Mosógép tisztítása és szagtalanítása házilag – tippek és trükkök

A mosógép mindennapjaink elválaszthatatlan kelléke , ami nélkül sokkal nehezebb lenne az életünk. Sajnos azonban sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mosógép karbantartásról és tisztításról, ami komoly problémákhoz vezethet. Rosszabb esetben akár makacs penész telepszik a mosógépedbe. Akár egy problémát szeretnél kezelni, akár megelőznéd a bajt, a következő tippekből megtudhatod, hogy hogyan úszd meg az egészet olcsón és egyszerűen.

Miért nagyon fontos a mosógép tisztán tartása?

A ruháinkat napi szinten hordjuk, azok érintkeznek a bőrünkkel és sokszor, például kisebb gyerekek vagy allergiások esetében akár komoly irritációt is jelenthetnek a nem megfelelően tisztított ruhák.

Az elhanyagolt, koszos mosógépek egyik legszembetűnőbb jele a rossz illatú, dohos ruha. Hiába mossuk ki őket öblítővel, mégis büdösek, poshadtak lesznek. Ez néha a nem megfelelő szárítás hibája, gyakoribb azonban, hogy a problémát a koszos mosógép okozza.

Ezeknek a készülékeknek a működésükből adódóan nedves és általában meleg a belseje. Ez pedig tökéletes táptalajt jelent a penészgombák és baktériumok számára. Az így felgyülemlett kosz, penész és gombaspórák pedig a ruhákra kerülhetnek. Sajnos ez akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, azon túl, hogy a ruháink kényelmetlenek lesznek tőle.

Nézzük hát meg, hogy milyen lépéseket tehetsz meg a fenti probléma elkerülése érdekében!

Mit kell megtisztítani a mosógép takarítása során?

Több alkatrész is van, amire érdemes lesz odafigyelned. Elsősorban ezekkel kell foglalkoznod.

1. Öblítő- és mosószertartály tisztítása

A legnagyobb problémát az öblítő- és mosószertartály jelentheti. Sokszor hajalmosak vagyunk túl sokat tölteni ezekből a mosáshoz, ami ahhoz vezethet, hogy a tartóban felgyülemlik a felesleg. Ha megfelelő mennyiséget használunk, akkor is lerakódhat belőle valamennyi. Ezt a nedves környezetet pedig imádják a penészgombák és sajnos a mosás során a ruhák közé is bekerülnek majd.

Ha azt veszed észre, hogy az öblítőtartályon fekete foltok éktelenkednek, az bizony penész lesz. Ennek a letakarításához a legegyszerűbb, ha teljes egészében kiszeded a tartályt, majd hipós víz és zuhany segítségével letakarítod az egészet. Érdemes egyébként minden használat után szárazra törölni egy papírtörlővel, így ritkábban lesz szükség a teljes takarításra.

Régebbi készülékeknél előfordulhat, hogy a tartályt nem lehet kivenni. Ilyenkor egy régi, használt fogkefe tehet jó szolgálatot a takarításban.

2. Mosógép szűrők kiürítése

A mosógépben felgyülemlett kosz a szűrőkben gyűlik össze. Ezeket időről időre muszáj lesz kiürítened. Enélkül eldugulhat a készülék, ami akár vízkárral is fenyegethet.

Amikor kiszeded és a kukába dobod a tartalmát, érdemes magát a szűrőt is átmosni hipós vagy fertőtlenítős vízzel. Ezzel meghosszabbíthatod az élettartamát és tisztábbá, kellemesebbé teheted a mosógépedet.

3. Mosógép dob kipucolása

Nem szabad megfeledkeznünk a dobról sem. Ezt sokszor figyelmen kívül hagyjuk, hiszen ránézésre tisztának tűnhet, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem képes megtelepedni rajta a kosz és a vízkő.

A kitakarításához a legegyszerűbb, ha valamilyen fertőtlenítőszert töltünk a mosógépbe és elindítunk egy 90 C°-os mosást üresen vagy néhány ronggyal.

Ne csukd be a mosógépet használat után

Erről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni, azonban nagyon fontos lépés. Miután lejárt a mosás és kipakoltad a ruhákat, hagyd nyitva a dobot, hogy az alaposan ki tudjon száradni. A legjobb, ha folyamatosan nyitva tartod azt, így szellőzhet.

Ha mégis szeretnéd becsukni, akkor is mindenképpen várd meg, amíg teljesen száraz nem lesz. Amikor hosszabb ideig nem használod a gépet, néha nyisd ki és hagyd, hogy kiszellőzzön a dob.

Mivel takarítsd ki a mosógépet?

