TOP hűtőgépek (2019)

Minden amit a hűtő vásárlás előtt tudod kell

A hűtőszekrény a legtöbb háztartás sarokkövét képezi. Ez az elektronikai cikk elengedhetetlen az otthoni konyha megfelelő működéséhez és ma már elképzelhetetlen, hogy hűtő nélkül éljünk. Sok olyan ételt fogyasztunk, amik hűtés nélkül akár egy nap alatt is megromlanak, de a tegnapi kacsasült frissen tartásához is a hűtőnket hívjuk segítségül.

A megfelelő hűtőszekrény kiválasztása több szempontból is az egyik legfontosabb feladat egy háztartás megtervezésekor. Ez a készülék nem csak napi szinten lesz használva, de az ára is borsosabb, mint más elektronikai cikkeké és a fogyasztása sem elhanyagolható tényező. Egy-egy készülék között több tízezer forintos különbségek lehetnek és teljesítményben is hatalmas ingadozásokat tapasztalhatsz.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen fontos döntés előtt érdemes minél jobban tájékozódni nem csak az elérhető modellek tekintetében, de annak is érdemes utána olvasnod, hogy egyáltalán milyen szempontokat vegyél figyelembe vásárlásnál. Ebben fogok most segíteni. Az átfogó vásárlási útmutató mellett egy listát is összeállítottam neked az általam szupernek gondolt készülékekről.

Hűtőszekrény toplista

Termék névKépKészülék típusaEnergiaosztályHűtő / fagyasztó űrtartalomFogyasztásHűtő ár
Klarstein PopArt-Bar Klarstein PopArt-BarEgyajtós retroA+136 L / -117 kWh/évaktuális ár 
Klarstein Big Mommy Cool Klarstein Big Mommy CoolAlulfagyasztósA++210 L / 90 L205 kWh/évaktuális ár 
Whirlpool 6th Sense BLF 9121 W Whirlpool 6th Sense BLF 9121 WAlulfagyasztósA+258 L / 111 L321 kWh/évaktuális ár
Samsung RB31FDRNDSA Samsung RB31FDRNDSAAlulfagyasztósA+210 L / 98 L297 kWh/évaktuális ár
Star-Light CDD-210AP Star-Light CDD-210APFelülfagyasztósA+166 L / 41 L217 kWh/évaktuális ár
Whirlpool BSNF 8999 PB Whirlpool BSNF 8999 PBAlulfagyasztósA+++215 L / 94 L160 kWh/évaktuális ár
Zanussi ZRG16605WA Zanussi ZRG16605WAEgyajtósA+153 L / -119 kWh/évaktuális ár
LG GTF916PZPM LG GTF916PZPMFelülfagyasztósA++422 L / 174 L363 kWh/évaktuális ár
Samsung RS7547BHCSP/EF Samsung RS7547BHCSP/EFSide-by-sideA+361 L / 176 L442 kWh/évaktuális ár

Hűtő tesztek és vélemények

A listában szereplő hűtőkről egy rövid összefoglalót is írtam neked, hogy az előnyök és hátrányok mérlegelésével tudj dönteni, ha az itt ajánlott készülékek közül választasz. Ne felejts el lejjebb görgetni, mert a leírások után megtalálod a hasznos tippjeimet és a vásárlási útmutatómat is!

Klarstein PopArt-Bar
Klarstein PopArt-Bar

Retro hűtőszekrény

 •  Egyedülálló retro külső
 •  Több színben elérhető
 •  Jó teljesítmény
aktuális ár

Ha már unod az egyszerű fehér vagy acél színű kocka hűtőket, amiket minden háztartásban látni, akkor a PopArt-Bar-t neked találták ki. Ez a retro stílusú hűtőszekrény mindent megváltoztat, amit eddig a hűtőkről gondoltál. Ezt a gépet nem kell elrejtened a kamrában, hiszen akár amerikai konyhás nappalid dísze is lehet. Az ívelt kialakíts, az egyedi fém lábak és a krém színű külső mind hozzájárulnak a hamisítatlan nosztalgiához. Többféle retro színben is elérhető.

Nem csak a külsejével hódít a Klarstein hűtőszekrénye, hiszen A+ energiaosztályának köszönhetően, mindössze 117 kWh-t fogyaszt évente, a hőfok pedig manuálisan szabályozható. Ehhez halk, duruzsoló, 42 dB erősségű zajszint tartozik.

A 136 literes belső tér egy kisebb háztartás számára bőven elegendő, fagyasztó résszel viszont nem rendelkezik. A belső teret állítható magasságú polcokkal szabhatod személyre, az ajtóban található polcok és a zöldségtartó rekesz pedig további helyet biztosít az élelmiszerek számára.

