Hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógép? Segítség a választáshoz

Vajon érdemes beszerezni egy szárítógépet a háztartásodba?

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a szárítógép az egyik legdrágább háztartási gép, így természetes, hogy komoly dilemmát okoz ez a kérdés.

Mégis úgy gondolom, hogy egy jól megválasztott szárítógép nélkülözhetetlen lehet egy olyan otthonban, ahol nincs lehetőség a ruhák teregetésére, vagy csak nem szeretnétek folyton a ruhaszárítót kerülgetni. Ha gyakran kell mosni gyerekek vagy a koszolódó munkaruha miatt, akkor ez különösen igaz.

Persze szárítógépet használni nemcsak a praktikum, hanem az élmény miatt is megér. A gépből kivett, hajtogatásra kész ruhák puhasága és kellemes illata azt is el fogja varázsolni, aki korábban kétkedett a szárítógép létjogosultságában.

Szárítógép vásárlás előtt azonban érdemes alaposan körüljárni néhány dolgot, hogy tényleg a céljaidhoz, életmódodhoz és lehetőségeidhez leginkább passzoló típust vidd haza.

Első körben azt kell eldöntened, hogy kombinált mosó-és szárítógépet vagy különálló szárítógépet szeretnél vásárolni. Ezzel kapcsolatban az a határozott véleményem, hogy jobban jársz, ha különálló szárítógépet vásárolsz. A kombinált gépek több energiát fogyasztanak, mintha külön-külön vásárolnál egy mosó- és szárítógépet; és az önálló szárítógépek hatékonysága is messze jobb, mint a kombinált típusoknak.

Ha különálló szárítógépben gondolkodsz, akkor a legnagyobb fejtörést az fogja okozni, hogy kondenzációs vagy hőszivattyús gépbe ruházzál-e be. Ebben a cikkben részletesen összehasonlítom ezt a két típust, hogy megkönnyítsem a dilemmádat. Tarts velem!

Hogyan működnek a különböző szárítógépek?

Kondenzációs vagy hőszivattyús? Nem akarlak összezavarni, de az helyzet, hogy jelenleg szinte csak kondenzációs gépeket tudsz vásárolni a szaküzletekben. Ugyanis a hőszivattyús szárítógép is kondenzációs, illetve annak egy újabb típusa.

Tudtad? A kondenzációs gépek váltották fel az ún. szellőztetős szárítógépeket, aminél már jóval modernebbek és fejlettebbek technológiát képviselnek.

Hogyan működik a kondenzációs szárítógép?

A kondenzációs gépek működéséről röviden azt lehet elmondani, hogy a nedves levegőt a gép belsejében keringteti, és a nedvesség a kondenzátorban a környezeti hideg levegő hatására lehűl, majd kicsapódik. Ezt követően ismét felmelegíti a levegőt, ami bekerül a gépbe, és így alakul ki egy ciklikus folyamat. A kondenzációs gépekben a lecsapódott pára egy tartályban gyűlik össze, de beköthető a lefolyóba is.

Hogyan működik a hőszivattyús szárítógép?

A kondenzációs szárítógépeknek két típusa van, és a két géptípust alapvetően az különbözteti meg, hogy a benne keringtetett levegőt miképp melegíti fel. A hagyományos kondenzációs gépekben a felmelegítés fűtőszállal történik, míg a hőszivattyús kondenzációs gépeknél hőszivattyúval, amihez a gép a kondenzálódásánál felszabaduló energiát használja fel szárításra. Vagyis a hőszivattyús gép is kondenzációs, csak más módon termeli meg a szárításhoz szükséges hőt.

Melyik szárítógép mennyire energiahatékony?

A szárítógépekkel kapcsolatos az egyik legnagyobb félelem, hogy sokat fogyasztanak. Nézzük meg tehát elsőként azt, hogy melyik típus mennyire energiahatékony!

A kondenzációs és hőszivattyús gépek energiabesorolását bogarászva kiderül, hogy a kondenzációs gépek energiaosztálya nem jobb B-nél, ami nem túl izmos. A hőszivattyús szárítógépek között viszont A-tól A+++ energiaosztályig is válogathatsz.

Mi ennek az oka?

