TOP elliptikus trénerek (2019)

Minden, amit elliptikus tréner vásárlás előtt tudnod kell

Az otthoni edzés legnagyobb előnye egyértelműen a kényelem. Nem kell minden nap felöltöznöd és esőben, hóban lecaplatni a legközelebbi edzőteremig. Nem kell attól tartanod, hogy mire odaérsz, addigra elfogy a motivációd, és könnyebben ráveszed magad egy kis otthoni edzésre, mint egy bonyolult akár több órás útra. Egy otthoni konditerembe akármikor leugorhatsz, ha éppen úgy tartja kedved. Másik nagy előnye az otthoni edzésnek, hogy nem kell másokkal osztoznod a gépeken, nem kell magad kellemetlenül érezned, hogy mások is látják, ahogy leizzadsz.

Ha úgy gondolod, hogy te is szívesebben edzenél a saját otthonod kényelmében, akkor végig kell gondolnod, hogy milyen kondigépre szeretnél beruházni. Ezek közül az egyik legjobb választás lehet az úgynevezett elliptikus tréner vagy ellipszis tréner. Ennek a gépnek a lényege, hogy sétáló vagy futó mozgást imitál. Azonban a futópadokkal ellentétben itt a talpunk végig egy stabil alapon nyugszik, ezzel kevésbé terheljük az ízületeinket.

Másik nagy előnye az elliptikus trénereknek, hogy a teljes testet megmozgatják. Egyetlen készülékben kombinálhatjuk a lépcsőzést, a futást, a sétát és a sífutást is, így szinte az összes nagyobb izomcsoportot fejlesztve és karbantartva. A megfelelő beállításokkal pedig a komolyabb kardióedzések is tökéletesen elvégezhetőek egy ellipszis edzőgéppel.

Készülékek széles választéka áll rendelkezésünkre, ha ezt az edzési módot választjuk. A komolyabb gépek professzionális atlétáknak is kihívást jelenthetnek, míg az egyszerűbb készülékek akár rehabilitációs edzéshez vagy ízületi sérültek számára is kiváló választás lehetnek. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobban megfelelő elliptikus trénert egy átfogó vásárlási útmutatóval és néhány válogatott termékkel leszek a segítségedre. Ha többet szeretnél megtudni, akkor olvass csak tovább!

Elliptikus tréner toplista

Termék név Lendkerék súlyaLépéshosszTeherbírásFékrendszerElliptikus tréner ár
Reebok ZR109 kg40 cm135 kgMágnesfékesalacsony ár 
Kettler Rivo 414 kgMágnesfékesalacsony ár 
inSPORTline Cruzz7 kg42 cm120 kgElektromágnesesalacsony ár 
inCondi ET600i8 kg40 cm200 kgElektromágnesesalacsony ár 
inCondi AirGym2,5 kg28 cm110 kgLégellenállásosalacsony ár 
Forsan12 kg50 cm150 kgMágnesfékesalacsony ár 
Reebok ZR89 kg38 cm120 kgMágnesfékesalacsony ár

Elliptikus tréner tesztek, vélemények

A következőkben bemutatok néhány válogatott elliptikus trénert, amiket a vásárlási útmutatóban leírtak alapján gyűjtöttem össze. Ezek a készülékek kielégítenek minden igényt, akármilyen céllal szeretnél kondigépet vásárolni. Találsz köztük olcsóbb rehabilitációs edzéshez alkalmas gépet, de felső kategóriás edzőtermi ellipszis trénert is. Remélem sikerül megkönnyítenem számodra a választást ezekkel a leírásokkal.

Reebok ZR10
Reebok ZR10

Saját generátoros elliptikus tréner

 •  Masszív szerkezet, nagy teherbírás
 •  Generátoros áramellátás
 •  Változatos nehézségi fokozatok és programok
alacsony ár

A jó nevű Reebok márka elliptikus trénere kiváló választás lehet, ha formába akarod hozni magad. Ízületkímélő technológiájának köszönhetően egészséges kiegészítést jelent bármilyen edzési rutin mellé.

Masszív felépítésű gépről van szó, ami strapabíró anyagból készült és akár 135 kilogrammig is terhelhető. Nagy előnye, hogy generátoros áramellátással működik, így nem kell majd konnektorhoz csatlakoztatnod és a vezetéket kerülgetni.

Az ellenállást egy méretes,9 kilogrammos lendkerék biztosítja. Ez változatos edzést tesz lehetővé, akármilyen szinten is tartasz. Jól mutatja ezt az elektronikusan állítható, 32 fokozatú edzés nehézség.

