Elliptikus tréner vagy taposógép? A két edzőgép előnyei és hátrányai

Az elliptikus tréner és a taposógép a formás fenekek, combok és vádlik mestere, a hölgyek nagy kedvence, és a kezdők otthoni edzésének két legbarátságosabb fitneszgépe. Népszerűségük oka, hogy a rajtuk végzett edzések kellően meg fognak izzasztani, javítják az állóképességed, segítenek a fogyásban is, de az ízületeid számára nem okoznak akkora terhelést, mint például egy futópadon letolt edzés.

Ha korábban már próbálkoztál a futópaddal vagy a szobakerékpárral, és szeretnél valami komplexebb, ugyanakkor kisebb megterhelést okozó mozgásformát választani, akkor az elliptikus tréner és a taposógép is ideális választás lehet az otthoni edzéseidhez.

De vajon melyik passzolna leginkább hozzád? Vegyük most sorra az elliptikus tréner és a taposógép közti különbségeket.

Milyen izomcsoportokat mozgatnak meg?

A két gép közti legnagyobb különbség, hogy a taposógép elsősorban az alsó test izmaira (fenék, négyfejű combizom, combhajlító) fókuszál, míg az elliptikus tréner a teljes testet, így a karokat és a törzsizmot is bevonja a mozgásba.

A taposógépek esetében azonban meg kell említenem, hogy típustól függően változik az edzésmunka is. Ha olyan taposógépet választasz, amihez felcsatolható gumikötél is tartozik, akkor máris bevonhatod a felső testedet is a munkába. Komolyabb lépcsőzőgépek esetében pedig, ahol a valódi lépcsőmászást imitálod, a lábadat is magasabbra kell emelned, így a mozgástér is nagyobb lesz, és a vádlid is jobban meg lesz dolgoztatva.

Kalóriaégetés – melyik a hatékonyabb?

A szakértők szerint – amennyiben megfelelően használjuk ezeket az eszközöket – mindkét gép szuper a kalóriaégetésben, de a taposógép kontra elliptikus tréner versenyben egyértelműen az elliptikus tréner a nyerőbb. Nézzünk egy konkrét példát!  Egy 82 kg súlyú ember a taposógépen kb. 286 kalóriát éget el 30 perc alatt, az elliptikus tréneren pedig 456 kalóriát.

A különbség magyarázata abban rejlik, hogy az elliptikus tréner sokkal intenzívebb teljes testedzést nyújt, míg a taposás jellemzően csak a lábakat mozgatja meg jobban.

Mennyire nehéz használni őket?

Nem okoz különösebb nehézséget egyik gép használata sem, bár némi egyensúlyérzék azért nem árt, ha van. A taposógépen a lábunkat a pedálra helyezve a földhöz nyomjuk azt, mint amikor a lépcsőn járunk. Itt az egyensúlyproblémát azzal küszöbölheted ki, ha olyan gépet választasz, amin kapaszkodók, illetve oldalsínek segítenek a stabilitás fenntartásában. Sőt, választhatsz olyan mini steppereket is, amelyeken ülve is dolgozhatsz.

Az elliptikus tréneren a láb szintén fix pedálokon dolgozik, a kezekkel pedig a karokat fogva húzó-toló mozgást végezhetsz. Ezen a gépen a futás közben végzett mozgást utánozzuk a futás kellemetlen mellékhatásai nélkül.

Mennyire hatékonyak?

A hatékonyság elsősorban attól függ, mennyi munkát vagy hajlandó belefektetni az edzéseidbe, milyen gyakorisággal és intenzitással használod azt. A legszuperebb fitneszgép sem ér egy fabatkát sem, ha a sarokban állva várja, hogy néha használják szegényt. Úgy gondolom, fontos, hogy olyan gépet válassz, amivel sokáig tudod motiválni magad a sportban, esetleg többféle edzésprogram, lehetőség közül választhatsz használata közben.

