TOP evezőpadok (2019)

Minden, amit evezőpad vásárlás előtt tudnod kell

Az evezőgépeket kis túlzással akár a fitneszgépek királyának is nevezhetnénk. Ez a fajta edzés nem csak a kajakozóknak való, hanem bárkinek, aki szeretné formába hozni magát. Az evezőpadok a teljes testet megmozgatják és sok más géppel szemben nem csak kardio, de erőnléti tréninget is biztosítanak.

Nem egyszerű azonban kiválasztani a megfelelő evezőpadot, ezért az alábbi útmutatóval szeretnénk a segítségedre lenni. Olvasd el átfogó vásárlási útmutatónkat vagy nézd végig az általunk kiválasztott gépeket, amik között biztosan megtalálod majd kedvencedet.

Evezőpad toplista

Termék név TípusMax. teherbírásProgramokEvezőpad ár
Rebook GR RowerElektronikus ellenállásos120 kg18alacsony ár 
inCondi RW600Mágnesfékes150 kg14alacsony ár 
YukonaMágnesfékes110 kg21alacsony ár 
Capital Sports RowlympicVízellenállásos -alacsony ár 
Mens Health Active+Mágnes- és légfékesalacsony ár
Capital Sports RowbiMágnesfékes125 kg3alacsony ár 
YakapaMágnesfékes180 kg29alacsony ár 
Power Master XHidraulikus110 kg-alacsony ár 

Evezőpad tesztek, vélemények

Nézzünk meg néhány evezőgépet, amikkel biztosan jó vásárt csinálhatsz. A lenti listához különféle modelleket válogattam össze. Találsz itt vízellenállásos, mágnesfékes, olcsó és drágább készülékeket egyaránt.

Rebook GR Rower
Rebook GR Rower

Profi gép, nemcsak profiknak

 •  Nagyszerű ár-érték arány
 •  Rendkívül könnyen mozgatható, könnyű
alacsony ár

Te is sportolni, ezáltal izmosodni szeretnél, viszont nincs kedved eljárni egy zsúfolt konditerembe? Teljesen érthető. A Rebook GR Power evezőgép használatával most nagyon rövid idő alatt elérheted a kívánt hatást!

A név nem hazudik. A Rebook evezőpadja tényleg a tökéletes szintet súrolja, hűen a méltán népszerű, amerikai sportmárkához. Az evezőpadon olyan, modern igényeket is magas szinten kielégítő segédeszközöket találhatsz, mint például a pulzusmérő, amely nagyban hozzájárul a sikeres edzés végkimeneteléhez. Közel 15 programot tartalmaz, amelyek segítségével könnyedén fogyhatsz, vagy akár izmosodhatsz is a terveidnek megfelelően. A programok között egyaránt
megtalálható a verseny, cél, valamint az idő beállítás.

A gépre felszerelt remek minőségű LCD képernyőn többek között olyan fontos, és elengedhetetlen információk jelennek meg, mint az idő, a sebesség, a megtett, vagy hátralévő távolság, illetve az elégetett kalória, plusz kilométer. Az állítható lábtámaszoknak köszönhetően a magasságodhoz mérten tudod majd a lehető
legkényelmesebb módon beállítani a gépet.

Az evezőgép a fitnesz irányvonalat képviseli, így egyenletes mozgást és terhelést biztosít a test valamennyi izomzatának számára, az edzések teljes ideje alatt. A gépen található sín, 1,23 méter hosszú, a lendkerék pedig 6,5 kilogramm. Technikailag több mint 16 szintnyi, jól kidolgozott ellenállási fokozatot biztosít a fejlődni vágyóknak. Ez hatalmas előny a versenytársakkal szemben. Lényeges információ még az is, hogy a Rebook GR Power-nek összesen 120 KG a maximális
terhelhetősége, amivel szintén méltóvá vált arra, hogy a kategória egyik legkiemelkedőbb termékének hívjuk.

