Szubjektív cikk: A cikk a szerző saját véleményét tükrözi, mely saját kutatásokon, tapasztalaton és mások véleményén alapul. A szerző nem ismeri a Magyarországon kapható összes terméket. Emiatt az itt bemutatott termékek nem objektív a legjobbak, hanem a szerző pillanatnyi véleményét mutatják be.
Szükség van még egyáltalán húsdarálóra egy háztartásban? Bevallom, én azok táborát erősítem, akik szerint ez az eszköz nélkülözhetetlen a konyhában.
Bizonyára te is számtalan rémtörténetet hallottál a nagy áruházak hűtőpultjában található bizonytalan eredetű hústermékekről, és benned is felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem a szemünk láttára történik sok helyütt a húsdarálás. Meggyőződésem, hogyha nem egy kistelepülésen élsz, ahol egy megbízható hentes garantáltan friss darált húst csomagol be neked, akkor nem kérdés, hogy szükséged lesz húsdarálóra. Egész egyszerűen nem érdemes hazardírozni egy ilyen kényes élelmiszerrel, aminek a feldolgozása és elkészítése eleve számtalan élelmiszer-biztonsági kockázatot rejt!
Ha most úgy gondolod, hogy egy ilyen masina csak feleslegesen szaporítaná a már meglévő konyhai gépek számát, gyorsan elárulom: ezek az eszközök manapság már multifunkcionálisak, és a húsdarálás mellett számtalan más feladatra is bevethetőek (pl. kolbásztöltés, gyümölcspréselés, sütikészítés).
Tarts velem, és ebben a vásárlási útmutatóban olyan információkat tudhatsz meg a húsdarálókról, amelyek segítségével könnyedén választasz majd egy, az igényeidhez passzoló remek eszközt!
Húsdaráló toplista
Termék név | Kép | Főbb előnyök | Húsdaráló ár |
---|---|---|---|
Bosch MFW68660 | ![]() |
| aktuális ár |
Porkert húsdaráló 5. sz. | ![]() |
| aktuális ár |
Royal Catering RCFW-800PRO+ | ![]() |
| aktuális ár |
TESCOMA HANDY 643586.00 | ![]() |
| aktuális ár |
Royal Catering RC-MM480 | ![]() |
| aktuális ár |
Kraftprotz | ![]() |
| aktuális ár |
Húsdaráló tesztek, vélemények
Nem is hinnéd, milyen sokféle húsdaráló található a piacon. Ebben a toplistában kézi és elektromos típusokat is bemutatok neked, és látni fogod rögvest, milyen sokoldalúan használhatsz egy ilyen praktikus eszközt a hétköznapokban. Bízom benne, hogy találsz köztük te is kedvedre valót!

Ahol a hús van a középpontban
- Erőteljes motor
- Jó ár
- Kompakt
- Könnyen kezelhető
Van, mikor nem multifunkcionális eszközt keresel, hanem kifejezetten csak egy dolgot vársz el egy konyhai géptől. A Tefal NE1058 elektromos húsdaráló dobozában csak a húsdaráláshoz kapcsolódó tartozékokat találsz, és ezt a feladatot tökéletesen végzi el ez a remek masina.
A tartozékok közt a kolbásztöltő mellett közepes és nagy lyukú rostélyokat találsz. Én itt azért hiányolok egy kisebb lyukú kiegészítőt is, amivel finom darálékot lehetne készíteni. Így viszont kénytelen leszel kétszer átengedni a darálón a húst.
Az 1400 W-os erőteljes motornak és a vissza funkciónak köszönhetően azonban szinte bármilyen húst képes szinte pillanatok alatt ledarálni (percenként 1,7 kg-ot), és mindezt igencsak barátságos áron.
A daráló kicsi és könnyű, ezért kezelése egyszerű. Nagyobb húsdarabok esetében azonban érdemes odafigyelni, mert felborulhat!
A szuper darálási sebesség, a könnyű kezelhetőség és a kiváló ár mindenesetre garantáltan a vásárlók kedvencei közé emeli ezt a konyhai eszközt.
Előnyök:
- Erőteljes motor
- Jó ár
- Kompakt
- Könnyen kezelhető
Hátrányok:
- Kevés kiegészítő
Milyen húsdarálót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató
Mi az a húsdaráló?
