Mosógép

Szárítógép bekötése lépésről lépésre

A mai világban nehéz elképzelni az életet mosógépek nélkül. Ezek a háztartási gépek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat és jobbá teszik az életünket. Azonban ezzel még nem zárult le teljesen a történet. A kimosott ruháknak meg is kell száradnia.

Természetesen erre is van megoldás, hiszen elég csak kiteregetni a ruhákat és megvárni, amíg megszáradnak. Pofonegyszerű. De biztos, hogy ez a legjobb módszer? Ha lakásod van, akkor egészen biztos, hogy nem. A zárt térben kiteregetett ruhák rengeteg helyet foglalnak, lassabban száradnak, kevésbé lesz jó az illatuk és jobban gyűrődnek. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a levegőbe kerülő nedvesség a falakon fog lecsapódni, ami növeli a penészedés veszélyét. Aki már lakott penészes lakásban, annak gondolom nem kell bemutatnom, hogy ez mekkora problémát jelenthet. Aki pedig nem, ők remélem sosem fogják megismerni.

Egy szó mint száz, a ruhák kiteregetése távolról sem a legoptimálisabb megoldás. Erre találták ki a szárítógépeket. Ezek a masinák gyorsan és hatékonyan szárítják meg a nedves ruhákat, amik így kevésbé lesznek gyűröttek, a tapintásuk és az illatuk is jobb lesz. Arról nem is beszélve, hogy nem fogja a nappalid felét elfoglalni egy ízléstelen ruhaszárító.

Ha már te is elkötelezted magad egy szárítógép beszerzése mellett, esetleg meg is vásároltad azt, akkor még egy nagyon fontos lépés van hátra. A szárítógépet be is kell üzemelni. Ezt megteheti szerelő is, de akár saját magad is. Az alábbi útmutatóban lépésről-lépésre megmutatom, hogy hogyan. Vágjunk is bele!

Egy fontos dologra felhívnám a figyelmedet már az elején. A használati utasítás átnézése különösen lényeges. Ha valamiben nem vagy biztos, mindig ez legyen a mérvadó, még ha esetleg mást is ír, mint amit az interneten olvastál. Minden készülék kicsit más, ezért az adott masina bekötését a saját használati útmutatója írja majd le a legpontosabban.

Szárítógépek sorban

0. lépés – Válaszd ki a megfelelő szárítógépet

Mielőtt bekötnéd a vadi új szárítógépedet, meg is kell azt vásárolni. Magától értetődőnek hangzik, hogy érdemes jó szárítógépet vásárolni.

De milyen a jó szárítógép? Erre számtalan különböző választ adhatnék, hiszen számtalan különböző szempont létezik. Mennyibe kerül? Mekkora a kapacitása? Milyen extrákkal rendelkezik? Mennyit fogyaszt? Milyen technológiával működik?

Laikusként nem könnyű eligazodni ezek között, és még nehezebb kiválasztani a megfelelő modellt. Ezért összeszedtem neked egy átfogó útmutatót a szárítógépekről, ahol az összes fenti szempontot körüljárjuk – és még többet. Sőt, ajánlok is neked néhány szuper masinát, hogy megkönnyítsem számodra a választást.

Ha még nem vetted meg az új szárítógépedet, akkor mindenképpen kukkants rá!

Így mérd a fűnyíró vágási magasságát

1. lépés – Pontosan mérj le mindent

Ezt a lépést érdemes még vásárlás előtt megejteni, hogy ne érjenek utólag kellemetlen meglepetések. Nézd meg, hogy hol fog elférni a szárítógép és pontosan mérd le a helyiséget. Ezek a masinák általában a fürdőben szoktak helyet kapni, de akár a pincében, garázsban vagy nyári konyhában is elhelyezheted őket, ha ott kényelmesebben elfér. Érdemes azonban a mosógéphez közel elhelyezni, hogy a vizes ruhákat könnyedén átpakolhasd majd.