Előnyök:

 •  Nagyszerű ár-érték arány
 •  Rendkívül könnyen mozgatható, könnyű

Hátrányok:

 •  A kijelző méretezése lehetett volna nagyobb
inCondi RW600
inCondi RW600

Evezőpad mobil alkalmazással

 •  Csendes, kényelmes mágnesfékes rendszer
 •  Kiemelkedő maximális felhasználói súly és magasság
 •  Több elérhető program és mobiltelefonos applikáció
alacsony ár

Az inCondi sorozattal találkozhattál már más fitneszgépek esetén is. Ezek a gépek mind könnyedén szinkronizálhatóak egy mobiltelefonos applikációval, ami méri a készüléken elvégzett edzések minden egyes adatát, amikből később statisztikákat készít vagy lehetőséget ad, hogy megdöntsd a saját rekordjaidat. Akár a barátaiddal is megoszthatod a legjobb eredményeidet.

Nem csak az alkalmazás miatt érdemes megvásárolni ezt az evezőpadot. A készülék elsőosztályú mágneses ellenállást használ, amit 16 különböző nehézségi fokozatban tudsz majd beállítani. Ez kellemes, könnyed és gördülékeny edzést eredményez, alacsony zajszint mellett.

Az edzést 12 előre beállított program és a géppel történő virtuális verseny teszik változatossá. Mindenki megtalálja a számára ideális beállítást. Elérhető még a HRC program is. A készülékhez tartozó mellkasöv méri a pulzust edzés közben és ez alapján szabályozza a gyakorlat intenzitását.

A belső számítógéppel az alkalmazáson keresztül tarthatjuk a kapcsolatot, de akár használhatjuk a beépített, háttérvilágított LCD kijelzőt is. Erről az egyszerűbb adatokat olvashatjuk le, mint a pulzus, az idő, a megtett távolság és az elégetett kalória.

Maga a gép viszonylag kompaktnak mondható a maga 45 kg-jával. Ehhez egy összecsukható váz társul, így a tárolás egyszerű és kényelmes. Az edzést az ergonomikus ülés, az állítható lábtartók és az ülés gördülékeny mozgását biztosító golyóscsapágy teszik igazán élvezhetővé. A gép speciális kialakításának köszönhetően akár 2 m testmagasságig vagy 150 kg testsúlyig is használható.

Összességében egy korrekt és jó evezőpadról van szó, aminek a mobil alkalmazás egy további csavart ad. Jó választás lehet kezdőknek és haladóknak

Előnyök:

 •  Csendes, kényelmes mágnesfékes rendszer
 •  Kiemelkedő maximális felhasználói súly és magasság
 •  Több elérhető program és mobiltelefonos applikáció

Hátrányok:

 •  Nem igazán tudnék konkrét hátrányt kiemelni
Yukona
Yukona

Korrekt ár-érték arány

 •  Kedvező ár
 •  Korrekt minőség
 •  Sok edzőprogram, HRC rendszer
 •  Mágnesfékes ellenállás
alacsony ár

Ha egy jó evezőgépet szeretnél vásárolni, de nem szeretnéd eladni az elsőszülötted lelkét, akkor jó helyen keresgélsz. A Yukona evezőpad kiváló minőséget nyújt, kedvező áron.

A készülék mágnesfékes rendszeren alapul, aminek egy 2 kg-os lendkerék képezi az alapját. Az ellenállás elektronikusan vezérelhető és 16 fokozatban állítható. Ez a megoldás csendes működést és nagyszerű edzésélményt biztosít.

A géphez tartozik egy könnyen áttekinthető kijelző, amiről számos különböző adatot olvashatsz le. Megtudhatod az edzés időtartamát, a csapások összes és percenkénti számát, a megtett távolságot és az elégetett kalóriát is. A mellékelt mellkasövnek köszönhetően pedig a pulzusodat is nyomon követheted. Ehhez kapcsolódik a HRC program, ami a vérnyomáshoz igazítja az edzés intenzitását. Természetesen további programok is elérhetőek: 15 beprogramozott edzésterv, 4 felhasználói és a manuális.