A húsdaráló a hús aprítására, darálásra szolgáló konyhai eszköz, amivel számtalan egyéb konyhatechnológiai műveletet is végezhetsz. Tölthetsz vele hurkát, kolbászt, készíthetsz vele házi tésztát, de alkalmas dió, keksz vagy többféle zöldség reszelésére és gyümölcsök-zöldségek passzírozására is.
Miért éri meg befektetni egy húsdarálóba?
Friss, ellenőrzött darált húshoz jutsz
Amikor beugrasz a henteshez, nem tudhatod, pontosan milyen húst darált le neked, és abban sem lehetsz biztos, hogy a felhasznált alapanyag valóban friss volt-e. Ki szeretne kockáztatni egy ételmérgezést? Remélem, te nem!
Tudtad, hogy a nagy áruházak húspultjában található darált húsokat már akár napokkal korábban elkészítik? Ez pedig az étel minőségét is rontani fogja!
Egy húsdarálóval kézben tarthatod az egész dolgot, te magad választhatod ki, milyen húsokból készüljön a darált hús, így mindig friss, egészséges és ellenőrzött alapanyagot biztosíthatsz a családnak.
Egészségtudatosabb táplálkozást nyújt
Egyre többen döntenek úgy, hogy egészségtudatosabbak lesznek az étkezéseikben is. Sokan közvetlenül termelőktől, ellenőrzött gazdaságokból szerzik be az asztalra kerülő élelmiszer alapanyagokat, vagy maguk is állatot tartanak, és így otthon dolgozzák fel a húst.
Ha nálatok is bevett gyakorlat a disznóvágás, vagy sokszor viszel haza vadhúst, mert szívesen hódolsz a vadászatnak, akkor gyanítom, hogy te sem fogod gyakran látogatni a hentest. Egy húsdarálóra viszont garantáltan szükséged lesz.
Pénzt spórolhatsz meg
Miért fizess azért, amit te is megcsinálhatsz otthon? A darált hús vásárlása akár extra költségekkel is járhat. Szóval viszlát fagyasztott hamburgerhúsok, készételek és gyorséttermi harapnivalók!
Egy húsdaráló új kulináris kapukat fog nyitni számodra, aminek a segítségével fenomenális hamburgerpogácsát és ízletes házi kolbászt állíthatsz elő.
Csökkentheted vele a zsírbeviteledet
Mivel sokszor fogalmunk sincs, mit adnak el nekünk darált húsként, így a bolti termékek zsírarányáról sincs pontos információnk. Szerencsére egy húsdarálóval ezt is kontrollálni tudod, és te döntöd el, pontosan milyen alapanyag, és mennyire zsíros hús kerüljön a húsdarálódba. Egy gondosan összeállított étrend esetében felbecsülhetetlen kincs ez a lehetőség!
Házi kedvenceid etetéséhez is segítség lesz
Egyre többen döntenek úgy, hogy a megbízhatatlan és silány minőségű kutyatápok helyett inkább nyers húst adnak kutyájuknak. Mivel ez esetben a hús és a csont is része lesz házi kedvencünk étrendjének, így egy erős húsdaráló pótolhatatlan segítséget jelent a nyers csontos hús ledarálásában.
Hogy működik a húsdaráló?
A húsdaráló felépítése roppant egyszerű: a feldolgozandó húsalapanyagot a hústálcán (garaton) keresztül juttatod be egy T-alakú töltőcsőbe, ami innen a gép belsejébe kerül. Itt egy vízszintes csigatengely (sajtoló) található, ami összenyomja-keveri a húst, és eljuttatja a gép végében található nyíró egységig, ami egy késpár. A késpár egyik része egy forgó mozgást végző, négy vágóéllel rendelkező rögzített kés, míg másik része egy lyukakkal ellátott rostély (vágótárcsa). A vágótárcsán a lyukak pereme biztosítja a vágóéleket, és ahogy a penge nekitolja a kis húsdarabokat, a lyukaknak megfelelő méretre történik a hús nyírása. A ledarált hús a lyukakon keresztül távozik.
A csigatengelyt és a kést kézi erővel is forgathatjuk, de egy motor is csatlakozhat hozzájuk, ez esetben ez fogja meghajtani őket. A következőkben ezért elsőként a kézi és elektromos húsdarálók rejtelmeit mutatom meg neked.
A húsdarálók típusai
A legelső és egyben legfontosabb szempont tehát annak eldöntése lesz, hogy kézi vagy elektromos húsdarálót szeretnél-e vásárolni. Vegyük most sorra e két típusnak az előnyeit és hátrányait is.