Hátsó megvilágítású LCD kijelzővel rendelkezik. Erről leolvashatod az edzéssel kapcsolatos legfontosabb adatokat, így könnyedén nyomon követheted majd a fejlődésedet. A markolatba épített kézi pulzusérzékelő pedig segít, hogy pontosabb képet kaphass az aktuális teljesítményedről.

Változatos programválasztéka és az állítható nehézségi fokozat biztosítja a folyamatos kihívást és a saját fizikumodhoz igazodó edzéseket. 19 különböző beállítás érhető el, ezekből 12 gyárilag programozott.

Ha olyan elliptikus trénert keresel otthonra, amit haladó szinten is bátran használhatsz majd és évekig megbízható társad lesz, akkor a Reebok masinája kiváló választás lesz számodra.

Előnyök:

 •  Masszív szerkezet, nagy teherbírás
 •  Generátoros áramellátás
 •  Változatos nehézségi fokozatok és programok

Hátrányok:

 •  Nem találkoztam különösebb negatívummal ennél a gépnél
Kettler Rivo 4
Kettler Rivo 4

Kiváló minőségű német fitnesz gép

 •  Kiváló német minőség
 •  Masszív és stabil kialakítás
 •  Nagy teljesítmény
 •  Könnyen használható, praktikus programválaszték
 •  Felhasználói adatok nyomon követése
alacsony ár

A több, mint 60 éves múlttal rendelkező német Kettler elsőosztályú fitnesz gépeiről és megbízható minőségéről híres. Nincs ez másképp ezzel az ellipszis trénerrel sem, ami a Rivo 4 fantázianevet kapta.

A készülék mágnesfékes elven működik és a lelkét a kiemelkedően masszív 14 kilogrammos lendkerék adja. Ez biztosítja majd az edzés során a megfelelő ellenállást, amit edzettségi szintedtől függően 15 fokozaton keresztül tudsz szabályozni.

8 különböző edzésprogram közül választhatsz majd. Ezek között megtalálod az időmérő, táv, sebesség és kalória célprogramokat, a manuális beállítást és a HRC programot is. Ez utóbbit a markolatba beépített pulzusmérő alapján számolja a gép, de rendelhetsz hozzá akár különálló mellkasövet is, a pontosabb mérés érdekében. Egyedülálló funkció, hogy a kijelző a pulzusodnak megfelelően világít.

Elérhető még a felhasználói edzésnapló és a külön felhasználónként elmentett adatok is. Ezek segítenek nyomon követni az edzéseidet és jól kirajzolják majd a hosszútávú fejlődést, amit el tudsz érni ezzel a felső kategóriás ellipszis trénerrel.

Előnyök:

 •  Kiváló német minőség
 •  Masszív és stabil kialakítás
 •  Nagy teljesítmény
 •  Könnyen használható, praktikus programválaszték
 •  Felhasználói adatok nyomon követése

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
inSPORTline Cruzz
inSPORTline Cruzz

Kiváló minőség, kedvező áron

 •  Nagyon jó ár-érték arány
 •  Komolyabb edzésekhez is kiváló lehet
 •  Megfelelő súlyú lendkerék és elektromágneses fékrendszer
alacsony ár

Toplistánk első helyezettje egy kiváló ár-érték aránnyal rendelkező kondigép, ami stílusos megjelenéssel és hátsó lendkerekes felépítéssel rendelkezik. Az ára valamivel drágább, mint a belépő kategiórás gépeké, azonban csérébe olyan paraméterekkel rendelkezik, amikkel a jóval drágább ellipszis trénerekkel szemben is megállja a helyét.

7 kilogrammos lendkerékkel rendelkezik, amitől fölfelé már akár komolyabb  edzésekhez is alkalmas lehet egy gép. A kerék kétirányú mozgást tesz lehetővé, és kifejezetten csendes ékszíjas meghajtással rendelkezik. A fékrendszer a legfejlettebb elektromágneses technológiát használja, ami még halkabb működést tesz lehetővé. Az önkenő csapágyak nem igényelnek manuális karbantartást,  a 16 fokozatban állítható elektromos ellenállás-vezérlés pedig még kényelmesebbé teszi a használatot és lehetőséget ad a különböző beépített edzésprogramok használatára.

A készülék maximális terhelése nem a legjobb, de azért a 120 kilogrammos felső határ sok esetben elegendő lehet. Összességében egyébként egy stabil készülékről van szó 46 kilogrammos súllyal és nagy helyet biztosító 42 centiméteres lépéshosszal. Az edzés során használhatjuk a készülék rögzített vagy mozgókarjait egyaránt, ezzel is variálva a megmozgatott izomcsoportokat.