Stabil szerkezete és kényelmes felépítse további pozitívumok. Hosszú ülősínnel és műbőr ülőkével rendelkezik, amik 110 kg maximális felhasználói súlyt támogatnak.

Ha olcsón szeretnél jó minőségű gépet vásárolni, akkor a Yukon evezőpad lesz a jó választás.

Előnyök:

 •  Kedvező ár
 •  Korrekt minőség
 •  Sok edzőprogram, HRC rendszer
 •  Mágnesfékes ellenállás

Hátrányok:

 •  Kevésbé masszív a felépítése
Capital Sports Rowlympic
Capital Sports Rowlympic

Vízellenállásos evezőpad

 •  Hagyományos evezéshez hasonló élményt nyújt
 •  5 fokozatban szabályozható vízellenállás
 •  Minőségi konstrukció, kellemes dizájn
alacsony ár

Azoknak az evezőgépeknek, amik vízellenállást használnak több előnyük is van. Sokak számára megnyugtató a víz csobogása edzés közben és nem csak a hang, de maga a mozgás is a valódi evezést idézi fel. Így természetes és kellemes edzésélményben lehet részed. Nem lehet tehát teljes a listánk egy vízellenállásos készülék nélkül.

Ennél a rendszernél az ellenállást alapesetben a felhasználói mozgás szabályozza. Minél erőteljesebben és intenzívebben evezünk, annál nagyobb lesz az ellenállás. Ezen túl a tartályban található víz mennyiségével is szabályozhatjuk ezt, amihez külön kézi pumpa és cső áll majd rendelkezésre. Ez a modell viszont még egy lépéssel tovább megy, ugyanis manuálisan szabályozható a nehézség 5 fokozaton, anélkül, hogy a vízszintet lejjebb vagy feljebb kéne vennünk.

Az evezőpadhoz tartozó kijelző és számítógép nem egy bonyolult konstrukció, emiatt leginkább csak az alapvető információk olvashatóak le róla: teljesítmény, megtett távolság, elégetett kalóriák. Ezzel inkább egy hagyományosabb, kevésbé digitális edzésélményt kaphatunk.

A készülék víz nélkül 32 kg-ot nyom, a csúszósín alumíniumból készült, a lábtámasz pedig 4 fokozatban állítható. Pozitívum, hogy bár a víztartály súlya megtöltve nehezebb lehet, magát a gépet akár függőleges helyzetben is tárolhatod, így kevesebb helyet foglal majd el. Apró kiegészítő még az állítható láb, amivel egyenetlenebb talajon is tökéletesen tudsz majd edzeni.

Ha igazán autentikus edzést szeretnél, ami az egész testet átmozgatja, akkor a Rowlympic edzőpadot neked találták ki.

Előnyök:

 •  Hagyományos evezéshez hasonló élményt nyújt
 •  5 fokozatban szabályozható vízellenállás
 •  Minőségi konstrukció, kellemes dizájn

Hátrányok:

 •  A víztartály megtöltése és leengedése macerásabb lehet
Mens Health Active+
Mens Health Active+

Dupla ellenállású evezőgép

 •  Egyedi dizájn, férfias külső
alacsony ár

A nevével ellentétben nem csak férfiak számára nyújthat effektív edzést ez az otthoni evezőgép. Megemelt kialakítása és erőteljes, már-már agresszív dizájnja egészen egyedi megközelítést ad ennek a gépnek.

Érdekesség még, hogy dupla ellenállású rendszerrel dolgozik. A látványos keréken észrevehető, hogy légfékkel is rendelkezik, de emellett egy mágnesfék is helyet kapott. Ez hatékony és változatos edzést biztosít kezdőknek és haladóknak egyaránt. Természetesen így könnyedén szabályozható is az ellenállás, ahogy a lábtartó is állítható, hogy maximálisan személyre szabhasd az edzésedet.

