15 tipp és trükk a szárítógép használatához

A szárítógépek első ránézésre egyszerű készülékeknek tűnnek, amikbe elég behajítani a ruhákat, majd beindítani őket. Azonban van néhány olyan apró trükk, amikkel sokkal hatékonyabbá teheted a használatukat és a ruháid sem sérülnek meg. Az alábbi listában ezeket gyűjtöttem össze ezeket a praktikákat, hogy a lehető legjobban kihasználhasd a szárítógépedet és a legjobb eredményeket érd el.

1. Válaszd ki a megfelelő szárítógépet

Ha még csak gondolkozol a szárítógép vásárlásán, akkor ez a legfontosabb lépés. Rengeteg különböző modell létezik, amik közül nem mindig egyszerű kiválasztani azt a szárítógépet, amely számodra a legjobb lehet. Természetesen az ár is fontos szempont, azonban nem feltétlen okos dolog a legolcsóbb masinát megvenni. A hőszivattyús és kondenzációs szárítógépek közti különbségről is írtunk már.

Olvasd el a vásárlási útmutatóinkat, hogy minden fontosabb szempontot megismerhess és gond nélkül kiválaszthasd az igényeidnek leginkább megfelelő masinát.

2. Alaposan centrifugázd ki a ruhákat

Fontos észben tartani, hogy a szárítógépek sokkal hatékonyabb munkát végeznek, amikor nem nedvességtől csöpögő ruhákkal töltöd meg őket. Ennek pedig a legegyszerűbb módja az alapos centrifugálás.

Erősen ajánlott a magasabb 800-as vagy 1000-es percenkénti fordulatszámod választani. Így megkímélheted a szárítógépet a felesleges munkától és az elektromos árammal is spórolhatsz. A centrifuga ugyanis kevesebbet fogyaszt, mint egy órákon keresztül csutkára járatott szárítógép.

Vannak érzékenyebb anyagok, amiket nem lehet ilyen magas fordulatszámon centrifugálni, de azokat általában szárítógépben sem száríthatod. Így ez nem kell, hogy problémát jelentsen.

Előfordulhat az is, hogy a mosógéped már régebbi modell, ami nem képes a fent említett fordulatszámokra. Ilyenkor érdemes lehet szárítógép vásárlás helyett elgondolkoznod egy kombinált mosó- és szárítógép megvásárlásán.

3. Ne használj (túl sok) öblítőt

Az öblítő puhítja az anyagot és kellemesebbé teszi a ruhák illatát. Van azonban egy olyan tulajdonsága is, hogy jobban megtartja a vizet az anyagban. Emiatt nehezebb lesz a szárítás, több energiát használ el és a gépet is jobban megterheli.

Némelyik öblítő sajnos olyan anyagokat hagy a ruha anyagjában, amik szárítás során kicsapódhatnak és eltömíthetik a szűrők apró nyílásait. Ezek nem csak a levegő áramlását akadályozzák majd, de akár tönkre is tehetik a készüléket.

A forró levegő egyébként is fertőtleníti, puhítja és illatosabbá teszi a ruhákat. Így akár teljesen el is hagyhatod az öblítő használatát. Ha azonban ezt nem szeretnéd megtenni, akkor érdemes nagyon odafigyelni a megfelelő adagolásra és elkerülni, hogy túl sok öblítő kerüljön a ruhákra.

4. Ruhák illatosítása a szárítógépben – öblítő helyett

Én is imádom a jó illatú ruhákat, ezért megértem, ha nem szeretnél lemondani az öblítő használatáról. Szerencsére vannak alternatív megoldások a problémára.

A szárítógépbe helyezhető illatkendők az öblítőhöz hasonlóan működnek, azonban nem tesznek kárt a készülékben és a használatuk is egyszerűbb.

Másik lehetőség az illatosító szprék használata, amiket közvetlenül a ruhákra fújhatsz. Ezek is kellemessé teszik a ruhákat, de nem okoznak gondot a szárítógépek számára és egy kicsit diszkrétebb illatot is árasztanak, mint az erősebb öblítők.