Ahogy fent írtam, a hőszivattyús szárítógépek maximális hatékonyság mellett minimális energiaveszteséggel szárítják meg – alacsony hőfokon – a ruhákat.  A gép működése közben nyert hőenergia tehát nem vész kárba, ezért lesz ezeknek a gépeknek alacsonyabb a fogyasztása.

Ezzel szemben a hőszivattyú nélküli, csak kondenzációs szárító használata a fűtőelem felmelegítése miatt nagyobb áramfogyasztással jár, és kárba vész a meleg levegő is.

Míg a kondenzációs szárítógép éves energiafogyasztása 5-600 kWh körüli, addig a hőszivattyúsé 189-300 kWh . Éves szinten tehát kb. 50 %-os energiamegtakarítással számolhatsz, ha hőszivattyús szárítógépet veszel. Sőt! Ha olyan hőszivattyús gépet választasz, ami egyúttal inverteres is, akkor még többet fogsz tudni spórolni, mert ezek a típusok energiatakarékosabbak és az élettartamuk is hosszabb.

Mielőtt azonban fejvesztve rohannál hőszivattyús szárítógépet vásárolni, érdemes átgondolnod, hogy valóban erre van-e szükséged.

Mikor melyiket érdemes választani?

Egy kisebb (1-2 fős) háztartásban, ahol heti 2-3 alkalommal lesz beindítva a szárítógép, és nyáron van lehetőséged a szabadban teregetni a ruhákat, a hagyományos kondenzációs szárítógép is tökéletes választás. Ez esetben a ritkább használat mellett nem fog kiugró fogyasztást produkálni a géped.

Amennyiben azonban 4-5 fős, vagy ettől is nagyobb háztartásban veszitek használatba a gépet, és akár napi 2-3 alkalommal is elindítjátok, akkor nem kérdés, hogy egy energiatakarékos hőszivattyús gép mellett érdemes letenni a voksod.

Melyik kíméli jobban a ruháidat?

Mivel a hőszivattyús szárítógép energiatakarékos hőcserélő rendszert használ, a dob belsejében a levegő hőmérséklete lényegesen alacsonyabb (kb. 50 fok), mint a fűtőszálas kondenzációs szárítókban. Emiatt kényesebb, a szárításra érzékeny ruhaneműket is tehetsz bele. A hőszivattyús szárítógép azért is igen népszerű, mert nem gyűrődik, és nem is megy benne össze a ruha szárításkor.

A fűtőszálas kondenzációs gépek azonban magasabb hőfokon üzemelnek (75 fok), ezért a kényesebb ruhanemű összemehet benne a szárításkor.

Mennyi ideig tart bennük a szárítás?

Mivel a hőszivattyús szárítók alacsonyabb hőfokot állítanak elő, mint a kondenzációs gépek, és hosszabb időre van szükségük ahhoz is, hogy elérjék az üzemi hőfokot, ezért tovább tart bennük a szárítás. Ha gyorsan le akarod tudni a ruhaszárítást, akkor inkább egy hagyományos kondenzációs gépet érdemes választanod.

És mennyibe kerül neked mindez?

Tapasztalni fogod, hogy minden szaküzletben és fórumon ódákat zengenek a hőszivattyús gépekről, amelyek sok szempontból tagadhatatlanul előnyösebbnek tűnnek a hagyományos kondenzációs gépekkel szemben. Egyetlen szépséghibájuk azonban mégiscsak akad: jóval drágábbak, mint egyszerűbb kondenzációs rokonaik.

Ugyanakkor szakértők szerint még a magasabb bekerülési ár mellett is a hőszivattyús gépeket tekinthetjük a leggazdaságosabb szárítógépnek. Ehhez természetesen folyamatos karbantartással neked is hozzá kell járulnod a hosszabb élettartamért!

Mit kell tudni a szárítógépek karbantartásukról?

Gyakorlatilag mindkét gép karbantartásakor ugyanazokra a dolgokra kell figyelned, vagyis a szöszszűrőket rendszeresen tisztítanod kell, mert ezek hiányában a gép nem fog megfelelően működni. Ez történhet porszívózással, de célszerű a szűrőt kefével is megtisztítani, illetve a szivacsot víz alatt megmosni.