Egy átlagos teljesítményű és közepesen takarékos hűtőszekrényről van szó, ami azonban könnyedén konyhád díszévé válhat. Ha valami újat, valami merészet keresel, akkor bátran tudom ajánlani a Klarstein PopArt-Bar hűtőszekrényt.

Előnyök:

 •  Egyedülálló retro külső
 •  Több színben elérhető
 •  Jó teljesítmény

Hátrányok:

 •  Nem rendelkezik fagyasztó rekesszel
Klarstein Big Mommy Cool
Klarstein Big Mommy Cool

Hűtőszekrény nagycsaládosoknak

 •  A++ energiaosztály
 •  Hatalmas belsőtér
 •  Személyre szabható polc rendszer
 •  Állítható hűtési erősség
aktuális ár

Nem egy menő anyukát, hanem egy hatalmas méretű hűtőszekrényt szeretnék neked bemutatni a következő sorokban. A Klarstein kétrészes készüléke összesen 300 liter kapacitással rendelkezik, amivel bőven kiérdemelte a nevét.

A 210 literes hűtőtér felül található. Ezen belül három állítható magasságú üvegpolc, négy darab – szintén állítható – ajtó rekesz és az elengedhetetlen zöldségtartó fiók biztosítja, hogy ne csak megfelelő kapacitás jusson az élelmiszereknek, de mindennek meg is legyen a maga helye.

Az alsó részen lévő fagyasztó rekesz 90 literes belső térrel rendelkezik, ami számos különböző étel, zöldség és hús lefagyasztására alkalmas, így sosem kell majd aggódnod, hogy éppen van-e csirkemell a hentesnél. A fagyasztóban történő rendszerezést három különböző méretű fiók teszi egyszerűbbé.

Állítható hőmérsékletének köszönhetően pontosan szabályozhatod, hogy mennyire hűtse le az élelmiszereket. A hűtő rész 0 és 10C° között szabályozható, a fagyasztó pedig fixen -18C°-on hűt.

Energiatakarékos felépítésének köszönhetően kiérdemelte az A++ energetikai osztályzatot, éves szinten 205 kWh áramot fogyaszt csupán. Az alacsony fogyasztáson felül pozitívum még az elenyészőnek mondható, 40 dB-es zajszint, amivel akár a konyhában vagy étkező közelében elhelyezett készülék működése sem lesz zavaró.

A készülékhez belső megvilágítással rendelkezik, hogy mindig könnyedén megtalált, amit keresel. A csomagban található tojás- és jégkockatartók is hasznosnak bizonyulhatnak.

Elsősorban nagycsaládosoknak ajánlom ezt a robusztus, mégis elegáns konyhai gépet. A hatalmas belső térhez alacsony fogyasztás társul, de csak akkor éri ez meg, ha ki is tudod használni a rendelkezésre álló helyet.

Előnyök:

 •  A++ energiaosztály
 •  Hatalmas belsőtér
 •  Személyre szabható polc rendszer
 •  Állítható hűtési erősség

Hátrányok:

 •  Ennél a készüléknél nem találkoztam különösebb negatívummal
Whirlpool 6th Sense BLF 9121 W
Whirlpool 6th Sense BLF 9121 W

A TOP kombinált hűtőszekrény

 •  Számos hasznos funkció
 •  Kedvező ár-érték arány
 •  Kényelmes hűtőtérfogat
aktuális ár

A jó nevű Whirlpool alul-fagyasztós hűtőszekrénye nyerte el az első helyet listámon. Az A+ energiaosztály kevésbé meggyőző, viszont a saját árkategóriájában számos hasznos funkció és alacsony zajszint mellett hozza a kiváló ár-érték arányt.

A hasznos hűtőtér 258 liter, ami öt darab biztonsági üvegpolcot és egy nagyméretű zöldségtartó rekeszt tartalmaz. A fagyasztó 111 literes, három fiókkal. Emellett palack-, tojás-, jégkockatartó és három ajtópolc is található a gyári csomagban.

A BLF 9121 W automatikus hűtőtér leolvasztás funkcióval rendelkezik és az új LessFrost technológiának köszönhetően nem kell majd félned a jegesedéstől. Ha mégis nyitva felejtenéd az ajtót, akkor sem kell aggódni, hiszen a riasztó ezt egyből jelzi majd. A hatodik érzék szenzorfunkció pedig biztosítja, hogy a készülék mindig a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat hozza.

A zajszint 38 decibellel az átlagosnál valamivel halkabbnak mondható. Meghibásodás esetén pedig 24 órát bír ki a hűtő leolvadás nélkül.