A gép rendelkezik még egy hasznos kis kijelzővel, amiről leolvashatod az ellenállás értékét, a megtett távolságot, az edzés idejét és a percenkénti húzásszámot is. Ezekkel az adatokkal könnyedén nyomon követheted az edzések során elért fejlődést.

Ha valami egyedibb megoldást keresel és számodra is szimpatikus a gép erőteljes megjelenése, akkor ez az evezőgép jó vásár lehet.

Előnyök:

 •  Egyedi dizájn, férfias külső

Hátrányok:

 •  A megemelt kialakítás nem feltétlen lesz mindenkinek kényelmes
Capital Sports Rowbi
Capital Sports Rowbi

Multifunkciós evezőpad

 •  3 az 1-ben edzés
 •  Stabil kialakítás
 •  Személyre szabható konstrukció
alacsony ár

A következő készülék egy egyedi megoldást nyújt azoknak, akik hezitálnak, hogy milyen fitnesz gépet válasszanak. Három különböző edzésmódot tesz lehetővé ugyanis.

A hagyományos evező edzés mellett, az oldalsó pedáloknak köszönhetően használhatod szobabicikliként is. Emellett pedig elérhető a csigás edzőmodul is, amihez egy kábel csatlakozik. Ezt különböző gyakorlatokhoz használhatod ülő vagy akár álló helyzetből. A három edzésmód kombinációjával változatos, egész testre kiterjedő edzést végezhetsz egyetlen masina segítségével.

A készülék 8 szinten állítható nehézségi fokokkal rendelkezik, ami biztosítja, hogy kezdők és haladók egyaránt megtalálják a számításukat. Nem csak az edzés nehézsége állítható, de maga a készülék is könnyedén személyre szabható. Az ülés magasságát vagy az ülőke és a pedálok közötti távolságot is pontosan szabályozhatod.

Beépített számítógép segíti az edzést, ami a következő adatokat méri: sebesség, hátralévő távolság, edzés ideje, elégetett kalóriák. A markolatban pedig megtalálható a pulzusmérő. Edzőprogramok tekintetében nincs túl nagy választék, inkább a célprogramok érdekesek: megtett távolság, idő vagy elégetett kalória célokat tűzhetünk ki az edzés során.

A stabil fém szerkezet 45 kg-os saját súlyt kölcsönöz a gépnek, a felhasználó maximális súlya pedig 125 kg lehet. A könnyebb tárolás érdekében a készülék összecsukható konstrukcióval rendelkezik.

Azoknak ajánlanám ezt a gépet, akik szeretik a változatosságot, de nem szeretnének több különböző fitnesz gépet tartani az otthonukban.

Előnyök:

 •  3 az 1-ben edzés
 •  Stabil kialakítás
 •  Személyre szabható konstrukció

Hátrányok:

 •  Kevesebb edzésprogram
 •  Apró kijelző
Yakapa
Yakapa

Valódi evezők, valódi élmény

 •  Különböző edzésmódok
 •  Valódi evezővel történő edzés
 •  Fejlett számítógép, rengeteg elérhető adat
 •  Stabil, minőségi konstrukció
alacsony ár

Többször is említettem, hogy ha igazi, autentikus evezési élményt keresel, akkor a vízellenállásos gépek között érdemes keresgélni. Ez az evezőpad egy egészen más megközelítést választott. A gép mágnesfékes rendszerrel működik, azonban lehetőséged van valódi evezőkkel edzeni.

Az ellenállást egy 6,5 kg-os lendkerék adja, aminél 16 szinten állíthatjuk a nehézségi fokozatot. A vezérlés teljesen elektronikus. Érdekesség még, hogy a készülék saját áramfejlesztő rendszerrel rendelkezik, így nem kell majd aggódnod a kábelek és konnektorok miatt.