Könnyen áttekinthető, stílusos LCD  kijelzőjén megjelenik az összes olyan adat, ami elengedhetetlen az edzéshez, úgy mint a megtett távolság, az edzés időtartama, az elégetett kalória, a pulzus, sőt még a fordulatszámot és a teljesítményt is megjeleníti. A kijelző melletti felületről leolvashatóak a különböző programok, így még egyszerűbbé válik a megfelelő edzés kiválasztása.

A készülék 12 előre programozott beállítással rendelkezik, köztük a népszerű HRC móddal, ami a markolatban található pulzusmérő adatai alapján automatikusan módosítja az edzés intenzitását. Ezen felül pedig a felhasználó által beállítható programokat is tartalmaz.

Összességében egy igazán jó készülék a Cruzz elliptikus tréner, ami tökéletes választás lehet a haladóbb felhasználók számára is. Árban nincs túlságosan elszállva, funkcionalitásban azonban gazdag és a működése is a jó minőségről árulkodik. Ezt a gyártó által nyújtott 5 éves garancia is alátámasztja.

Előnyök:

 •  Nagyon jó ár-érték arány
 •  Komolyabb edzésekhez is kiváló lehet
 •  Megfelelő súlyú lendkerék és elektromágneses fékrendszer

Hátrányok:

 •  Ennek a készüléknek igazából nincs konkrét hátránya
inCondi ET600i
inCondi ET600i

Elliptikus tréner, mobiltelefonos applikációval

 •  Stabil szerkezet, jó minőségű fékrendszer és lendkerék
 •  Interaktív lehetőségek a mobiltelefonos applikáció segítségével
 •  Változatos programok és beállítások
alacsony ár

A második helyezettünk egy drágább készülék, amit inkább csak tapasztalt felhasználóknak ajánlanék, akik tényleg ki is tudják használni a funkciók garmadáját, amit az inCondi ET600i ellipszis tréner tud nyújtani.

A készülék 8 kilogrammos lendkerékkel rendelkezik, ami a hátsó oldalon helyezkedik el és csendes ékszíjas meghajtással működik. Mint minden valamirevaló felső kategóriás ellipszis trénernél, úgy itt is természetes az elektromágneses fékrendszer és az önkenő csapágyak. Az ellenállást 16 szinten állíthatod, elektromos vezérlés segítségével.

Kényelmes, 40 centiméteres lépéshossz segíti elő a kényelmes edzést és a kiemelkedő 200 kilogrammos teherbírásnak és a 200 centiméteres támogatott magasságnak köszönhetően tényleg bárki használhatja a gépet. A készülék saját súlya 67 kilogramm, ami komoly stabilitást ad, viszont a transzportkerekek segítségével még így is könnyedén mozgatható.

LCD kijelzőre a felhasználóbarát elrendezés és a gazdag információmegjelenítés jellemzőek. Leolvashatjuk róla a különböző programok adatait, a sebességünket, az edzés időtartamát, a távolságot, teljesítményünket wattban, az elégetett kalóriát és a pulzusunkat is, amit mellkasöv vagy a markolatba épített szenzor segítségével egyaránt mérhetünk.

12 különböző programmal rendelkezik, amik között megtalálható a pulzusszám alapján történő terhelés és a megadott teljesítményhez igazított edzés is.

Ennek az ellipszis trénernek a legnagyobb előnye a tablet vagy okostelefon csatlakoztatás. A készülék wi-fi és bluetooth jelen keresztül kommunikál és tökéletesen kompatibilis az inCondi saját alkalmazásával. Ezzel virtuálisan edzhetsz akárhol a világon, a Google Street View segítségével futhatsz Kínában, Londonban vagy akár Floridában is. Az elért eredményeket pedig azonnal megoszthatod facebookon vagy akár twitteren is.

Az 5 éves kiterjesztett gyártói garancia, az interaktív edzési lehetőségek és a masszív, minőségi felépítés mind-mind az inCondi ET600i ellipszis tréner mellett szólnak. Ha nem sajnálod a pénzt egy drágább minőségi kondigépre, akkor ez a készülék lesz a tökéletes választás számodra.

Előnyök:

 •  Stabil szerkezet, jó minőségű fékrendszer és lendkerék
 •  Interaktív lehetőségek a mobiltelefonos applikáció segítségével
 •  Változatos programok és beállítások

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
inCondi AirGym
inCondi AirGym

Légellenállásos készülék

 •  Csendes működés
 •  Olcsó ár
 •  Rehabilitációs edzéshez kiváló
alacsony ár

Ez az ellipszis tréner némileg rendhagyó esetet képvisel, mivel a működéshez nem a megszokott mágneses vagy elektromágneses fékrendszert használja, hanem légellenállásos elven működik, amit manuálisan állíthatsz.