Előnyök:

 •  Számos hasznos funkció
 •  Kedvező ár-érték arány
 •  Kényelmes hűtőtérfogat

Hátrányok:

 •  Csupán A+ energiaosztály
Samsung RB31FDRNDSA
Samsung RB31FDRNDSA

A konyha dísze

 •  Okos elrendezés
 •  Inverteres kompresszor
 •  No Frost rendszer
aktuális ár

Egy magasabb árkategóriát képvisel a Samsung megnyerő külsejű, extrákban bővelkedő hűtője. Az alul-fagyasztós készülék ezüstszürke borítását a síkba süllyesztett vízadagoló dobja fel még jobban.

210 literes hűtőrekesz és 98 literes fagyasztó űrtartalommal rendelkezik. Az élelmiszer kényelmes elrendezését pedig számos okos megoldás biztosítja. A hűtőben a kihúzható polcoknak hála nem kell mindent kipakolnod, hogy a hátul hűsölő élelmiszereket előszedd. A hűtőajtón található polc nem újdonság, azonban a Samsung modelljénél ezek a polcok nem csak fel le állíthatóak, de előre felé is bővíthető, így akár két sor italos palack is elfér egyszerre. A dobozos sörök vagy energiaitalok számára pedig külön tartórács van, ami biztosítja, hogy ne koccanjanak össze, rázódjanak fel.

A fagyasztó kihúzható fiókjait akkor is könnyen kezelheted, hogy csak 90 fokig nyitod az ajtót és nem kell óvatoskodnod azzal sem, hogy mennyire húzod ki ezeket, hiszen akár kattanásig bírják.

A készülék legnagyobb előnye az okos elosztás, de emellett számos más hasznos funkcióval rendelkezik. Az erős felső LED világítás, a No Frost jegesedésmentes technológia, az ajtó riasztó és az inverteres kompresszor mind elengedhetetlenek egy igazán remek hűtőhöz.

Az A+ energetikai besorolás és a 39 decibel zajszint pedig még a teljesen elfogadható határon belül van.

Előnyök:

 •  Okos elrendezés
 •  Inverteres kompresszor
 •  No Frost rendszer

Hátrányok:

 •  A saját kategóriájában nem igazán rendelkezik hátrányokkal
Star-Light CDD-210AP
Star-Light CDD-210AP

TOP olcsóbb hűtő

 •  Jó ár-érték arány
 •  A+ energiaosztály
 •  Automatikus leolvasztás
aktuális ár

A megszokott módon most is bekerült a listára egy beugró kategóriás készülék. Most a Star-Light felső fagyasztós hűtőjére esett a választásom.

Ebben az árkategóriában nem kell csodát várni, viszont az értékelések alapján egy nagyon jó és megbízható kis hűtőről van szó. Külsőre nem veheti fel a versenyt a drágább készülékekkel, azonban teljesítményben nem lehet rá panasz. A listánkon eddig is megszokott A+ energiaosztályt ő is hozza. Egy kicsit kisebb belső tér jellemzi viszont, 166 liter hűtőterület és csupán 41 liter fagyasztó. E mellé az automatikus leolvasztás is elfért még.

Ezeken kívül nem is nagyon van extra funkció a tarsolyában. Összességében egy nagyon korrekt kis hűtőről beszélünk, ami pont azt tudja, amire beugró szinten szükséged lehet. Se többet, se kevesebbet.

Előnyök:

 •  Jó ár-érték arány
 •  A+ energiaosztály
 •  Automatikus leolvasztás

Hátrányok:

 •  Kevésbé ismert márka
 •  Kisebb űrtartalom
Whirlpool BSNF 8999 PB
Whirlpool BSNF 8999 PB

A luxus hűtő

 •  Legmodernebb technológiák
 •  Számos hasznos extra
 •  Kiváló hűtés
 •  A+++ energiaosztály
aktuális ár

A Star-Light szerényebb hűtője után most ugorjunk a spektrum másik oldalára a Whirlpool felső kategóriás készülékével. A gyönyörű fekete borítás és az ízléses vonalak már külsőre is megnyerőek lehetnek. És akkor még semmit nem láttunk a belsőből.

Bár az űrtartalma nem a legnagyobb, ezt az okos rendszerező megoldások bőven kompenzálják. Mind az XXL fagyasztófiók, mind a zöldségtároló rekesz osztóbetéttel kerül a boltokba. A hűtőrekesz 215 literes, a fagyasztó 94 liter űrtartalommal rendelkezik.

A MultiFlow légáram biztosítja a hűvös levegő egyenletes eloszlását, a Supreme NoFrost technológia pedig azt, hogy a készülék soha ne tudjon lejegesedni. A legfontosabb extra mégis talán a 6th Sense szenzorrendszer, ami automatikusan szabályozza a hőmérsékletet és a páratartalmat. A készülék egyébként távvezérelhető Wi-Fi kapcsolaton keresztül bármilyen okostelefonról is. A kompresszorra pedig egyedülálló 10 éves garanciát biztosít a gyártó.