Mozgás tekintetében valamivel többet nyújt ez a gép, mint a hagyományos evezőpadok. Elérhető egy klasszikusabb edzés is, de használhatod a mellékelt evezőket is, ha igazán autentikus élményre vágysz. Ez a mód sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a karok és a váll edzésére. Ha pedig valami különlegesre vágysz, akkor külön-külön is evezhetsz akár csak az egyik kézzel is.

A gép kijelzője megvilágított és könnyedén áttekinthető. Abból is látszik, hogy felső kategóriás gépről van szó, hogy mennyi különböző adatot mér. Megtudhatod az edzésidődet, az 500 m-en mért idődet, a teljesítményt, az összes, az edzés során végzett és a percenkénti csapásszámot, a megtett távolságot, az edzés során és az óránként elégetett kalóriák számát, a jobb vagy bal oldali csapásszámokat is. A készülék képes a pulzus mérésére is, azonban az ehhez szükséges mellkasi övet külön kell majd megvásárolnod.

Számos edzőprogram közül választhatsz. 14 gyári és 13 felhasználói beállítás érhető el, de választhatod a pulzushoz kötött HRC vagy a manuális programot is. Ha pontosan szeretnéd látni, hogy milyen ütemben fejlődsz, akkor a készüléket szinkronizálhatod egy mobiltelefonos applikációval is, ami pontos kimutatásokat készít majd az edzéseidről.

Pozitívum még a robusztus és masszív kialakítás, ami 64 kg-os saját súlyt és stabil tartást biztosít a készüléknek. Mindez egy talajkiegyenlítő rendszerrel és összecsukható kialakítással párosul. Ezeknek köszönhetően a maximális terhelhetőség is kiemelkedő: 180 kg.

A Yakapa evezőpad egy professzionális készülék, ami akár edzőtermekben is megállja majd a helyét.

Előnyök:

 •  Különböző edzésmódok
 •  Valódi evezővel történő edzés
 •  Fejlett számítógép, rengeteg elérhető adat
 •  Stabil, minőségi konstrukció

Hátrányok:

 •  Magas ár
Power Master X
Power Master X

Evezőpad kezdőknek

 •  Kedvező ár
 •  Korrekt minőség
 •  Kezdők számára tökéletes
alacsony ár

Azokra is gondoltam, akik nem szeretnének százezreket költeni egy evezőpadra. A Power Master X egy egyszerűbb konstrukció, ami kezdők számára tökéletes választás lehet. Nem kell túl sok pénzt kiadnod rá és akár azonnal elkezdheted az egész testre kiterjedő evezőgépes edzést.

A gép hidraulikus ellenállással működik, aminél a nehézségi fokozatok kézzel állíthatóak. Csendes működést tesz lehetővé, az edzés kellemes, azonban nem adja vissza az igazi evezés élményét.

Forgatható fogantyúval rendelkezik, amit tetszés szerint tudsz állítani, így könnyedén megtalálod majd a legkényelmesebb pozíciót.

Természetesen itt is elérhető a beépített számítógép, ez azonban csak a legalapvetőbb adatokat méri: idő, evezések száma és az elégetett kalória.

Felépítés szempontjából nem kell csodát várni a készüléktől. Összesen 15,4 kilogrammos súllyal rendelkezik, emiatt könnyen mozgatható és egyszerűen tárolható. A műbőr bevonatú ülőke és a fém szerkezet stabil tartást adnak és kényelmes edzést tesznek lehetővé. A maximális terhelhetőség értelemszerűen alacsonyabb, mindössze 110 kg.

Ha olcsó gépet keresel kezdésnek, akkor a Power Master X lesz számodra a legjobb választás.

