A szobabicikli az egyik legideálisabb kardió gép

A szobabicikli hatása- ez történik veled, ha szobakerékpárt használsz

A szobabicikli nagyszerű és sokoldalú beltéri sporteszköz minden korosztály számára, amire nyugodtan tekinthetsz egyfajta családi befektetésként.

Nézzük meg, mire számíthatsz, ha beszerzel otthonra egy ilyen kardió eszközt!

Kinek javasolt a szobabiciklizés?

A szobabiciklit igazi Jolly Joker. Bátran kipróbálhatják gyerekek és felnőttek, túlsúllyal küszködők és fogyni vágyok, de kiváló belépőeszköz azok számára is, akik szeretnék a mozgást rendszeressé tenni az életükben.

Véleményem szerint ez az egyik legideálisabb fitnesz masina, ha otthon vagy a kisbabáddal, és újra formába lendülnél, ráadásul egy szobakerékpáron még egy sírós, hasfájós kisbabát is pillanatok alatt megnyugtathatsz. Elég, ha berakod egy háti hordozóba vagy kendőbe, és máris pedálozhatsz. Lássuk be, ez azért meglehetősen macerás és veszélyes mutatvány lenne egy hagyományos kerékpáron.

A szobabiciklit idősek és sérüléssel küszködők is nyugodtan használhatják rehabilitációs eszközként, míg a profi sportolók számára pompás keresztedzési lehetőséget nyújt például a hidegebb, téli hónapokban.

Milyen izmokat mozgat meg egy szobakerékpár?

A helyhez kötött bicikli elsősorban tested alsó izomcsoportjait (lábszár, vádli, térdhajlítók, négyfejű combizom) fogja megmozgatni, de megdolgoztatja a csípőhorpaszt, a hát- és a farizmokat is. Összességében tehát ez a mozgásforma összetett izommunkát kíván meg tőled.

Sokat számít azonban az is, hogy pontosan milyen típusú eszközön ülsz.

Az ún. álló kerékpárok esetében, ahol a fogantyúba kapaszkodhatsz, a felsőtest izmai (karok, hát, nyak, váll) is be lesznek kapcsolva a mozgásba.

Léteznek azonban fekvő kerékpárok is, amelyeken stabil, ülő pozícióban vagy, és a hátadat is megtámaszthatod, és az egyensúlyozásra nem kell energiát fordítanod. Ez az eszköz is szuperül megdolgoztatja a lábaidat és a farizmokat, de az ülő pozíció segít elkerülni a hát, a derék és a csípő megerőltetését.

Milyen előnyökkel jár, ha szobabiciklin edzel?

1.Kíméletes edzést nyújt

A szobabicikli egyik népszerűségének oka, hogy egy hatékony, ugyanakkor alacsony megterhelést jelentő (ún. low impact) mozgásforma, ami csak minimális hatást gyakorol a csípő-, a térd- és bokaízületekre. Ennek az az oka, hogy a lábak végig a pedálon vannak, szemben az olyan aerob mozgásokkal, mint az ugrás vagy futás, ahol jóval nagyobb terhelésnek és ezáltal sérülésveszélynek vannak kitéve az ízületek. Emiatt javasolják a beltéri biciklit az ortopédiai sérülésekből felépülő emberek rehabilitációs protokolljában is, és ezért javasolt ez a fitneszgép az idősebb korosztály számára is.

2. Erősíti a szív-és érrendszert

A kerékpározás az egyik legjobb aerob mozgásforma, ami jótékonyan hat a szív-és érrendszered egészségére. Pedálozás közben nő a pulzusod, emelkedik a légzésszámod, és fokozódik a szív munkája. Mivel a szobakerékpározás felélénkíti a vérkeringést, ezért tested sejtjeihez nagyobb mennyiségű oxigént juttat el, ami rengeteg pozitív egészségügyi hatással bír:

  • javul az agy működése
  • alacsonyabb lesz a vérnyomás
  • javul a vércukorszint
  • erősödik az immunrendszer
  • csökken a stressz
  • jobb lesz az alvás
  • energikusabbak lesznek a hétköznapok

3. Segíthet a fogyásban

Ha van otthon egy ilyen masinád, akkor óránként legalább 500-600 kalóriát égethetsz el egy órányi tekeréssel, az edzésintenzitásától és testtömegedtől függően. Mivel a szobabiciklin lehetőséged van az ellenállás változtatására is, így bármikor intenzívebbé és hatékonyabbá teheted edzéseidet.

A nagy intenzitású edzés segít a kalóriák elégetésében és az izomépítésben, ami viszont zsírvesztéshez vezethet. Sőt! A szobakerékpáron egy még hatékonyabb mozgásformát is kipróbálhatsz, az ún. intervall edzést. Ilyenkor egy rövidebb intenzív testmozgást egy hosszabb, kevésbé intenzív tekerés vált fel. Ennek az edzéstípusnak az a vonzereje, hogy segítségével több kalóriát égethetsz el kevesebb idő alatt, és emelheted a kardió erőnlétedet is.

Vagyis elmondhatjuk, hogy a beltéri kerékpározás egy kiváló edzéslehetőség a testsúly optimalizálásához.