Ennek a rendszernek az előnye, hogy nem kell karbantartani a csapágyakat és kifejezetten csendes a működése. Hátránya, hogy nem képes akkora teljesítményre, mint a nehéz lendkerékkel rendelkező elliptikus trénerek. Ez a gép árában is megmutatkozik, aminek köszönhetően akkor is megengedhetőbb, ha kisebb kerettel rendelkezel.

Arra azonban szeretném felhívni a figyelmedet, hogy intenzív edzésre semmiképp sem lesz alkalmas ez a készülék, hiszen az ellenállása is gyengébb és a lépéshossza is csupán 28 centiméteres. 32 kilogrammos saját súlyával nem a legmasszívabb a szerkezete, így az sem meglepő, hogy csak 110 kilogrammos súlyig és 180 centiméteres magasságig használható.

Egyszerű felépítésű kijelzőjén három gomb található, azonban az alapvető információkat így is nyomon követi. A markolatban található egy pulzusmérő szenzor, a kijelzőről pedig leolvashatod az időt, a távolságot, a sebességet, az eddig megtett összes kilométert és az edzés során elégetett kalóriák számát is.

A gyártó két év garanciát ad erre a konstrukcióra. Rehabilitációs edzéshez tökéletes lehet, főleg ha nincs túl nagy keret a vásárlásra. A csendes működés és a mellékelt 0,9 kilogrammos és 1,36 kilogrammos súlyzók már csak hab a tortán.

Előnyök:

 •  Csendes működés
 •  Olcsó ár
 •  Rehabilitációs edzéshez kiváló

Hátrányok:

 •  Kisebb teljesítmény, rövidebb lépéshossz
 •  Intenzív edzéshez vagy tapasztalt felhasználók számára már nem ajánlott
Forsan
Forsan

Felső kategóriás elliptikus tréner

 •  Professzionális teljesítmény
 •  Akár edzőtermi használatnál is megállja a helyét
 •  Masszív, stabil felépítés
 •  10 éves garancia
alacsony ár

Ez az elliptikus tréner kilóg a sorból, ugyanis kifejezetten magas árkategóriát képvisel. A magas ár csak akkor lesz indokolt, ha professzionális edzéshez keresel kondigépet vagy esetleg saját otthoni edzőteremmel rendelkezel és abba szeretnél készüléket vásárolni.

A robusztus készülék 131 kilogrammot nyom, amihez egy 12 kg súlyú lendkerék társul. A nagy méret stabilitást és tartósságot ad, a mágnesfékes szerkezet még halk és sima működést eredményez. 20 fokozaton állítható ellenállás-vezérléssel rendelkezik, amit természetesen elektronikusan szabályozhatsz.

50 centiméteres lépéshossza a magasabb felhasználók számára is tökéletes, a maximális támogatott súly pedig 150 kg, így szinte bárki használhatja a készüléket különösebb nehézségek nélkül.

Ennek az elliptikus trénernek az egyik sajátossága az állítható dőlésszög, ami nagyon kevés másik gépben érhető el. Ezzel változatosabbá és nehezebbé tehetjük az edzésünket és más izomcsoportokat mozgathatunk át. Elengedhetetlen beállítás, ha igazán komoly edzésprogramot szeretnénk követni.

Természetesen nincs hiány az előre megadott programokban sem, 12 előre programozott beállítás és 4 felhasználói edzés érhető el. Emellett választhatjuk a fix teljesítményes vagy a HRC programokat is, az utóbbi igazán népszerű, hiszen segít a megfelelő szinten tartani a pulzusunkat, hogy a legjobb eredményt érhessük el az edzéseink során.

A kijelző könnyedén áttekinthető, mégis információban gazdag. Megjelenik rajta az elégetett kalória, a teljesítmény, a fordulatszám, az aktuális terhelés és dőlésszög és az egyszerűbb adatok is, mint az idő, a távolság és a sebesség is. A gép a pulzust a markolatba épített szenzorok segítségével méri, de ha pontosabb eredményt szeretnénk kapni, akkor használhatjuk a mellékelt mellkasövet is.

Ezt a gépet azoknak ajánlom, akik egy igazi professzionális elliptikus trénert keresnek és akiknél a minőség és nem az ár a legfontosabb szempont. A prémium készülékhez prémium szolgáltatás is tartozik, a gyártó 10 év garanciát és ingyenes összeszerelést biztosít.