A háztartási használatra szánt szárítógépek szinte minden esetben 85 centi magasak, a mélység viszont változó lehet 46 és 65 centiméter között. Érdemes a szélességre is odafigyelni, ugyanis elérhetőek úgynevezett keskeny gépek, amik kisebb fürdőkben is elférhetnek. Ezek általában 60 centiméter szélesek, míg a hagyományos modellek 65 centisek.

Míg a mosógépeknél létezik elől- és felül nyíló változat, addig a szárítógépeknél ezzel nem kell majd foglalkoznod. Ezek mindig elől nyílóak. Viszont a mobil szárítógépeket érdemes még megemlíteni. Ha nagyon nincs elég helyed egy hagyományos masinának, akkor ezek jó alternatívát jelenthetnek.

Mosószoba szárítógéppel

2. lépés – Döntsd el, hogy hol kapjon helyet a mosó-szárítógép

Ha már lemérted a rendelkezésre álló helyet, akkor nagyjából tudni fogod, hogy hova kerüljön a gép. Viszont azt is el kell döntened, hogy hogyan fogod azt beépíteni. Vannak szabadon álló és beépíthető szárítógépek is. Előbbit bárhova lerakhatod, utóbbi viszont fürdőszobaszekrénybe fog kerülni.

A beépített masinákkal több munka van, viszont diszkrétebbek, jobban mutatnak és a szekrényben helyet kaphatnak majd a mosószerek és egyéb kellékek is.

Arra is van lehetőséged, hogy a mosógépet és a szárítógépet egymás tetején helyezd el. Ez kisebb fürdőkben kifejezetten praktikus lehet, hiszen így feleannyi helyet foglalnak majd el. Ilyenkor mindig a mosógép kerüljön alulra, de arra is érdemes odafigyelned, hogy azonos méretű gépeket válassz. A bekötéshez szükséged lesz egy összeépítő keretre is, ami biztosítja, hogy ne sérüljenek a gépek és biztonságos legyen a használatuk.

A szárítógépeknél van még egy fontos részlet, amire oda kell majd figyelned. Ezeket a készülékeket soha nem szabad teljesen a falra tolni, mert akkor nem tudnak megfelelően szellőzni, túlmelegedhetnek. Hátul érdemes 5 centit hagyni a gép és a fal között, oldalt és felül pedig nagyjából 10 centit.

Vízelvezető csövek szárítógéphez

3. lépés – A víz kivezetése

A szárítógépek esetében nem kell bejövő vízzel számolnod. Kimenővel viszont igen, hiszen a készülék nedvességet von ki a ruhákból, aminek valahova kerülnie kell. A lakossági felhasználásra szánt, modern készülékeknél már nem kell semmit kivezetned a szabadba. Sem a meleg levegőnek, sem pedig a víznek nem kell majd lyukat fúrnod a falon.

A hőszivattyús és a kondenzációs gépeknél is keletkezik azonban víz. Ez alap esetben egy tartályba gyűlik össze, amit minden ciklus után üríteni kell. Ha szeretnéd elkerülni ezt a kényelmetlen procedúrát, akkor olyan gépet keress, amihez csatlakoztatható úgynevezett AutoDrain cső is.

Ez a lefolyórendszerrel összeköthető, így az összegyűlt víz automatikusan távozik és nem kell manuálisan üríteni. Ilyenkor egy bilinccsel is rögzíteni kell a csövet. Jó alternatíva lehet az is, ha a csövet a kád szélére akasztod az erre szolgáló kampóval.

A cső általában tartozék a készülékhez, de azt mindenképpen mérd meg, hogy elég hosszú lesz-e. Fontos, hogy ne feszüljön, legyen elég mozgástere, különben működés közben kiszakadhat. Ha nem elég hosszú a cső, akkor kibővíttetheted szakemberrel vagy újat vásárolhatsz.