Ezt a készüléket azoknak ajánlanám, akik nem sajnálják a pénzt, hogy egy hosszú évekig használható, kiváló minőségű, modern hűtőt tudhassanak a konyhájukban.

Előnyök:

 •  Legmodernebb technológiák
 •  Számos hasznos extra
 •  Kiváló hűtés
 •  A+++ energiaosztály

Hátrányok:

 •  Drága
 •  Nem túl nagy az űrtartalma
Zanussi ZRG16605WA
Zanussi ZRG16605WA

Egyajtós apróság

 •  Olcsó ár
 •  Alacsony fogyasztás
 •  Egyszer, de megbízható
aktuális ár

A következő hűtőnk egy egyajtós készülék az olasz Zanussi kínálatából. Valamivel alacsonyabb áron juthatsz hozzá, mint egy fagyasztós modellhez, cserébe viszont kevesebb hasznos hűtőtérrel is kell számolnod. 153 literes űrtartalommal rendelkezik, amin belül kettő üvegpolc és három ajtórekesz segítik az élelmiszerek rendszerezését.

A készülék A+ energiaosztállyal és 38 decibeles zajszinttel operál. Extra funkciókat nem nagyon találsz benne, ez az alacsony árát figyelembe véve nem is annyira meglepő. A fagyasztó hiánya jelentősen csökkenti a gép fogyasztását és a kisebb belső teret könnyebb tisztán tartani.

A Zanussi készülékét azoknak ajánlanám, akik tényleg csak a szendvicsalapanyagokat tartják a hűtőben, esetleg a tegnap rendelt pizzát. Egy vagy két embernek ideális lehet. Az alacsony ár és alacsony fogyasztás biztosítja, hogy ne fizess feleslegesen soha sem használt funkciókért vagy a fagyasztóért.

Előnyök:

 •  Olcsó ár
 •  Alacsony fogyasztás
 •  Egyszer, de megbízható

Hátrányok:

 •  Nincs fagyasztó
 •  Kisebb hűtőtér
LG GTF916PZPM
LG GTF916PZPM

A 600 literes monstrum

 •  Hatalmas belső tér
 •  Hasznos, modern extrák
 •  Szép megjelenés
aktuális ár

Sosem férnek el kényelmesen az ételek a jelenlegi hűtődben? Úgy érzed, mintha tetriszt játszanál minden alkalommal, amikor a megpróbálod elpakolni a maradék pörköltet? Az LG hűtőszekrényével többé nem lesz ilyen problémád.

174 literes fagyasztó rekeszével és 422 literes hűtő űrtartalmával az egyik legnagyobb lakossági hűtőszekrény a hazai piacon. Ennek megfelelően természetesen a fogyasztása is nagyobb, bár ezen az A++ energiaosztály azért sokat javít. A zajszint viszont teljesen elfogadható szinten marad 38 decibellel.

Extra funkciókkal is bőven el van látva a készülék. Az ajtóban található vízadagoló talán kevésbé hasznos, a gyermekzár és a nedvességszabályozó azonban annál inkább. A Multi Airflow rendszer biztosítja az egyenletes hűtést, a Fresh Zone rekeszek pedig alacsonyabb hőmérsékleten tartják a friss zöldségeket és húsokat, ezzel megnövelve azoknak a szavatossági idejét.

Nagy családoknak ajánlom, akiknél fontos, hogy legyen bőven hely a hűtőben és a fagyasztóban egyaránt.

Előnyök:

 •  Hatalmas belső tér
 •  Hasznos, modern extrák
 •  Szép megjelenés

Hátrányok:

 •  Magasabb árkategória
Samsung RS7547BHCSP/EF
Samsung RS7547BHCSP/EF

Side-by-side hűtő

 •  Modern, megbízható készülék
 •  Hatalmas tárolókapacitás
 •  Számos hasznos extra funkció
aktuális ár

Végül egy side-by-side kétajtós hűtőt szeretnék bemutatni a Samsung gyártósorairól. A készülék ezüstszürke, rozsdamentes acélborítással készült, a modern külsőt pedig egy vízadagoló egészíti ki.

Hatalmas tárolókapacitás áll rendelkezésedre 176 literes fagyasztó és 361 literes hűtő űrtartalommal. Mindkét oldal okosan elrendezett polcokkal és ajtórekeszekkel van felszerelve, ezen kívül különböző tárolórekeszek segítenek frissen tartani a zöldségeidet és húsaidat. A világítást egy hátsó fali LED lámpa biztosítja, az ajtón pedig egy LED kijelzőn ellenőrizheted a belső hőmérsékletet és sok más beállítást.