Előnyök:

 •  Professzionális teljesítmény
 •  Akár edzőtermi használatnál is megállja a helyét
 •  Masszív, stabil felépítés
 •  10 éves garancia

Hátrányok:

 •  Kifejezetten magas ár
Reebok ZR8
Reebok ZR8

Egyszerű, de nagyszerű

 •  Masszív, 9 kilogrammos lendkerék
 •  Robusztus, stabil kialakítás
 •  Számos különböző beállítás
 •  Elektromos ellenállás-vezérlés
alacsony ár

Már megszokhattuk, hogy a Reebok márka legtöbb esetben garanciát jelent a megbízható minőségre. Nincs ez másképp az elliptikus trénereik esetében sem. A ZR8 egy erős konstrukcióval és sokoldalú funkciókkal rendelkező edzőgép, ami tulajdonságai alapján már kényelmesen elfér a felső kategóriás készülékek között.

Elektromos ellenállási rendszerét 32 különböző1fokozatban tudod állítani, amihez hálózati csatlakozásra lesz szükséged. Edzés közben az ellenállás természetesnek hat, a mozgás gördülékeny és kényelmes. Mindez a kifejezetten nagy, 9 kilogrammos lendkeréknek köszönhető, ami igazán jónak mondható az elliptikus trénerek világában.

A ZR8 intuitív kezelőfelülettel rendelkezik, ami kék háttérvilágításával számomra a retro videojáték konzolokat idézte. Leolvasható róla az aktuális sebesség, az edzés időtartam, a megtett táv, az elégetett kalória és a markolatban található pulzusmérőnek köszönhetően a pulzusszám is. Ezen a felületen választhatod ki a 19 különböző edzésprogram egyikét, amik között megtalálhatóak az előre kialakított rutinok, a célprogramok, a teljesítmény alapján történő edzés és a felhasználói beállítások egyaránt.

A gép 50 kilogrammos saját súlyával igazán masszív és stabil. Ennek köszönhetően akár 120 kilogrammig is terhelhető, a 38 cm-es lépéshossz pedig a komolyabb, gyorsabb tempójú edzést is lehetővé teszi. A pedálok közötti távolság 18,5 centiméter.

Ez a készülék kiváló kiegészítője vagy akár egyedüli tagja lehet az otthoni edzőtermednek, ami biztosítja számodra az elliptikus trénerek és a crossfit edzés minden pozitívumát.

Előnyök:

 •  Masszív, 9 kilogrammos lendkerék
 •  Robusztus, stabil kialakítás
 •  Számos különböző beállítás
 •  Elektromos ellenállás-vezérlés

Hátrányok:

 •  A készülék nem rendelkezik külön kényelmi extrákkal

Milyen elliptikus trénert vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Mint minden más kondigépnél, az elliptikus trénereknél is nagyon fontos, hogy ismerd a saját céljaidat és igényeidet. Nem mindegy, hogy egy maratonra edzel vagy ízületi sérülés utáni rehabilitáció céljára keresel megfelelő készüléket. Érdemes a céljaidnak megfelelő árkategóriát belőni és azon belül megkeresni a legjobb gépet. Ehhez azonban ismerned kell nem csak a saját igényeidet, de a kondigépek felépítését és specifikációit is. Ezt a célt szolgálja a következő útmutató.

Ár és minőség

A legtöbb kondigép egy nagyobb anyagi befektetést jelent. Különösen igaz ez az elliptikus trénerek esetén, hiszen még a legolcsóbb gépnek is viszonylag komoly ára van. Emiatt én úgy gondolom, hogy ezek a gépek túl drágák ahhoz, hogy olcsót vegyél belőlük. Ha már így is, úgy is kiadsz egy nagyobb összeget, akkor érdemesebb a drágább, jobb minőségű készüléket megvenni, ami nem csak tartósabb és nagyobb élettartammal rendelkezik, mint egy olcsóbb társa, de az edzést is könnyebbé, élvezetesebbé teszi. Ha egy gyenge minőségű gépet veszel meg, akkor sokkal kevésbé lesz kedved edzeni rajta és könnyen porfogóvá válhat, így hiába vetted meg olcsóbban, az az összeg ablakon kidobott pénz lesz.

Természetesen sok esetben megfelelő lehet egy olcsóbb készülék is, például ha nem érdekelnek a különböző extra funkciók vagy ha csak rehabilitációs edzést végzel, amihez elegendő egy gyengébb kondigép is. Ilyenkor felesleges megvenni a drága, felső kategóriás gépeket. Azonban azt is érdemes végiggondolni egy ilyen beruházásnál, hogy rajtad kívül ki fogja még használni az adott trénert a háztartásban és nekik milyen igényeik vannak.

Másik fontos dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy ha nagyobb a súlyod, ha intenzívebb edzést szeretnél végezni vagy ha napi rendszerességgel használod majd az elliptikus trénert, akkor érdemes lehet egy valamivel magasabb kategóriájú gépet keresned, ami nem használódik el olyan gyorsan és bírja a terhelést.