5. Csak olyan ruhát száríts, ami nem megy tönkre tőle

Vannak olyan érzékenyebb anyagok, amiket szinte egyáltalán nem lehet szárítógépbe tenni. Némelyik gép rendelkezik olyan kímélő programokkal, amivel ezt kikerülheted. Ezeknek a használata azonban nem feltétlen gazdaságos, hiszen sokáig is tartanak és általában az ilyen anyagokból nem szokott összejönni egy teljes töltet.

Mindig nézd meg a ruhák címkéjét, amin fel van tüntetve, ha az adott darabot nem lehet szárítógépben szárítani. Ezt egy áthúzott, négyzetben található kör jelzi.

Alapvetően a következő darabok szárítását érdemes elkerülni:

  • Csipke
  • Vasalt mintás pólók
  • Selyem
  • Flitteres ruhák
  • Szivacsbélés
  • Vízálló anyagok
  • Műanyag cipzárak
  • Nylon harisnyák

6. Szárítsd ki akár a cipőidet is

Az előző pont alapján könnyen gondolhatnád, hogy a cipők sem kapnak majd helyet a szárítógépben. Ez azonban nem minden esetben igaz.

Némelyik készülék rendelkezik olyan speciális kímélő programmal, ami képes a cipők szárítására is. Ennek nagy előnye, hogy a kimosott cipős sokszor elég nehezen száradnak és az eredmény sem az igazi. Ezekkel a programokkal kikerülheted ezt a problémát.

Mielőtt beindítanál egy ilyet, azért mindenképpen érdemes átolvasni a használati utasítást. Ebből megtudhatod, hogy mire érdemes odafigyelned.

7. Töltsd meg okosan a szárítógépet

A szárítógép működését nagyban befolyásolhatja, hogy milyen töltetet raksz bele, mennyire terheled túl, sőt még az is, hogy hogyan töltöd meg.

A legfontosabb, hogy ne rakj több ruhát a dobba, mint amennyi engedélyezett. Figyelj arra is, hogy az egyes programok maximális súlya változó lehet.

Ha túl sok ruhát raksz a gépbe, akkor a levegő nem járja majd át megfelelően azokat. Ezzel túlterheled a készüléket is és a ruhák szárításával sem leszel majd elégedett.

A mosógépből kiszedve kicsit kirázod a ruhákat, majd így helyezed őket a szárítógépbe. Ezzel egy kicsit fellazítod az anyagot, szellősebbé téve  a töltetet, amit így könnyebben átjárhat majd a forró levegő.

8. Mindig teljes töltetet száríts

Néha nehézkes lehet összehangolni a mosást és a szárítást, mégis érdemes erre odafigyelni, amikor csak teheted.

A legtöbb modern szárítógép rendelkezik súly- és nedvességszenzorokkal, szóval túlszárítani nem fogják a ruhákat, akkor sem ha fél töltetet indítasz el. Azonban az energiafogyasztás szinte megegyező lesz, így hosszútávon rengeteg pénzt dobsz majd ki az ablakon.

Ha ugyanakkora kapacitású a mosógéped és a szárítógéped, akkor ezt viszonylag könnyen meg tudod majd oldani.

9. Ne keverd a különböző nedvességű ruhákat

Elsőre kézenfekvőnek tűnhet, hogy a még nedves ruhák mellé bedobj néhányat, amik már félig szárazak. Ez azonban egy nagyon veszélyes lépés lehet.

Ha a bepakolt töltet nem egységesen nedves, az teljesen összezavarhatja a készülék szenzorait. Ettől pedig megváltozik az adott program működése. Egyes ruhák nem száradnak majd meg rendesen. A nagyobbik probléma azonban, hogy más darabok pedig túl lesznek szárítva.

Így sérülhet az anyag, az esetleges minták és a szárítógépnek sem tesz majd jót.

10. Mindig válaszd a megfelelő programot

Kényelmes lehet az összes ruhadarabnál ugyanazt a programot használni, azonban ezzel sokszor több elektromosságot használsz majd, mint szükséges lenne és a ruhák anyaga is sérülhet.