Kézi húsdarálók
Ez az a húsdaráló, amiből biztosan lapul még egy a nagymama kredencében vagy a spájzban, és már-már elnyűhetetlen darabja a háztartásnak. A kézi húsdarálókat onnan ismered fel, hogy:
- viszonylag kicsik
- a pulthoz vagy asztalhoz kell őket rögzítened
- egy hajtókar segítségével kell a darálást végezned
Manapság egyesek számára furcsa lehet, hogy valaki azon tanakodik: elektromos vagy kézi húsdarálót vegyen-e. Pedig a dilemma oka nagyon egyszerű: a kézi darálók jóval olcsóbbak, mint elektromos társaik, és kevesebb helyet is foglalnak el. Az egyszerű kialakításnak köszönhetően ráadásul pillanatok alatt szétkaphatod őket, és mivel nem tartalmaznak elektromos alkatrészeket, így nem szoktak meghibásodni sem. A kézi típusok másik nagy előnye, hogy nem igényelnek áramellátást, így bárhol és bármikor beüzemelheted őket.
Egy hétköznapi, átlagos háztartásban egyébként többnyire elegendő is egy ilyen kis eszköz, amivel jellemzően kevesebb mennyiségű húst tudsz egyszerre ledarálni (percenként kb. 1-1,5 kg-ot).
A kézi darálóval való munka azonban igencsak fáradságos és lassú is tud lenni. A hús elakadhat benne, és a keményebb részekkel nem mindig tudunk ilyenkor megbirkózni. Aki gyakorlott kolbászkészítő az azt is tudja, hogy a kézi darálón áteresztett hús gyakran mócsingos marad, így a kész kolbász sokat veszít az élvezeti értékéből.
Hátrányként kell még megemlítenem, hogy a kézzel hajtott eszközök sokszor ósdi dizájnnal is rendelkeznek, így – valljuk be – nem mutatnak valami jól egy modern konyhában. A másik problémájuk pedig, hogyha nem minőségi alapanyagból készülnek, akkor hajlamosak lehetnek a rozsdásodásra, ami élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyes lehet, hiszen a hús szennyeződhet a darálás során.
Elektromos húsdarálók
Az elektromos darálók meghajtásáról egy nagy teljesítményű villanymotor gondoskodik, így használatukhoz áramforrásra van szükséged. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy némiképp helyhez kötöttek.
Óriási előnyként kell azonban megemlítenem, hogy a legtöbb elektromos húsdaráló akár 10-15 percig is képes dolgozni, így nagy mennyiségű húst darálhatsz le vele egyszerre minimális erőfeszítéssel. Neked mindössze csak annyi a dolgod, hogy belepakolod a húst, aztán hátra dőlve nézheted, ahogy elvégzi a munkát helyetted.
Említettem, hogy a húsdarálók gyakran multifunkcionális konyhai eszközök is egyben, és ez különösen igaz az elektromos húsdarálókra. Ezekhez többféle méretű rostélyt és számtalan egyéb kiegészítőt is kapsz a gyártótól, vagyis nemcsak a húst tudod különböző finomságúra ledarálni, de mákot, diót is darálhatsz, zöldségeket és gyümölcsöket is centrifugálhatsz a gépeddel.
Sajnos azonban a kényelemnek és az energiahatékonyságnak ára is van: az elektromos húsdarálókért jobban ki kell nyitnod a pénztárcádat és a darálás zajjal is fog járni. Másik hátrányuk, hogy ha meghibásodnak, sokkal költségesebb a javításuk, amihez akár szakszerviz segítségét is kell kérned.
Ha ilyen eszközt szeretnél a konyhádban tartani, akkor javaslom, hogy vásárlás előtt nézd meg azt is, meg tudod-e oldani a tárolását, mert sok helyet foglal el.
A húsdaráló mérete
Ha sikerült eldöntened, hogy kézi vagy elektromos darálót szeretnél, akkor a következő lépés, hogy kitaláld, mekkora méretre lesz szükséged. A húsdarálók termék megnevezésében gyakran találkozhatunk többféle méret megjelöléssel. Ezek a méretek a darálóban lévő rostély átmérőjét jelzik.