A készülék fogyasztása nem épp a legalacsonyabb az A+ energiaosztályával, azonban ez ekkora belső tér mellett nem is csoda. Cserébe viszont számos hasznos funkcióval kedveskedett a gyártó. A No Frost fagyásálló rendszer alap felszereltség mind a hűtő, mind a fagyasztó résznél, a Multi Airflow rendszer pedig egyenletesen oszlatja el a hideget az élelmiszerek között. A legfontosabb extra talán az úgynevezett Twin Cooling, ami külön hűtést biztosít a fagyasztóban és külön a hűtőrekeszben. Ezáltal fenntarthatod az optimális nedvességtartalmat, az ételek frissebbek maradnak és szagok sem keverednek a két rész között.

Nagyobb háztartásokba lehet ideális választás ez a készülék, ahol nem elég a nagy tároló kapacitás, de a modern kialakítás és a számos hasznos extra is fontos szempont.

Előnyök:

 •  Modern, megbízható készülék
 •  Hatalmas tárolókapacitás
 •  Számos hasznos extra funkció

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
 •  Keskenyebb fagyasztórekesz

Milyen hűtőt válasszak? Vásárlási útmutató.

A következő bekezdésekben megtalálod a legfontosabb információkat és tanácsokat, amik segítenek abban, hogy a számodra legmegfelelőbb hűtőt tudd kiválasztani. Úgy gondolom, hogy bár legjobb tudásom szerint állítottam össze a fenti listát mégsem szabad anélkül döntened, hogy magad is megismernéd azokat a szempontokat, amikre érdemes odafigyelni ezeknél a készülékeknél. Következzen hát a teljes leírás.

Különböző elrendezésű hűtők. Melyik miért jó?

Az első dolog, amire felfigyelhetsz vásárlásnál az a készülékek különböző elrendezése. Nézzük meg, hogy melyik típusnak mi az előnye és hátránya.

Felső fagyasztós hűtők

Itthon az egyik legelterjedtebb típus a felülfagyasztós hűtőszekrény, ahol az alsó, nagyobb rész a hagyományos hűtőszekrénynek ad otthon, míg a kisebb felső rész a fagyasztót tartalmazza.

A fagyasztó általában két részre van osztva polcokkal, így könnyítve meg az élelmiszerek rendszerezését. Azonban ez sokszor nem feltétlen elég. Ha több apróbb csomagot fagyasztanál le vagy sok különböző termék van a hűtőben, akkor nehezebb a polcokon elpakolni, mint esetleg egy alsó fagyasztós, fiókos modellben. Cserébe viszont a legnagyobb csomagok is kényelmesen elférnek, legyen szó egy fagyasztott pizzáról vagy tortáról.

Az elrendezésnek köszönhetően a fagyasztó kényelmesebben hozzáférhető, mint a hűtőszekrény hagyományos része. Ha sűrűn használsz fagyasztott élelmiszert, akkor kényelmes lehet, hogy nem kell folyamatosan hajolgatni. Emellett ha kicsi gyerek van a lakásban, akkor nehezebben fér hozzá a fagyasztott áruhoz.

Alul-fagyasztós hűtők

A másik gyakori típus az alul-fagyasztós hűtőszekrény. Ezeknek az elrendezése pont fordított, a fagyasztó értelemszerűen alul, míg a hagyományos hűtő rész felül található.

Ezeknél a modelleknél a fagyasztó sokszor egy kicsivel nagyobb helyet kap, illetve legtöbbször kihúzható fiókos megoldással működik, ami nagyon jó rendszerezési lehetőségeket biztosít. Természetesen itt a fagyasztóhoz kell majd lehajolnod. Szóval ha ritkábban használod a fagyasztó részt, mint a hagyományos hűtőt vagy több fagyasztott árút tartasz otthon, akkor jó választás lehet ez a típus.

Az alul és a felül fagyasztós modellek is kedvező áron kaphatóak egyébként. Természetesen itt is megvan a luxus és a felső kategória, de az olcsóbb készülékek között is találhatsz már jól funkcionáló hűtőket.

Side-by-side hűtők

Ezek a kétajtós készülékek kevésbé elterjedtek az itthoni háztartásokban, de azért a boltokban van bőven választék belőlük, ha ebbe az irányba kacsintgatnál.

A hűtő függőlegesen van felosztva két részre, egy keskenyebb fagyasztóra és egy szélesebb hűtőre. Így mindkét oldalt kényelmesen használhatod. Ez az elrendezés általában kicsit nagyobb teret hagy a fagyasztott holmiknak, így különösen hasznos lehet ha sok élelmiszert tárolsz itt és sűrűn is használod őket.