A modern szárítógépek számos speciális programmal vannak felszerelve, amik alkalmazkodnak a különböző anyagok sajátosságaihoz. Ezek nem véletlenül léteznek, érdemes őket használni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik programot érdemes választanod, bármikor előveheted a használati utasítást, amiben valószínűleg minden szükséges tudnivalót megtalálsz majd.

11. Használj szárítólabdát

A szárítólabda egy érdekes kis kütyü, ami jelentősen javíthatja a készülékek hatásfokát. Ez egy gumiból készült golyó, amibe vizet tudsz tölteni. Így szárítás közben gőz szabadul fel belőle.

Az egyik nagy előnye, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a ruhák száradását. Így akár 20 %-kal kevesebb áramot is fogyaszthat a szárítógép minden egyes használat alkalmával.

Másik nagy pozitívuma, hogy a felszabaduló gőznek köszönhetően segít kisimítani az esetleges gyűrődéseket. Amikor kiveszed a kész ruhákat azok sokkal simábbak, puhábbak és kényelmesebbek lesznek. Ezzel akár teljesen megkímélheted magad a vasalás fáradalmaitól.

12. Nem baj, ha nem szárítod meg teljesen a ruhákat

Nagy lehet a kísértés, hogy a szárítógépből egyből a szekrénybe pakold át a ruhákat. Azonban bizonyos esetekben hatékonyabb lehet, ha nem szárítod őket csontszárazra.

Amikor már csak éppen hogy nedves az anyag, akkor érdemes őket kivenni és kiteríteni valahova. Akkor sem kell őket csutkára szárítani, ha utána még vasalni fogod az anyagot, ugyanis a jó vasaló melege teljesen megszárítja majd őket és így még a gyűrődések is könnyebben kijönnek belőlük.

A legtöbb szárítógépen be tudod állítani, hogy mennyire legyenek szárazak a ruhák. Érdemes ezzel a funkcióval kísérletezgetni.

13. Érdemes több ciklust lefuttatni egymás után

Amikor lefutott egy ciklus és kipakoltad a ruhákat, a szárítógép még sokszor egy ideig meleg marad. Ha ilyenkor elindítasz még egy adagot, akkor a gép könnyebben felmelegszik, így kevesebb elektromos áramot használ majd fel.

Ha szeretnéd ezt maximálisan kihasználni, akkor rakd félre a koszos ruhákat és jelölj ki hetente vagy kéthetente egy mosós napot, amikor egyszerre mosod és szárítod át az összes cuccot.

Ezzel nem csak elektromos áramot, de a hatékonyabb beosztás és az előre tervezés révén időt is spórolhatsz.

14. Ezekre figyelj oda szárítás után

Van néhány fontos dolog, ami érdemes még észben tartani, miután lejárt az adott szárító program.

A készülékben hagyott ruhák egy idő után kihűlnek majd, ilyenkor pedig könnyebben gyűrődnek. Emiatt kézenfekvő őket azonnal a szárítás után kiszedni, kirázni és beakasztani vagy behajtogatni a szekrénybe.

Erre azonban nem mindig lesz lehetőséged, hiszen előfordulhat, hogy nem vagy otthon amikor lejár a gép. Ilyenkor jól jöhet a gyűrődésgátló funkció, ami valamennyire melegen tartja és időnként átmozgatja a dobban a ruhákat. Ezzel megakadályozza a gyűrődések kialakulását.

15. A szárítógép karbantartásáról se feledkezz meg

Nem szabad megfeledkezni a szárítógépek megfelelő karbantartásáról sem. Ezzel nem csak a működést teheted hatékonyabbá, áramot spórolhatsz, de a készülék élettartama is hosszabb lesz tőle.

Szárítás után az összegyűlt vizet érdemes kiüríteni, hogy a készülék ne poshadjon, penészedjen be. Ugyanilyen fontos a szűrők megfelelő tisztítása is. Az összegyűlt szöszök nem csak a hatékonyságot csökkentik, de akár tűzveszélyesek is lehetnek.

Ha nem szeretnél túl sokat bajlódni ezekkel, akkor pedig érdemes lehet olyan készüléket választanod, ami öntisztító kondenzátorral rendelkezik.

Ajánlott TOP termékek