Ezt támasztja alá egy 2010-es tanulmány is, ami megállapította, hogy a beltéri kerékpározás egy alacsony kalóriatartalmú étrenddel kombinálva hatékonyan csökkentheti a testtömeg és a testzsír mennyiségét, és hatásos lehet a koleszterin és a triglicerid szint csökkentésében is.

4. Javítja az ízületi mobilitást

A szobabicikli kapcsán ritkán hangzik el, pedig fontos megemlíteni, hogy a pedálozó mozdulat javítja az ízületek mobilitást, vagyis az adott ízületben létrejövő teljes mozgástartományt. A rendszeres kerékpározás segíthet abban, hogy rendszeresen termelődjék az ízületi folyadék, és ne szűküljön be az ízületi rés, vagyis a mozgás a későbbiekben se okozzon fájdalmat a hétköznapokban.

5. Javítja az egyensúlyt

A helyhez kötött kerékpározás javítja az egyensúlyt és a koordinációt, ami különösen hasznos idősek és sztrókból gyógyuló emberek számára, hiszen az öregkori esésekből fakadó töréseket is meg lehet így előzni.

Milyen további előnyei vannak a szobakerékpáron végzett edzéseknek?

A szobabicikli kezelése nagyon egyszerű

Kényelmes

Egy beltéri bringás edzés az egyik legjobb választás, ha gondjaid vannak az időbeosztással. Ennek az eszköznek hála bármikor beilleszthetsz egy hosszabb pedálozást a zsúfolt hétköznapokba, amikor lehetőséged nyílik rá. Mivel a szobabicikli nem igényel különösebb szervezést, ezért ideális azoknak, akik nem tudják a gyerekfelügyeletet megoldani az edzések idejére.
Kevés olyan edzésforma van, ami lehetővé teszi, hogy összekapcsold a kellemest a hasznossal, de a szobakerékpár ilyen. Annak sincs semmi akadálya, hogy edzés közben megnézz egy filmet, kiolvasd kedvenc könyvedet vagy válaszolj az e-mailjeidre.

Biztonságos

A szabadban történő kerékpározással ellentétben itt nem kell tartanod az óvatlan autósoktól, csúszós utaktól, a szeszélyes időjárástól vagy a rossz látási viszonyoktól, és váratlan defekt sem fog megállítani. A szobakerékpáron történő edzéshez könnyebben szerzel motivációt még a hidegebb időben is, hiszen az év bármelyik szakaszában kihasználhatod ennek az eszköznek az előnyeit.

Egyszerű

Amiért még nagyon klassz ez az edzésforma az az, hogy tényleg nem igényel extra technikai tudást, nem jár sérülésveszéllyel, és az egyensúlyozás sem állít kihívások elé, mint például egy hagyományos kétkerekű esetében. Ha mégis bizonytalan lennél, válassz fekvő kerékpárt, amivel maximális biztonságban élvezheted a pedálozás jótékony hatásait.

Van hátránya a szobakerékpáron végzett edzéseknek?

Mielőtt az egekig magasztalnám a szobabicikli pozitív hatásait, el kell mondanom, hogy természetesen ennek a mozgásformának is megvannak a hátrányai.

Monoton és magányos edzések

Ahogy a legtöbb beltéri kardió gép esetében, a szobakerékpár használata is unalmassá válhat egy idő után, ami könnyen kísértésbe vihet, és lerövidítheted az edzéseket. Változatos edzésprogrammal, zenehallgatással vagy virtuális programok segítségével azonban a monotóniát is meg lehet törni.

Nyaki és háti fájdalom

Szobabicikli használat mellett kialakulhat nyaki fájdalom

A hagyományos függőleges szobakerékpáron a hát felső része görnyedt helyzetben van, ami egy idő után a nyak és a hát fájdalmával járhat, főleg, ha korábban is küszködtél panaszokkal ezeken a területeken.

Ilyen esetben érdemesebb fekvő szobabiciklit választanod!

Kidörzsölődés

Rosszul kiválasztott öltözet esetén előfordulhat, hogy a ruha- izzadság-tekerés kombináció kidörzsöli a combbelsődet. Ez főként melegben jelentkezhet hamar, és akkor, ha pamutruhát viselsz.
Ha hajlamos vagy a kidörzsölődésre, akkor célszerűbb funkcionális technikai alsót viselned inkább.

Kiknek nem való a szobabiciklis edzés?

Ezt a kardió eszközt nem biztos, hogy neked találták ki, ha teljes testet alaposan megdolgozó edzést szeretnél, és ha valóban az erőnlétre akarsz koncentrálni. Természetesen a beltéri tekeréssel is fogsz izmot építeni, de nem úgy, mintha súlyzós edzést végeznél. Viszont a súlyzós edzések mellé remek kardió mozgást nyújthat ez a hasznos masina.

Szintén nem javaslom azoknak, akik nehezen tolerálják a hosszabb ideig tartó ülést. Vannak olyan betegségek, panaszok (pl. aranyér panaszok, sipoly), amelyek nem teszik lehetővé a huzamosabb üléssel kombinált mozgásformákat. Enyhe aranyeres tünetek esetén érdemes kényelmes nyeregre váltani, és ki lehet próbálni speciális gélpárnákat, de, ha külső aranyered van, akkor sajnos nem ez lesz a te mozgásformád!

Ajánlott TOP termékek