Hasznos lehet még ez az elrendezés kisebb méretű konyhákban, ahol nagyon fontos az optimális helykihasználás. A keskeny ajtók kinyitásához kevesebb hely kell, hogy legyen a hűtő előtti területen.

Hátránya ezeknek a modelleknek a drágább árfekvés és az, hogy a szélesebb holmik nehezebben vagy egyáltalán nem férnek el benne. Ha tortákkal, pizzákkal vagy teljes fazék pörköltekkel töltenéd meg a fagyasztódat, akkor nem biztos, hogy a side-by-side hűtő lesz számodra a legjobb választás.

Francia ajtós hűtők

Az úgynevezett francia ajtós modellek a side-by-side változatra hajaznak, ugyanis a nagyobbik felső rész két ajtót tartalmaz, míg alul egy fiókos fagyasztó található.

Ez a típus egyesíti az alul-fagyasztós és a side-by-side hűtők előnyeit. Könnyen rendszerezhető és hozzáférhető fagyasztót kapsz, fölül pedig a dupla ajtós elrendezésnek köszönhetően elszeparáltan tárolhatod az élelmiszereket. A hűtő előtt megspórolt hely pedig itt is megmarad.

Fagyasztóládák és szekrények

Apró kitérőként megemlíteném a csak fagyasztásra használható készülékeket. Itt nincs hagyományos hűtő rész, csak egyetlen nagy légterű fagyasztó.

Attól függően, hogy álló vagy fekvő elrendezésű a készülék, beszélhetünk szekrényről vagy ládáról. Mindkét változatnál különböző fakkok, rekeszek, a fagyasztószekrényeknél pedig polcok segítik a mirelit termékek rendszerezését.

Vendéglátóiparban vagy nagyobb családi háztartásokban, esetleg saját termények esetén veheted jó hasznát ezeknek a készülékeknek.

Egyajtós és borhűtők

A fentieken kívül kaphatóak még egyajtós kivitelű hűtők, amik nem rendelkeznek fagyasztó résszel. Ezek jók lehetnek kisebb lakásokba, nyaralóba vagy akkor ha sosem használsz mirelit ételeket. Elérhetőek még úgy nevezett mini hűtők is, amik jóval kisebbek hagyományos társaiknál, de cserébe olcsóbbak is.

A borhűtők főleg vendéglátóipari egységekben használatosak, de ha elkötelezett borkedvelő vagy, akkor a te konyhádban is meg lehet a helye egy ilyen készüléknek. A palackok biztonságos és szakszerű tárolását polcok teszik lehetővé, a hűtő ajtaja pedig általában átlátszó üvegből készül. Ezeknek a gépeknek az ára nem kifejezetten olcsó.

Beépíthető hűtők

Valamivel magasabb áron elérhetőek beépíthető hűtők, amik akár láthatatlanul eltűnnek a konyhaszekrényben, vagy bár a hűtő ajtaja látszik, de maga a gép test besüllyed a többi berendezési tárgy közé. Ez új konyhákba lehet jó választás, hiszen egyébként nagyban javítja a konyha összképét és harmóniáját.

A hűtő külső borítása és mérete

A piacon elérhető hűtőszekrények legtöbbször fehér vagy ezüst-szürke színben kaphatóak. Az ezüst színű készülékek legtöbbje úgynevezett Inox, rozsdamentes acél burkolattal készül, de nem mindegyik. Erre érdemes lehet odafigyelni. Az ezüst színű burkolat általában könnyebben koszolódik, jobban meglátszik rajta egy-egy ujjlenyomat vagy folt. Ha élénkebb színekben gondolkozol, akkor piros készülékekből érhető el a legtöbb az itthoni piacon.

Hűtő vásárlásnál nem csak a belső, de a külső méretet is fontos figyelembe venned. A hely általában adott, hogy hova kell beférjen a készülék. Itt számolj rá mindig néhány centit felül és hátul, hogy a készülék körül szabad légáramlást biztosíts. Arra is figyelj, hogy hogy fognak elférni az ajtók, ha kinyitod őket. Ha keskenyebb hely áll rendelkezésedre, akkor érdemes lehet a side-by-side vagy francia ajtós modellek között keresgélned. Az egyajtós készülékek alapból jobbos nyitásúak szoktak lenni, de ez szinte minden modellnél átállítható.