Az elliptikus tréner méretei

Ha helytakarékos kondigépet keresel, akkor nem az elliptikus trénerek jelentik majd a legjobb választást. Valamivel kisebb helyet foglalnak ugyan, mint egy futópad, azonban azzal is kalkulálnod kell, hogy a pedálok általában nagyobb távolságon mozognak, mint a gép tényleges mérete, így szükséged lesz valamekkora üres területre a gép mögött és kényelmi szempontok miatt két oldalt is. Amit nem szabad még elfelejteni, hogy az ellipszis trénereken eleve magasabban helyezkedünk el, mint egy futógépen, a pedálok mozgása miatt pedig edzés közben még feljebb kerülünk majd. Emiatt nagyon fontos megnézni, hogy a konditeremnek kinevezett szoba belmagassága megfelelő lesz-e egy ellipszis trénerhez. Ez főleg alagsorban vagy garázsban jelenthet problémát.

A lépéshossz egy nagyon fontos paraméter, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az olcsóbb modellek általában kisebb lépéshosszal rendelkeznek, amihez társul az egyébként is kisebb teljesítményük, így ha intenzívebb edzésre vágysz vagy magasabb vagy, akkor inkább egy nagyobb lépéshosszal rendelkező gépet érdemes keresned.

A készülék súlya közvetlenül nem befolyásolja az edzés minőségét, de a nehezebb gépek természetesen jóval stabilabbak tudnak lenni, ami intenzív edzés vagy magas testsúly esetén előnyt jelenthet. Ezeknek a készülékeknek azonban nehezebb a mozgatása és tárolása is, bár szinte az összes elliptikus tréner rendelkezik transzportkerekekkel, néhány modell pedig bizonyos fokig akár össze is csukható, hogy kevesebb helyet foglaljon.

A lendkerék súlya

Szinte az összes ellipszis tréner lendkerekes meghajtással rendelkezik, ami a gép különböző részein helyezkedhet el. Ez hajtja meg a gépet és teszi lehetővé az ellipszis mozgást.

A kerék súlyából a legtöbb esetben következtethetünk az adott készülék minőségére és tartósságára is. Nem csak jobb minőséget képviselnek az nehezebb lendkerékkel rendelkező trénerek, de legtöbbször hosszabb az élettartamuk is, kényelmesebb is a használatuk és a mozgásuk sokkal kellemesebb, természetesebb. A könnyebb kerék néha akadozó mozgást eredményezhet, ami nem csak zavaró, de az ízületeknek sem tesz jót és könnyen elveszi a kedvünket az edzéstől.

A kerék súlya hatással van az ellenállásra és a gyorsulásra is. Egy nehezebb kerék sokkal természetesebb hatást kelt. Ezeknél jobban meg kell dolgoznod, hogy elindítsd a gépet és amikor abbahagyod az edzést, akkor is van egy pár másodperces levezető mozgás. A könnyebb keréknél ez a fel- és levezetés hiányzik, így természetellenesen, sokszor kényelmetlenül gyorsan indul és áll meg a gép.

Természetesen itt is alkalmazd a már korábban megbeszélt elvet, hogy a saját igényeidnek megfelelő készüléket válassz. Kevésbé intenzív edzéshez sokszor egy kisebb súlyú kerék is tökéletes lehet.

A mozgás természetességét nem csak a lendkerék súlya befolyásolja, de a fékrendszer is, ami az ellenállást kezeli. Ez történhet súrlódásos elven vagy mágnesek segítségével. A mágneses fékrendszer minden esetben jobb élményt nyújt és csendesebb is. Az ellenállás legtöbb esetben már elektromosan állítható, de vannak még manuális modellek is.

A lendkerék elhelyezkedése

Ha körülnézel az elliptikus trénerek piacán, akkor láthatod majd, hogy a gépház vagy a lendkerék különböző helyeken található, ez legtöbb esetben csak minimálisan befolyásolja a gép teljesítményét vagy az edzés élményét.

Azok a készülékek, amiknél a lendkerék elől helyezkedik el sokszor sínen mozgó és nem felfüggesztett pedálokkal rendelkeznek. A gyengébb minőségűek valamivel zajosabbak lehetnek és a mozgásuk sem annyira sima. Cserébe ezek a készülékek gyakran olcsóbbak kicsit, mert a felépítésük is egyszerűbb.

Kevésbé elterjedtek a középső meghajtásos gépek, amiknél a pedálok egy függőleges főtengelyen mozognak. Ezek általában kevesebb helyet foglalnak el, azonban a lépéshossz miatt ugyanúgy szükséged lesz arra az üres területre, amit egy másik típusú tréner igényelt volna.