Ehhez készítettem számodra egy összefoglaló táblázatot:
Méretek | 5 | 8 | 10/12 | 22 | 32 |
Átmérő (col) | 2 1/8 „ | 2 1/2 „ | 2 3/4″ | 3 1/4 „ | 3 7/8 „ |
Átmérő (mm) | 53 | 62 | 70 | 82 | 100 |
Olcsóbb, kisméretű húsdarálók Havi 1-2 alkalomra ideálisak | Kereskedelmi minőségű húsdarálók Nagyobb mennyiségű hús (és akár csont) darálására alkalmasak |
Ökölszabályként annyit érdemes tudnod, hogy a daráló kapacitása közvetlen kapcsolatban áll a lemez átmérőjével: egy kisebb átmérőjű darálónak kisebb, míg egy nagyobbnak nagyobb lesz az adagolócsöve, vagyis nagyobb mennyiségű hús ledarálására lesz képes egyszerre.
A daráló sebessége kg/órában mérhető, erről is mindig kapsz információt a termékleírásban.
A húsdaráló rostélyok méretezése
Bármekkora is a rostély átmérője, különböző méretű lyukakat fogsz rajta találni. Mivel a furatok nagysága a darálás finomságát fogja befolyásolni, így a gyártók többféle rostélyt is szoktak adni a húsdarálókhoz ingyenes tartozékként. Az alábbi táblázatban néhány jellemző furatméretet szedtem össze:
Furat átmérője | Darálék jellemzője | Étel |
1/8” (3 mm) | Finom | bolognai, vagdalthús, hamburger pogácsa |
3/16 (5 mm) | Közepes | kolbász, hamburger pogácsa |
¼” (6,5 mm) | Durva | hamburger pogácsa, szalámi, sütnivaló kolbász |
3/8” (9 mm) | Durva | első őrléshez, chili con carne és Chorizo |
½” (12.5 mm) | Nagyon durva | első daráláshoz, chili con carne, pörkölthöz való hús, zöldségek darálása |
¾” (19 mm) | Nagyon durva | első daráláshoz, hús daraboláshoz |
Névleges teljesítmény
Azt, hogy mennyi húst és milyen gyorsan képes ledarálni egy elektromos húsdaráló, a névleges teljesítmény fogja meghatározni.
A nagy teljesítményű húsdarálók:
- 1200–1400 Wattosak
- nagy mennyiségű húst képesek feldolgozni
- percenként akár 2-3 kg-ot is ledarálnak
- jól boldogulnak a keményebb húsokkal is
- drágák
A közepes teljesítményű húsdarálók:
- 800–1200 Watt teljesítményűek
- tökéletesek azok számára, akik nem készítenek túl sokszor darált húst
- jellemzően 1,5-3 kg-nyi alapanyaggal boldogulnak percenként
- egészen jól kezelik a problémás részeket is (ínak, porc)
- némileg több időt vesz igénybe a darálási folyamat
A kis teljesítményű húsdarálók:
- 400–800 Watt teljesítményűek
- tipikusan kisméretű eszközök
- percenként maximum 1 kg húst képesek feldolgozni
- a keményebb húsokkal meggyűlhet a bajuk
- olcsóbbak
Blokkoló teljesítmény (maximális teljesítmény)
Normál körülmények között a készülék a korábban említett névleges teljesítménnyel fog dolgozni. De van egy másik specifikációja is az elektromos húsdarálóknak, ez pedig a blokkoló teljesítmény. Ez határozza meg, hogy a húsdaráló képes lesz-e a hús kemény részeit (pl. inakat, csontokat), fagyasztott vagy kemény húst őrölni. Nem árt tudni, hogy ilyenkor a húsdaráló csak nagyon rövid ideig tud működni, hiszen a motor egyébként túlmelegedne.
A legtöbb elektromos darálóról azért megemlíteném, hogy alapvetően csak kisebb és puha csontokat képes darálni (csirke, kacsa, nyúl) és csakis nagy lyukú rostélyt szabad használnod ehhez a művelethez.
A húsdaráló anyaga
A húsdarálók háromféle anyagból készülhetnek:
- Műanyag: Könnyebb, mobilisabb eszközök, de kevéssé tartósak. A kézi húsdarálók többsége már ebből készül.
- Fém: Robusztus, tartós húsdarálók, de nehézkes a mozgatásuk.
- Fém+műanyag: Ez a legelterjedtebb kombináció. Az otthoni használatra szánt elektromos húsdarálók háza gyakran műanyagból, míg az előlap és a száj fémből készül. Szintén jó kombináció, ha a gép háza műanyag, de egy fém kerettel teszi szilárdabbá a gyártó.