Használj bolti fertőtlenítőket, tisztítófolyadékokat

Természetesen rengeteg készen kapható termék van, ami segíthet a mosógép takarításában. A nagy üzletek saját márkás szerei is jók, de találhatsz rengeteg másik változatot is. Ahogy már fentebb említettem ilyenkor érdemes egy üres mosást elindítani a legmagasabb hőfokon.

A fertőtlenítőtől függően ez változhat is, így érdemes mindig átolvasni a flakonra írtakat.

Nagy előnye a bolti készítményeknek, hogy sokáig elállnak és egyszerű a használatuk. Egyetlen flakon mosógép tisztítófolyadék akár évekig elegendő lehet.

Így takarítsd ki a mosógépet házilag

Ha nem szeretnél bolti termékekre támaszkodni és elkerülnéd a vegyszerek használatát, akkor szerencsére otthon található dolgokkal is megoldhatod a mosógép pucolását.

Gondolom senkinek sem kell bemutatnom az ecet, a szódabikarbóna és a mosószóda csodáit. Álljon itt azért egy rövid összefoglaló, azoknak, akik esetleg nem ismerik ezeket.

Tisztítás ecettel, ecetes átmosással

Az ecet egy széleskörűen használt takarítószer. Szuper olcsón megveheted bármelyik élelmiszerüzletben. Fertőtlenít, megöli a gombaspórákat, a baktériumokat és a vízkövet is oldja.

Érdemes azonban óvatosan bánni vele, ugyanis ez alapvetően egy erős savas vegyület. Sokszor ajánlják az ecetet mosógép átmosására, ennek a leggyakoribb módja, hogy ecetet öntünk a mosógépbe és beindítunk egy programot. Ezzel van azonban egy nagy probléma. Az ecet ugyan megöli a penészspórákat, lemarja a vízkövet, viszont közben a mosógépet is károsíthatja.

A modern készülékek dobjai sokszor speciális bevonatot kapnak, amit az ecet megrongálhat. Ugyanígy a műanyag tömítéseket is tönkreteheti, de akár még dugulást is okozhat. A lemart vízkő ugyanis nagy darabokban mállik le és kerül a csövekbe, a szűrőkbe.

Ha mégis szeretnéd bevetni a mosógép takarításánál, akkor legfeljebb az öblítőszer tartály áttörléséhez használd, ott is inkább hígítva és utána mosd le vízzel.

Soha, semmilyen körülmények között nem szabad az ecetet tisztítószerekkel keverni! Ettől ugyanis robbanékony vagy mérgező gázok szabadulhatnak fel, amik akár halálosak is lehetnek!

Szódabikarbóna – tisztít és szagtalanít

A szódabikarbóna egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Használata adja magát, hiszen vízzel elkeverve könnyen pasztát alkot, aminek kitűnő zsíroldó hatása van.

Mosógépek tekintetében a legnagyobb előnye, hogy semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Használhatod egyébként fehérítőként vagy folteltávolítóként is, fehér ruhák esetében. Kiszedi a makacsabb foltokat is, a megsárgult függönyöket, ruhákat pedig szódabikarbónás vízbe áztatva kaphatod vissza eredeti színüket.

Vízkőldás és tisztítás mosószóda segítségével

A mosószóda tisztító és vízkőoldó hatású. Emiatt tökéletes megoldás lehet a mosógép megtisztítására. 2-3 evőkanállal érdemes belőle feloldani egy vödör vízben, majd az így keletkezett oldattal áttörölgetni a mosógép alkatrészeit.

Használhatod egyébként természetes mosószerek kiegészítésére is, ekkor azonban érdemes óvatosan bánni vele. Ha nem oldódik fel teljesen, akkor megkarcolhatja, károsíthatja a ruhák szálait.

Egy alternatív megoldás

Végül még egy lehetőséget szeretnék bemutatni. Ez pedig a mosogatógép kapszula. Ezek a multifunkciós kis apróságok általában tartalmaznak mindent, ami a mosógép fertőtlenítéséhez szükséges.

Elég lesz bedobnod egy kapszulát a gépbe, majd beindítani egy 90 fokos mosást. Ezt néhány havonta vagy félévente érdemes megismételni.

Természetesen az öblítőtartályról ilyenkor sem szabad megfeledkezni, hiszen ez a módszer azt nem fogja megtisztítani.

Illatos, ropogós és friss ruhák

Ha a fenti módszereket követed, akkor egészen biztos, hogy egy életre megszabadulhatsz majd a dohos, büdös ruháktól és a penészes mosógéptől.

Sajnos még így is előfordulhat azonban, hogy a túl szűk vagy párás helyen szárított ruhák nem lesznek elég frissek. Ahhoz, hogy ezt a problémát megold egy kicsit tovább kell majd menned. Ilyenkor érdemes lehet elgondolkozni egy szárítógép vásárlásán is .

Ajánlott TOP termékek