Azok a készülékek, amiknél a lendkerék hátul helyezkedik el nagyobb területet igényelnek, mert valamivel hosszabbak. Cserébe a mozgásuk kicsit simább, természetesebb és a működésük is sokszor halkabb.

Az ellipszis tréner ellenállása

Néhány készüléknél meg szokták adni az ellenállás felső határát wattban, ez azonban annyira ritka, hogy nem sok segítséget nyújthat a választásban.

Ami fontosabb lehet a fékrendszer típusa és az, hogy megfelelő mértékben állítható legyen az ellenállás, hiszen ezzel tehetjük elég intenzívvé az edzést. Ha nincs elegendő nehézségi fokozat vagy a legmagasabb beállítás már nem jelent kihívást számunkra, akkor egyre kevesebb hasznát látjuk majd a kondigépnek. Érdemes ezért olyan trénert választani, aminél bőven van még helyünk fejlődni.

Az ellenállást manuális vagy elektronikus módon állíthatjuk, ezek közül természetesen az elektronikus jobb, hiszen itt edzés közben is könnyebben, zökkenőmentesen válthatunk nehézségi fokozatot és használhatjuk az előre beállított gépi programokat.

Lépéshossz

Ahogy már fentebb is említettem az edzés intenzitásától és a saját magasságunktól függően nagyobb lépéshosszra is lehet szükségünk. Az olcsóbb gépek általában 30 centiméter körüli lépéshosszal rendelkeznek, ami nem minden esetben lesz elegendő. Rehabilitációs edzéshez vagy sétához tökéletes lehet, azonban más esetekben érdemes lehet legalább 40 centiméterig elmenni. Kiválóak azok a gépek, amiknél ez a távolság is állítható, hiszen így akár többen is kényelmesen használhatjátok az ellipszis trénert.

Dőlésszög

A futópadoknál szinte alap funkció a dőlésszög állíthatósága, azonban az elliptikus trénereknél viszonylag ritka funkció és szinte csak a felsőbb kategóriás készülékekben található meg.

A dőlésszsög állításával emelkedőn történő futást imitálhatunk, amivel nem csak nehezebbé tehetjük az edzésünket, de a megdolgoztatott izomcsoportokat is variálhatjuk, így még több változatosságot vihetünk az edzésünkbe. A sokszínű beállítások segítenek fenntartani a motivációnkat és sokkal nehezebben unjuk meg az adott kondigépet. Lehetőleg olyan készüléket keress, amiben a dőlésszög elektronikusan állítható, így edzés közben is változtathatod azt.

Kijelző

Bár a konkrét mozgást és az edzés minőségét közvetlenül nem befolyásolja, mégis nagyon fontos része az ellipszis trénereknek a kijelző, ami különböző információkat jeleníthet meg és különböző funkciókkal bővítheti a kondigép tárházát.

Amiknek mindenképpen meg kell jelennie minden valamirevaló elliptikus tréner kijelzőjén azok a következők: az edzéssel eltöltött idő, a megtett távolság, a sebesség és az elégetett kalóriák száma. Ezen kívül a komolyabb gépeken számos más információ is megjelenik, mint a pulzusszám, a testzsír százalék , lépésszámláló, fordulatszám vagy a teljesítmény wattban. A több megjelenített információ segít a motivációban, hiszen még inkább megerősíti azt, hogy az edzésünk eredményes, amit számokban mérve is nyomon követhetünk.

A fejlettebb készülékek belső számítógéppel és LCD kijelzőkkel is rendelkeznek, ami bizonyos esetekben fontos extra lehet. Arra is figyelj, hogy ha alagsorban vagy félhomályosabb helyiségben használod majd a gépet, akkor olyan kijelzőt keress, ami rendelkezik saját belső világítással.

Az elliptikus trénerek és a pulzusszám

A kardióedzések során különösen fontos, hogy nyomon követhessük a pulzusunkat, hiszen annak bizonyos határok között kell mozognia, hogy az edzésünk effektív és hatásos legyen. Ennek a mérésére használhatunk egy külső készüléket is, de a legtöbb ellipszis tréner rendelkezik beépített mérővel is. Ez az alsó és középkategóriás készülékeknél a markolatban található, ami kevésbé megbízható, mint a felső kategóriás gépek mellkasra csatolható mérője.

Érdemes olyan elliptikus trénert keresned, aminél megtalálható a HRC edzésprogram. Ennek a lényege, hogy a készülék automatikusan módosítja az edzés nehézségét a pulzusszámodnak megfelelően, így segít mindig az ideális tartományban tartani azt és a legjobb eredményeket elérni.

Előre beállított programok

A legtöbb elektronikusan vezérelhető elliptikus tréner rendelkezik előre megadott programokkal, amikből választhatsz. Ezek különböző terhelést jelentenek a fokozatosan nehezedő beállítástól kezdve az intenzíven váltakozó edzésig.

