, kiküszöbölve ezzel a monotonitás problémáját.

Edzéstervek futópadra fogyáshoz

Ha nem tudod hogyan láss hozzá a futópados fogyáshoz, kövesd ezeket az egyszerű edzésterveket:

Sétáló edzésterv (kezdő, 3 napos)

Hétfő: Kezdd az edzést egy könnyed, közepes sebességű 10 perces bemelegítő gyaloglással. Ezt követően növeld a tempót olyan élénk sétára, hogy a pulzusszámod hozzávetőleg 60-70%-kal növekedjen a normálishoz képest. 20 percen át tartsd a tempót, majd 10 perc levezetés következik közepes sebességgel.

Szerda: A hétfői intenzívebb nap után egy lazább, átmozgató edzés következik pihenésképpen. 10 perc bemelegítő gyaloglást követően növeld a tempót olyan élénk sétára, hogy a pulzusszámod nagyjából 50%-kal emelkedjen a normálishoz viszonyítva. Tartsd a tempót negyedóráig, majd levezetésképpen gyalogolj 10 percet közepes sebességgel.

Péntek: A megszokott 10 perces bemelegítő séta után tedd a futópadodat hegyfokozatba (maximum 5%), majd növeld a tempót olyan élénk sétára, hogy a pulzusszámod hozzávetőleg 50%-kal emelkedjen a normálishoz képest. 15 percen keresztül kövesd ezt a tempót, majd jöjjön a levezető 10 perces gyaloglás közepes sebességen (állítsd vissza a futópadot normál fokozatba).

Futó edzésterv (haladó, 3 napos)

Hétfő: 5 perc könnyed, bemelegítő futást követően helyezd a futópadot hegyfokozatba (6%-os emelkedő), majd 15 perc közepes tempójú futás következik. Ezt követően vedd vissza az emelkedőt 4%-ra, és kocogj 5 percet. Ezt ismételd meg még egyszer. Ha a végére értél, kapcsold a futópadot normál állásba, és levezetésként kocogj 5 percet.

Szerda: Ismételd meg a hétfői gyakorlatot azzal a változtatással, hogy a közepes tempójú futás időtartamát leveszed 10 percre, az emelkedőt ugyanakkor vedd feljebb 7%-ra.

Péntek: Az intenzív futás napja. A megszokott 5 perc bemelegítő futást követően 0%-os emelkedőn fuss olyan tempóban 10 percen át, amit még tartani tudsz. Következzen 5 perc kocogás, azaz a pihenőidő, majd 3%-os emelkedőn megint fuss azzal a tempóval 5 percig, amit képes vagy még tartani. Ha megvagy, akkor jöjjön az 5 perces könnyed, levezető kocogás.

Ajánlott TOP termékek