Akik használtak már ellipszis trénert, azok gyakran arról számolnak be, hogy azért kedvelik nagyon, mert az edzés az egész testre eloszlik, így ezen a gépen sokkal kevésbé érzik kimerültnek magukat. Emiatt pedig szívesebben edzenek rajta hosszabb távon, és a motivációt is könnyebben tudják vele fenntartani.

Hatékonyság kulcsa: a megfelelő használat

A hatékony edzésnek azonban van egy másik fontos feltétele is, ez pedig a gép helyes használata. Némileg rossz hír, hogy épp a taposógép és az elliptikus tréner az a két géptípus, amin sokszor rosszul edzenek. A gépet használók többsége ugyanis előszeretettel csimpaszkodik a stabilitást biztosító kapaszkodókra vagy oldalsínekre, ez pedig igencsak csökkenti az edzés hatékonyságát.

A másik hibaforrás, hogy sem az elliptikus tréneren, sem a taposógépen nem állnak egyenesen, hanem előre dőlve edzenek, aminek szintén a kalóriaégetés látja a kárát, és sérülések kialakulását is kockáztatják ezzel. Ha a maximumot akarod kihozni ebből a gépből, akkor a lefelé nyomáskor a teljes talpad legyen a lábtámaszon, visszaengedéskor pedig a sarok kicsit elemelkedik.

Úgy vélem, hogy bármelyik gépet is választod, ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha szeretnél hatékony otthoni edzést végezni!

Térdproblémád van? Inkább elliptikus trénert válassz!

Mindkét gépen alapvetően olyan mozgást végezhetsz, amelynek során a láb nem csapódik a földbe, így kevéssé terheled meg vele szervezetedet. Ha azonban térdproblémákkal küzdesz, térdsérülésed van, vagy térdízületi gyulladással küszködsz, akkor a szobakerékpár mellett másodikként az elliptikus trénert érdemes kipróbálni, természetesen csak orvosi konzultációt követően!

Azt azonban mindenképpen javaslom, hogy olyan elliptikus trénert válassz, amely dinamikusan és automatikusan igazítja a lépéstávot a mozgás közben, így kiküszöbölheted a csípő-térd fájdalmak jelentkezését.

És mi újság a taposógéppel?

Meglévő térdproblémák mellett a taposógép használata sem kifejezetten tiltott, hiszen a hagyományos lépcsőzéssel szemben, a taposás kiiktatja az apró ütődéseket, és sokkal jobban kíméli az ízületeidet. Ugyanakkor ilyen esetben  jóval nagyobb odafigyelést igényel az edzésed, ami laikusként, edző irányítása nélkül sérülésekhez vezethet.

Mivel a taposógép nagyon népszerű a hölgyek körében, ezért egy kis anatómia kitérőt muszáj tennem, hogy megértsd, miért jelentkezhetnek ezen a gépen térd-csípő fájdalmak. Mivel a mi csípőnk szélesebb, mint a férfiaké, így az ismétlődő mozdulatok miatt nagyobb teher hárul a térdekre, különösen abban a fázisban, amikor a térdet kinyújtják.  Ezért fontos, hogy a hát és az egész testtartás egyenes legyen, és kezdetben csak lassan használd a gépet, hogy a térd hozzászokhasson az ismétlődő mozdulatokhoz!

Taposógép vagy elliptikus tréner: A végső döntés

Ha elsősorban a lábra és a fenékre fókuszált edzéshez keresel gépet, akkor első körben a taposógépek között nézz szét! Pénztárcádhoz mérten választhatsz akár olcsóbb kis taposógépeket vagy komolyabb, kapaszkodókkal ellátott, több edzésvariációt kínáló gépeket is.

Ha azonban a fogyás is fontos szempont az otthoni fitneszgéped kiválasztásakor, akkor egy teljes testet megmozgató elliptikus trénerben érdemes gondolkodnod. Ezen élményalapú edzéseket végezhetsz, és akár hosszabb távon is fenntarthatod a motivációdat.

Ajánlott TOP termékek