Előnyök:

 •  Kedvező ár
 •  Korrekt minőség
 •  Kezdők számára tökéletes

Hátrányok:

 •  Profi evezősök számára már nem ajánlanám

Milyen evezőpadot vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Ahhoz, hogy kiválaszdhasd a tökéletes evezőpadot több különböző szempontot is figyelembe kell venned. Útmutónkból megtudhatod, hogy mi a különbség az egyes evezőpad típusokat között és azt is, hogy milyen egyéb dolgokra kell majd odafigyelned vásárlás előtt.

Az evezőpados edzésről

Ez a fitnesz gép az egyik legjobb választás lehet otthoni használatra. Egyetlen készülék képes átmozgatni az egész testet és nem csak kardio edzést biztosani, hanem erőnlétet is. Így aztán az evezőpad egy igazi joker az edzőgépek között.

A teljes testet átmozgató edzések előnye, hogy időt spórol meg, hiszen egyetlen edzésalkalom alatt tudod edzeni a karokat, a lábat, a hátat, a has és a váll izmait egyaránt.

Az evezőpad másik nagy előnye, hogy edzés közben nem terheli az ízületeket és nem kell a test saját súlyát megtartanunk. Emiatt ha helyesen használjuk a gépet, akkor minimális a sérülés esélye és akár gyengébb ízületekkel is végezhetünk rajta edzést.

Maga a mozgás egy kicsit különbözik a megszokottól. Ha még sosem eveztél csónakot vagy kajakot, akkor egy kis időbe beletelhet, mire megszokod. Míg a futópadoknál vagy a szobabicikliknél egy már ismert mozgást végzel, addig az evezőpad nem feltétlen való mindenkinek. Emiatt vásárlás előtt érdemes lehet kipróbálnod az evezést egy közeli edzőteremben, hogy megnézhesd, hogy mennyire tudsz majd hozzászokni.

Az evezőpados edzés egy remek egész testet átmozgató választás, ami állóképességet, erőnlétet ad és zsírt éget. Azonban azzal számolnod kell, hogy a rendszeresség, ahogy minden edzésnél, úgy itt is nagyon fontos lesz. Heti 3-4 alkalommal kell majd használod a gépet.

A készülék felépítése és mérete

Más edzőgépekhez képest ezek a készülékek valamivel kevesebb helyet foglalnak. Ennek ellenére mindig érdemes vásárlás előtt megbizonyosodnod róla, hogy a kiszemelt gépnek lesz-e megfelelő helye.

Ha kevés hely áll rendelkezésre vagy nem szeretnéd, hogy az evezőpad mindig szem előtt legyen, akkor érdemes lehet egy összecsukható modellt keresned. Ezek általában állítva elférnek akár a kamrában is. Hátrányuk, hogy kevésbé stabilak és a komolyabb, felőskategóriás gépek között valószínűleg nem találsz majd ilyet. Ha nehezebb gépet választasz, akkor arról is bizonyosodj meg, hogy rendelkezik a mozgatáshoz szükséges transzportkerekekkel.

Ahogy minden hasonló készüléknél, úgy az evezőpadoknál is van egy maximális súly és magasság limit, ez azonban általában magasabb szokott lenni, mint például egy futópad esetében. Néhány készülék állítható méretekkel rendelkezik, ami különösen hasznos lehet, ha a háztartáson belül többen szeretnétek majd használni a készüléket.

Minőség szempontjából nagyon fontos, hogy az ülés kényelmes legyen és stabil, a pedálok pedig masszívak és jól tartsák a lábad.

Különböző evezőpad típusok és ellenállások

Az egyes evezőgépeket leginkább az ellenállás típusa különbözteti meg egymástól. Maga az evezős edzés a legtöbb készüléknél ugyanúgy fog kinézni, azonban összességében az egyes típusok merőben más élményt nyújthatnak. Lássuk a pozitívumokat és a negatívumokat!