Vágókés
A húsdaráló legfontosabb alkatrésze a vágókés, hiszen ez végzi a hús darabolását. Javaslom, hogy csak olyan modellt válassz, aminek rozsdamentes acél vágókései vannak, mivel ezek nem rozsdásodnak, nagyon megbízhatóak és erősek, és sokáig élesek maradnak. Egy jó minőségű, gyakran használt vágókés évente max. 1-2 élezést fog csak igényelni.
Választhatsz azonban olyan húsdarálót is, amiben úgynevezett önélező kés található. Erről annyit érdemes tudnod, hogy normál esetben a kopás miatt mindig vastagabb lesz a forgó kés éle. Viszont, ha az éllel párhuzamosan egy alig észlelhető hosszanti hornyot köszörülnek bele, a kopás során nem egyre vastagabb lesz az él, hanem a horonyig elérve – a kopás miatt – egyre vékonyabb, élesebb lesz.
Csigatengely
A legjobb és legtartósabb megoldás, ha ez is rozsdamentes acélból készült, de vannak a piacon műanyagból készült verziók is. Ezek kevésbé tartósak, és inkább gyümölcsök és zöldségek darálásához-préseléséhez ideálisabbak.
A húsdaráló tengelynek egyébként 100, max. 120/perc az ideális fordulatszáma. Ha ettől lassabb, akkor nem lesz haladós vele a munka, ha meg gyorsabb, akkor felmelegszik a hús, ami zabkása állagúvá alakítja át.
Fogantyú
Ha egy kézi működtetésű darálót választasz, akkor arra kell ügyelned, hogy minél nagyobb méretű az eszköz, annál nagyobb erőt kell kifejtened a működtetéséhez. Itt már érdemes kifejezetten nagy hajtókarral felszerelt masinát választanod a könnyebb darálás érdekében.
Könnyű tisztíthatóság
A húsdaráló az egyik olyan konyhai készülék, amely a legtöbb gondosságot és figyelmet igényli a tisztítása során. Mivel nyers hússal fog dolgozni, a gépben ragadt húsmaradék baktériumok elszaporodását okozza, ami a következő használatkor szennyezheti a friss húst, és megbetegedést okozhat. Nagyon fontos tehát, hogy a gép hússal érintkező részeihez hozzá tudj férni, és használat után alaposan el tudd mosni és fertőtleníteni azokat. Néhány modell mosogatógépben is mosható, ami még könnyebbé teheti a tisztítást.
Biztonsági funkciók
Túlterhelés elleni védelem
Ez a funkció gondoskodik arról, hogy a húsdaráló kikapcsoljon, ha a motort túlterhelted, és a gép túlmelegedett. Ez gyakran akkor szokott előfordulni, ha a géped alkalmatlan a csontos vagy fagyott hús darálására.
Fordított funkció
Ha a hús elakad a darálótengelyben (pl. nagyon inas, mócsingos), akkor a fordított funkció bekapcsolásával a gép visszatolja a problémás húsdarabot, amit el tudsz így távolítani.
Gumírozott lábak
A gumírozott lábak csökkentik a rezgést és megakadályozzák, hogy a daráló munka közben elmozduljon a helyéről.
Kiegészítők
Az igazán profi húsdarálók multifunkcionális eszközök is egyben, hiszen nemcsak húst darálnak, hanem más konyhai feladatot is elláthatnak.
Ennek megfelelően a gépedhez többféle tartozékot is adhat a gyártó.
Ilyenek például:
- a különböző méretű kolbásztöltő rátétek
- a reszelő és szeletelő hengerek
- a puha gyümölcsökhöz való gyümölcsprés-tartozékok
- a citrusprés
Ha elektromos húsdarálót vásárolsz, elképzelhető, hogy kint szeretnéd használni (pl. disznóvágáskor), ezért egy hosszabbítóra is szükséged lesz. Amennyiben pedig a gyártó a karbantartás részeként zsírozást is javasol a gépednek, akkor biztonságos, élelmiszeripari kenőzsírt is érdemes lesz beszerezned.
Húsdarálót minden konyhába!
Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy lassan itt az ideje, hogy a húsdaráló újra visszaszerezhesse régi, megérdemelt pozícióját a konyhánkban. Legyen akár egy hagyományos kézi, vagy modern, elektromos típus, ez az eszköz nemcsak friss darált húst biztosít a családodnak, de segítségével számtalan egyéb konyhai munkát is kiválthatsz.
Így mindig pontosan tudod, mi kerül az asztalra, és megtapasztalhatjátok, mennyire más ízélményt jelent, ha friss, ellenőrzött alapanyagokból készülhetnek el kedvenc fogásaitok.