A belső méretben nagy eltérések lehetnek. Én most csak a hűtőszekrény részről írnék egy pár sort, a fagyasztó rekesz egy külön történet, ami nagyban függ az adott háztartás igényeitől. Az elérhető gépek között a 45 literes apróságtól egészen a 400 literes monstrumig találhatsz hűtőket. Az átlagos lakossági felhasználású hűtők űrtartalma 200-300 liter környékén van, ez bőven elegendő egy hétköznapi háztartás igényeihez. Ennél kisebb 100-200 literes készülékeket inkább csak kisebb háztartásoknak vagy egyedülállóknak ajánlanék. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor néhány ezer forintot spórolsz egy hűtő árán, majd utána évekig kell tetriszezni az élelmiszerrel. A kisebb 50-100 literes készülékek pedig inkább a nyaralóban vagy egy szállodai szobában állják meg a helyüket.

Energiaigény

A hűtőknél sokkal fontosabb az energiaosztály, mint más elektronikai készülékeknél, hiszen egy hűtőszekrény napi 24 órában fog üzemelni és fogyasztani az áramot. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen készülék mellett döntesz.

A piacon jellemzően A+, A++ és A+++ -os gépekkel fogsz találkozni. Ezek nagyjából 280, 230 és 150 kilowattóra körüli fogyasztással rendelkeznek. Láthatod, hogy az A+++ -os készülékek majdnem feleannyit fogyasztanak, mint A+ -os energiaosztályú társaik. Ez hosszútávon jelentős megtakarítást jelenthet még akkor is, ha egy jobb energiaosztályú hűtő drágább. Ezek a készülékek általában 3-4 év alatt hozzák be az árukat.

Zajszint

A hűtő elhelyezésétől függően lehet jelentős vagy kevésbé fontos szempont a készülék zajszintje. Ha a kamrában kap helyet a gép vagy a lakás távolabbi sarkában lévő konyhában, akkor nem feltétlen gond egy hangosabb motor sem. Ha azonban egy amerikai konyhás garzonba keresel hűtőszekrényt, akkor fontos, hogy ne minden este ennek a zajára ébredj majd.

Az elfogadható zajszint a hűtőknél a 40 decibel, ez alatt már nyugodtan vásárolhatsz. Ha a lehető leghalkabb készüléket szeretnéd, akkor az inverteres hűtők között érdemes keresgélned, hiszen ezek mindig csak annyira hűtenek, amennyire éppen szükséges, ahelyett hogy minden alkalommal teljes gőzzel bedurrantanák a motort. Emiatt ezek a készülékek energiatakarékosabbak is.

Fagyásellenes rendszerek és leolvasztás

A régebbi hűtőknél egyértelmű volt, hogy időről időre le kellett őket olvasztani, mert a belső páratartalom jégként csapódott ki a belső falakon, ezzel rontva a hűtő teljesítményét. A mai készülékeknél ez már sokkal kevésbé jellemző, hiszen majdnem az összes rendelkezik automatikus leolvasztó rendszerrel. Ennek a jelenlegi legfejlettebb formája a No Frost fagyásellenes rendszer, ami optimális szinten tartja a hűtő páratartalmát, ezzel akadályozva meg a jegesedést. A No Frost rendszerrel rendelkező hűtők negatívuma a valamivel magasabb zajszint.

Smart hűtők

Van már okosóránk, okos tévénk, okos routerünk, nem maradnak ki a szórásból a hűtők sem. De mit is tud egy okos hűtő?

Ezek a készülékek a konyha szívét jelentik. Számos olyan funkcióval rendelkeznek, amikkel kényelemesebbé tehetik nem csak a konyha munkát, de a család mindennapjait is. A naptár mellett recepteket kereshetsz ki, számontarthatod a különböző tennivalókat vagy akár a bevásárlólistáidat is frissítheted, amiket aztán a lakótársad könnyedén megnyithat majd okostelefonjáról. Nem csak a recepteket nézheted meg, de beállíthatsz időzítőt is, ami figyelmeztet, hogy megsült a csirke. Amíg elkészül az étel, addig pedig nyugodtan bekapcsolhatsz egy kis zenét, a hűtődön.

Van azért néhány olyan funkció is, amik ténylegesen a hűtő működéséhez kapcsolódnak. Figyelemmel kísérheted például, hogy mennyi áramot fogyaszt a készülék, a belső kamerák segítségével pedig benézhetsz a hűtőbe anélkül, hogy ki kéne nyitnod az ajtaját. Ezek a hűtők rendelkeznek jég és víz adagolóval is, amiket szintén irányíthatsz. Amint belépsz a konyhába reggel már szólhatsz is a hűtőnek, hogy kezdjen el vizet melegíteni a kávédhoz. Ja igen, elfelejtettem mondani, hogy természetesen ezeknek a készülékeknek a nagy része hanggal is irányítható.