Légellenállásos evezőpadok

Ezek a készülékek egy ventillátorhoz hasonló kerékkel rendelkeznek, amin a lapátok a légellenállást keltenek. A rendszer sajátossága, hogy minél intenzívebben evezel, annál nagyobb lesz az ellenállás. Emiatt sokszor nincsenek külön nehézségi beállítások, a felhasználó saját magának szabályozza azt.

Összességében egy nagyon jó, gördülékeny edzésélményt nyújtanak. Hátulütőjük, hogy ezek a gépek kifejezetten hangosak. Ha egyedül edzel, akkor elég lehet bedugni egy fülest és elindítani a kedvenc edzős lejátszási listádat. Viszont azzal számolnod kell, hogy panel lakásban nem leszel a szomszédok kedvence egy légellenállásos evezőgéppel.

Hidraulikus evezőpadok

Itt általában két külön hidraulikus dugattyú csatlakozik a fogantyúkhoz, amik állítható ellenállást biztosanak az edzés során. Több előnye is van ennek a típusnak. Általában kompakt mérettel rendelkeznek és könnyű a tárolásuk. A dugattyúk kevés zajt csapnak és általában ezekhez a modellekhez általában olcsóbban juthatsz hozzá.

A negatívum leginkább az, hogy ez az edzés nem igazán adja vissza a valódi evezés élményét. Nem csak azért, mert kötöttebb pályán mozoghatunk, hanem azért sem, mert a kialakításnak köszönhetően sokszor jobban megdolgoztatják a karokat és kevésbé érvényesül a teljes testre kiterjedő edzés, mint a többi típusnál.

Mágnesfékes evezőpadok

Ezzel a megoldással találkozhatunk sok szobabicikli esetében is, ahol a készülék mágnesfékeket használ az ellenállás növeléséhez. Ez egy nagyon halk és okos megoldás, ami kényelmes, gördülékeny edzést biztosít. Az ellenállás szabadon szabályozható, ami már csak azért is nagy előny, mint például a légellenállásos modellekkel szemben, itt lehetőséged van lassú, de nehéz edzést is végezni.

Pozitívum még, hogy a mágnesfékes rendszerek általában minimális karbantartást igényelnek és hosszú éveken keresztül tökéletes működésre képesek.

Vízellenállásos evezőpadok

A legrealisztikusabb élményt nyújtó készülékek. Egy tartályban található vízben mozgó lapátok adják az ellenállást, csak úgy mint ha egy folyón kajakoznánk. Nem csak a mozgás hasonlít a valódi evezéshez, hanem a víz hangja is hozzáad a hangulathoz.

Abból a szempontból nagyban hasonlít a légellenállásos modellekhez, hogy minél intenzívebb az edzés, annál nagyobb az ellenállás. Ezen túl a tartályban található víz mennyiségével is szabályozhatod, azonban ez egy meglehetősen macerás művelet.

Negatívumként a magasabb árat tudnám megemlíteni és azt is érdemes észben tartani, hogy ezek a készülékek meglehetősen hangosak tudnak lenni. Azonban a légellenállásos modellekkel szemben ez a zaj sokaknak inkább pozitívum, mert egy megnyugtató, vízközeli élményt nyújt.

Zajszint

Ahogy már fentebb is említettem, némelyik evezőpad kifejezetten hangos is lehet. Ez főként az ellenállás típusától függ, a hidraulikus és mágnesfékes változatok általában alacsonyabb, míg a víz vagy légellenállásos modellek magasabb zajszinttel rendelkeznek.

Ha vékonyak a falak, akkor a szomszédaid biztos nem fogják kedvelni az új evezőgépedet, azonban van olyan is, aki kifejezetten szereti például a vízellenállásos evezőpadok zaját. A víz áramlása megnyugtató lehet és egy kellemes visszajelzést ad arról, hogy keményen edzel.