4. lépés – A szárítógép szintezése

Ez egy fontos lépés, amiről nem szabad megfeledkezni. Ha nincs jól beállítva a szárítógép, akkor működés közben mozoghat, ami nem csak hangos, de az alkatrészeknek sem tesz jót.

A szintezést a lábak eltekerésével tudod elvégezni. Akkor jó, ha nem billeg és vízszintben van. Ez utóbbihoz jól jöhet egy vízmérték.

5. lépés – Biztosítsuk az elektromos ellátást

Az elektromos ellátást is meg kell oldani, és itt sem mindegy, hogy milyen hosszú a kábel, elér-e a konnektorig. Ami fontos ezzel kapcsolatban, hogy nem szabad elosztót vagy hosszabbítót használni, mert balesetveszélyes lehet. Viszont az elektromos kábelt is meghosszabbíttathatod, ha nem elég hosszú.

Az is lényeges, hogy a használt dugalj földelve legyen. Illetve a szárítógépet bekötés közben még ne helyezd áram alá, csak amikor már minden mással végeztél.

6. lépés – Próbaszárítás

Már csak egyetlen lépés maradt hátra, mielőtt használatba vehetnéd az új masinát. Ez pedig a próbakör. Ez azért is fontos, mert meg kell bizonyosodnod róla, hogy a készülék jól működik, mielőtt belepakolnád a ruháidat. Így az első ciklusnál érdemes csak valami nedves rongyot berakni, amiért nem kár, ha baja esik.

A másik dolog, ami miatt ez lényeges, mert a próbaciklus megtisztítja a szárítógép belsejét. Az új masinákban maradhatnak a szállítás vagy gyártás során belekerült szennyeződések. Ezeket pedig nem szeretnéd, hogy a tiszta ruháidon kössenek ki.

7. lépés – Mosó- és szárítógépek

Érdemes lesz még egy-két szót ejteni a mosó- és szárítógép kombókról. Ezek szuper hasznos masinák, amikkel helyet és pénzt spórolhatsz meg. A bekötésük azonban különbözik a szárítógépekétől.

A mosógép bekötési útmutatónkban megtalálod az összes olyan lépést, amit ebben az esetben pluszba el kell még végezned.

Koszos szárítógép szűrő

8. lépés – Szűrők tisztán tartása

Bár nem a bekötés része, mégis fontosnak érzem, hogy ezt is megemlítsem. A szárítógépeknél ugyanis különösen fontos a szűrők megfelelő tisztítása. Ezekben gyűlik össze a ruhákból származó szösz. Ha nincs megfelelően kitakarítva a szűrő, az a szárítógép működési elvéből adódóan akár tűzveszélyes is lehet. A szárítógép használatáról további 15 tippünket itt olvashatod.

Vannak olyan masinák is, amik automatikusan tisztítják a szűrőket. Ez hasznos lehet, ha nem akarsz ezzel bajlódni, vagy félsz, hogy elfelejtenéd.

Még egy utolsó apróság

Ahogy láthatod a szárítógép beépítése nem egy bonyolult dolog, de sok apróságra kell odafigyelned. Ha szeretnéd magadat megkímélni a kellemetlen meglepetésektől, akkor már eleve úgy érdemes választanod készüléket, hogy az passzoljon a fürdőszoba adottságaihoz. Így nem okoz majd fejtörést, hogy nem mérted le előre a kábelek hosszát vagy nem fér be a szárítógép a kiszemelt helyre.

A megfelelő masina kiválasztásához pontos mérések szükségesek, és a részletes szárítógép választási útmutatónk is nagy segítségedre lehet ebben.

Előfordulhat azonban, hogy még így is valami galiba adódik. Erre az esetre pedig érdemes már előre elmenteni egy szerelő számát, ha esetleg elakadnál és segítségre lenne szükséged.

Ajánlott TOP termékek