A kérdés már csak az marad az okos hűtőkkel kapcsolatban, hogy szükséged van-e erre az egészre. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a smart hűtők még nincsenek olyan szinten, hogy ezek a funkciók tényleges változást hozzanak a konyhai mindennapokba. Árban hatalmas különbségről beszélünk, ám a legtöbb dolgot, amire képes egy ilyen készülék az okostelefonunkon is ugyanúgy meg tudjuk csinálni. Szóval ha nem szeretnél több százezer forintot kiadni egy csili-vili készülékért, amivel elkápráztathatod a vendégeidet, akkor inkább várj még néhány évet az okos hűtő vásárlásával.

Hasznos funkciók

Sok különböző funkciót mutattam be a fentiekben és a boltokban is számos különböző extrával találkozhatsz majd. Az alábbiakban szeretnék neked segíteni abban, hogy ezek közül melyik az, ami tényleg hasznos és melyik az, ami inkább csak pénzkidobás.

A hűtők legfontosabb funkciója a tárolás. Nem mindegy, hogy mennyi étel és milyen elrendezésben fér el benne. Ezért mindenképpen érdemes olyan hűtőt keresned, amiben okosan vannak elosztva a rekeszek és polcok. Elérhetőek elkülönített tárolók, amiken belül különböző hőmérsékletet állíthatsz be. Ezek alkalmasak a friss zöldségek hűtésére, hiszen pár fokkal alacsonyabb közegben sokkal tovább zamatosabbak maradnak. Létezik egy úgy nevezett door-in-door tárolás is, aminél a hűtő ajtó belsejében még egy kisebb hűtő van az italoknak. Így nem kell az egész hűtőt kinyitni, ha csak a tejet szeretnéd kivenni. Itthon sajnos szinte egyáltalán nem találni ilyen készüléket.

Ha már a hűtő belsejét nézed meg, akkor mindenképp figyelj arra is, hogy megfelelő legyen a világítás. Nincs annál rosszabb, amikor a félhomályban nem tudod rendesen megállapítani, hogy a tegnapelőtti étel vajon jó lehet-e még.

Másik hasznos funkció lehet az ajtó riasztó, ami bizonyos idő után elkezd sípolni, ha nyitva felejtjük a hűtőt. A jegesedéshez kapcsolódik még egy hasznos extra, a No Frost rendszer, amit már fentebb említettem.

Extra funkciók, amikért nem feltétlen érdemes pénzt kiadnod

A következő extrák elsőre hasznosnak tűnnek, de valójában inkább feleslegesen dobják meg a hűtőd árát. Véleményem szerint ide tartoznak a smart hűtők, ahogy ezt már kifejetettem.

Emellett a jégkészítő és a vízadagoló a legkevésbé praktikus extra, amiért fizethetsz. A jégkészítők akár 20%-al is megnövelhetik a készülék fogyasztását, az eredetileg is magasabb ár mellett, viszont egy háromszáz forintos jégkockatartóval könnyedén helyettesíthetőek. A vízadagolós hűtők is drágábbak, emellett a fenntartásuk plusz költséget és energiát jelent. Mellé folyik, takarítani kell, utántölteni. Egyszerűbb és olcsóbb ha beraksz pár palack ásványvizet a hűtőbe.

Termék névKépKészülék típusaEnergiaosztályHűtő / fagyasztó űrtartalomFogyasztásHűtő ár
Klarstein PopArt-Bar Klarstein PopArt-BarEgyajtós retroA+136 L / -117 kWh/évaktuális ár 
Klarstein Big Mommy Cool Klarstein Big Mommy CoolAlulfagyasztósA++210 L / 90 L205 kWh/évaktuális ár 
Whirlpool 6th Sense BLF 9121 W Whirlpool 6th Sense BLF 9121 WAlulfagyasztósA+258 L / 111 L321 kWh/évaktuális ár
Samsung RB31FDRNDSA Samsung RB31FDRNDSAAlulfagyasztósA+210 L / 98 L297 kWh/évaktuális ár
Star-Light CDD-210AP Star-Light CDD-210APFelülfagyasztósA+166 L / 41 L217 kWh/évaktuális ár
Whirlpool BSNF 8999 PB Whirlpool BSNF 8999 PBAlulfagyasztósA+++215 L / 94 L160 kWh/évaktuális ár
Zanussi ZRG16605WA Zanussi ZRG16605WAEgyajtósA+153 L / -119 kWh/évaktuális ár
LG GTF916PZPM LG GTF916PZPMFelülfagyasztósA++422 L / 174 L363 kWh/évaktuális ár
Samsung RS7547BHCSP/EF Samsung RS7547BHCSP/EFSide-by-sideA+361 L / 176 L442 kWh/évaktuális ár

Ralf.hu hűtő teszt győztesek

További termék útmutatók Konyha témakörben