Evezőpad árkategóriák

A legtöbb otthoni edzőgéphez hasonlóan elsőre az evezőpadok is viszonylag drágának tűnhetnek. Ez sokszor váratlanul éri azokat, akik még nem vásároltak hasonló készüléket. Érdemes azonban úgy gondolni erre, mint egy befektetésre. A saját egészégünkért fizetünk és azért, hogy az otthonunk kényelméből edzhessünk. Ha kiszámolod, hogy a következő években, amíg használod majd a gépet naponta hány forintra jön ki az ára, akkor máris nem tűnik olyan drágának.

Az evezőpadok esetében is elég nagy a szórás ár tekintetében. A különböző típusok között elég nagy különbségek lehetnek. A hidraulikus ellenállással rendelkező evezőgépek általában olcsóbbat, a vízellenállásos készülékek pedig drágábbak. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy adott kategórián belül a drágább modellek gyakran tartósabb anyagokból készülnek, így hosszabb ideig használhatod őket, hosszú távon pedig lehet, hogy jobban megérik majd.

Otthoni vagy edzőtermi használatra

Nem mindegy az sem, hogy milyen gyakorisággal és hányan fogjátok használni az evezőpadot. Bizonyos modellek kifejezetten edzőtermi használatra lettek összerakva, erősebb anyagok és prémium módszerek felhasználásával. Ezek egészen biztosan bírni fogják az extrém terhelést is.

Ha otthonra vásárolsz, de többen is szeretnétek rajta edzeni, akkor nem szükséges a legdrágább edzőtermi gépet megvásárolnod, de érdemes egy drágább felsőkategóriás evezőpadra beruháznod. Ilyenkor azt is fontos megnézned, hogy a maximális súly és magasság megfelelő lesz-e. Hasznos funkció lehet még a különböző felhasználói profilokkal rendelkező számítógép, ami képes megjegyezni az egyedi eredményeket és edzésprogramokat.

Valódi evezéshez közeli élmény

Ez nem mindenkinek lesz fontos szempont, viszont ha vízen is szoktál evezni és emellé szeretnél evezőpados edzést is végezni, akkor elengedhetetlen, hogy a valódi evezéshez közeli élményt nyújtson a kiszemelt készülék.

Erre elsősorban a lég- vagy vízellenállásos modellek lesznek alkalmasak, különösen az utóbbi. Fontos, hogy az ellenállás fokozatai természetesen váltakozzanak, amit ezek kiválóan tudnak biztosítani.

Arra is jó lehet egy ilyen gép, hogy érdekesebbé tegye az edzést és növelje a motivációdat.

Kijelző

A futópadoknál és szobabicikliknél egyértelmű, hogy a legolcsóbb modellek is rendelkeznek legalább egy primitív számítógéppel és kijelzővel. Az evezőpadokon azonban nem minden esetben találhatóak meg ezek.

Ha az adott modell rendelkezik kijelzővel, az segíthet nyomonkövetni a fejlődésedet és a teljesítményedet, ami motivációt adhat a további edzésekhez. Akkor is fontos ez, ha szigorú edzéstervet szeretnél követni, hiszen ilyenkor látnod kell az elégetett kalóriákat. A kijelző nélküli modellek tradícionálisabb edzésélményt nyújthatnak, amivel igazi retro fitnesz istennek érezheted magad. A választás személyes preferencia kérdése.

Amennyiben a számítógéppel rendelkező gépek mellett döntesz, figyelj arra, hogy jól látható LCD kijelzővel rendelkezzen, amit edzés közben is könnyedén le tudsz olvasni. Árakategóriától függően alapvető vagy komplikáltabb információk is megjelenhetnek a képernyőn: elégetett kalória, megtett távolság, edzés ideje, sebesség, evezések száma vagy percenkénti csapások száma.

Néhány fejlettem gép további extrákkal is rendelkezhet, mint a felhasználói programok, a pulzusmérő és az ehhez kapcsolódó változatós nehézségi fokozatok, sőt akár más szimulált hajókkal vagy a saját korábbi teljesítménnyel is felveheted a versenyt.

További termék útmutatók sport témakörben