Minél változatosabb edzéstervet használsz, annál kisebb az esélye, hogy beleunsz majd a kondigép használatába és annál könnyebben motiválod majd magadat, hogy belekezdj az aznapi edzésbe. Sok esetben saját beállításokat is létrehozhatsz, hogy a kedvenc nehézségi fokozatodat magadnak alakíthasd ki.

Az is segít elkezdeni az edzést, ha a gépet egyszerű elindítani és nem kell túl sok mindent beállítanod, hiszen így kihasználva a kezdeti motivációt, azonnal hozzáfoghatsz a kardiózáshoz. Ebben különösen jó szolgálatot tesznek a megfelelően összeállított programok.

Tartósság, biztonság és garancia

Mint minden elektronikai készüléknél, úgy a kondigépeknél és ez elliptikus trénereknél is nagyon fontos, hogy az adott gép minél hosszabb élettartammal rendelkezzen, minél kevesebbszer kelljen javítani.

Természetesen a magasabb ár általában jobb minőséget is jelent, illetve ezeknél az edzőgépeknél érdemes arra is figyelni, hogy minél több fém alkatrésszel rendelkezzenek, hiszen ezek tartósabbak, mint a műanyag társaik. Jó ha a gép önkenő csapágyakkal rendelkezik, így nem szükséges a karbantarátásával foglalkozni.

Az elliptikus trénerekre vonatkozó garanciák elég nagy szórást mutatnak. Van olyan gép, amire egy év garanciát ígér a gyártó, máshol ez akár tíz év is lehet. Azt is nézd meg, hogy mire vonatkozik pontosan a garancia, mert van olyan, amibe bizonyos fontos alkatrészek nem tartoznak bele vagy azokra kevesebb a garancia.

Ha kisgyermek vagy kisállat van a háztartásban, akkor biztonsági okokból az is különösen lényeges, hogy le tudd zárni a készüléket, amikor nincs használatban. Ezt bizonyos gépeknél manuális zárral oldhatjuk meg, másoknál a bekapcsoláshoz kell feloldani valamilyen gyermekzárat.

Extra funkciók és további szempontok

Az elliptikus trénereknél is találhatóak olyan kényelmi funkciók, amik nem képezik részét az alapfelszereltségnek, de sokkal kellemesebbé és hatékonyabbá tehetik az edzést.

Ezeknek az extráknak egy része arra szolgál, hogy motiváltabb legyél és könnyebben, boldogabban és lelkesebben végezd el az egyébként fárasztó és megterhelő edzéseket is. Ezt különböző interaktív funkciók segítik, mint a változatos programok, az információ gazdag kijelző, a csatlakoztatható telefonos appilkációk. Ezekkel akár saját magaddal versenyezhetsz vagy más országok tájain futhatsz. A lényegük, hogy az edzés minél változatosabb és szórakoztatóbb legyen.

A másik nagyobb kategória a tényleges kényelmi funkciók. Ide például tartoznak a különböző magazin-, könyv-, és kulacstartók. Nagy előnye ezeknek, hogy nem kell megszakítanod az edzésedet, hogy ihass egy korty vizet vagy a monotonabb, unalmasabb szakaszokban is nézhesd kedvenc sorozatodat. Sok készülék támogatja a különböző multimédiás lehetőségeket, így USB vagy média csatalakozóval és beépített hangfalakkal rendelkeznek.

Vannak olyan extrák is, amik közvetlenül is érintik az edzésedet. Ilyenek lehetnek például az állítható dőlésszög, vagy néhány gépnél visszafelé is mozognak a pedálok. Ezáltal másképp dolgoztathatod az izmaidat és változatosabbá teheted az edzéseket, ennek másik nagy előnye, hogy kevésbé lesz egyhangú az ízületeidet érő terhelés, így csökkented a sérülés veszélyét is.

Termék név Lendkerék súlyaLépéshosszTeherbírásFékrendszerElliptikus tréner ár
Reebok ZR109 kg40 cm135 kgMágnesfékesalacsony ár 
Kettler Rivo 414 kgMágnesfékesalacsony ár 
inSPORTline Cruzz7 kg42 cm120 kgElektromágnesesalacsony ár 
inCondi ET600i8 kg40 cm200 kgElektromágnesesalacsony ár 
inCondi AirGym2,5 kg28 cm110 kgLégellenállásosalacsony ár 
Forsan12 kg50 cm150 kgMágnesfékesalacsony ár 
Reebok ZR89 kg38 cm120 kgMágnesfékesalacsony ár

További termék útmutatók sport témakörben