A víztartályt is ki kell üríteni minden szárítás után (erre csak akkor nincs szükséged, ha a gép a lefolyóhálózatra van kötve, és a víz automatikusan távozik), és a kondenzátorok tisztán tartását is meg kell oldanod.

Mennyibe kerül a szervizelésük?

Akik a kondenzációs gépre esküsznek, azt vallják, hogy mivel ez egy egyszerűbb technológia, így kevesebb hibalehetőséget rejt, és a szervizelése sem jár nagy költségekkel. Egy hagyományos kondenzációs gépnél a kivehető kondenzátort például akár otthon, a fürdőkádban is el lehet egyszerűen mosni.

A hőszivattyús szárítógép azonban már egy bonyolultabb szerkezet, ezért a meghibásodás kockázata is nagyobb, és a szervizelési költségei is magasabbak lehetnek.

A hőszivattyús rendszereknél a kondenzátor egységek elkoszolódása szokott a fő probléma lenni, ami  költséges műhelymunkát is igényelhet, de akár választhatsz olyan -drágább – típust is, ami automatikusan átöblíti a kondenzátoros egységet is.

Jellemző probléma még a kompresszor és a hűtőventillátorok meghibásodása, valamint szervizelést igényel az is, ha a hőcserélő rendszerből a gáz elszivárog. Amiért viszont igazán mélyen a zsebedbe kell nyúlni, az a hőszivattyús rendszer javítása, aminek olyan magas lehet a költsége, hogy célszerűbb inkább egy új gépet vásárolni helyette. Sokan ezért is gondolkodnak inkább a hagyományos kondenzációs gépekben.

Egy lényeges szempont: Hol akarod elhelyezni a szárítógéped?

Bár a gyártók fennhangon hirdetik, hogy ezeket a gépeket bárhol elhelyezheted, én mégis azt javaslom, hogy gondosan tervezd meg a géped helyét még a vásárlás előtt! Gyakran hívják fel ugyanis azzal a problémával a szerelőket, hogy nem működik megfelelően a szárítógép, ennek pedig sokszor olyan banális oka van, mint a rosszul megválasztott hely.

A hőszivattyú nélküli kondenzációs szárítógép felmelegíti a környezetét, így érdemes megfelelően szellőző helyen beüzemelned. Jó, ha tudod, hogy minél inkább emelkedik a helyiség hőmérséklete, annál inkább romlik a kondenzálás hatékonysága, vagyis annál tovább fog tartani a szárítás. Célszerű tehát a kicsi és rosszul szellőző helyeket hanyagolni!

Mivel a hőszivattyús gépeknek teljesen zárt a rendszerük, ezért ezek alig fogják felmelegíti a helyiséget. Ennél a típusnál azonban arra kell ügyelned, hogy 10 foknál ne legyen hidegebb a helyiségben, ahová el szeretnéd helyezni! Vagyis ne ne üzemeld be pincében, alagsorban vagy garázsban, mivel ezeknek a gépeknek minimális környezeti hőmérsékleti tartományban kell működniük.

Kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép: Konklúzió

Láthatod, hogy nagyon sok mindent át kell gondolnod egy okos vásárláshoz. Ebben a táblázatban még egyszer összeszedtem neked  a legfontosabb szempontokat, hogy megkönnyítsem a végső döntést:

 KondenzációsHőszivattyús
Kinek ajánlott?Kis háztartásban (1-2 fő), ha főként a hideg szezonban használjátok, heti 1-2 alkalommal.Nagyobb háztartásban, akár napi többszöri használatra is.
Árkedvezőbb árdrágább
EnergiaosztályBA, A+ A++, A+++
Éves fogyasztás189-300 kWh5-600 kWh
Szárítás hőfoka75 fok50 fok
Szárítás időtartamarövidhosszabb
Ruhák élettartamakényes ruhák szárításához nem javasoltkíméli a ruhákat
Víz leeresztési lehetőségvíztartály/kondenzátum leeresztő tömlővíztartály/kondenzátum leeresztő tömlő
Szervízköltségkisebb kiadásnagyobb kiadás lehet
Beüzemelés jól szellőző helyen10 foknál melegebb helyen
Jó tudnifelmelegíti a környezetétHa inverteres hőszivattyús gépet veszel, még többet spórolhatsz.

Ajánlott TOP termékek