TOP páraelszívók (2019)

Minden, amit páraelszívó vásárlás előtt tudnod kell

Minden modern konyha elengedhetetlen része és egyre gyakoribb az itthoni háztartásokban is a páraelszívó. A főzés során keletkező füst és olajgőz nem csak kellemetlen szagú, de belégzése sem egészséges. Emellett lerakódik a falakon, amitől nehezebb lesz őket takarítani. A megnövekedett páratartalmú levegő dohosodás, penészesedést is okozhat, ami nem csak az egészségre veszélyes, de az épület struktúráját és az ingatlan értékét is ronthatja.

Egy jó minőségű páraelszívó eltávolítja a különböző gőzöket, az olajat, a füstöt és a kellemetlen szagokat egyaránt. Szerencsére manapság már nem a régi filmekből ismerős éttermi szagelszívókra kell gondolnod, a modern modellek mind esztétikusak, a működésük halk és a használatuk higiénikus.

Ha most tervezel páraelszívót vásárolni akkor a legjobb helyen jársz. TOP páraelszívók írásunkban bemutatok neked néhány modellt, amiket gondos kutatás után válogattam ki. Ezekkel a készülékekkel nem hozhatsz rossz döntést. Ha pedig szeretnéd jobban megismerni a páraelszívókat és azokat a szempontokat, amiket figyelembe kell venned a vásárlás során, akkor olvasd el az átfogó vásárlási útmutatónkat!

Páraelszívó toplista

Termék névKépEnergiaosztályMotor teljesítményÉves áramfogyasztásMaximális légmozgásZajszintPáraelszívó ár
Klarstein Kronleuchter Klarstein KronleuchterA115 W41 kWh600 m3/h69 dBaktuális ár 
Klarstein Vinea Klarstein VineaA110 W37 kWh610 m3/h68 dBaktuális ár 
Star-Light HA-260SS Star-Light HA-260SSE2 X 80 W101 kWh347 m3/h63-70 dBaktuális ár
Heinner DCH-650GX Heinner DCH-650GXC190 W90 kWh643 m3/h68-72 dBaktuális ár
VidaXL szagelszívó VidaXL szagelszívóF180 W110 kWh720 m3/h65 dBaktuális ár 
Zanussi ZHT630W Zanussi ZHT630WE74 kWh170 m3/h48-65 dBaktuális ár

Páraelszívó tesztek, vélemények

Nézzük meg azokat a készülékeket, amiket a toplistára érdemesnek gondoltam. A páraelszívókról sajnos elég kevés információt találni, még a gyártók oldalán is, így nincs könnyű dolga annak, aki a hatalmas választékot szeretné áttanulmányozni. Éppen ezért választottam ki neked ezeket a gépeket, amikkel biztos, hogy nem lőhetsz mellé. Válassz közülük a saját igényeidet figyelembe véve!

Klarstein Kronleuchter
Klarstein Kronleuchter

Szemetgyönyörködtető páraelszívókészülék

 •  Luxus kivitelezés
 •  Erős páraelszívó teljesítmény
 •  A energiaosztály
aktuális ár

Ez a luxus kivitelezésű páraelszívó konyhaszigetekhez és nagyobb konyhákba lehet jó választás. Elegáns megjelenéssel, kiváló teljesítménnyel és erős világítással rendelkezik. Ez a páraelszívó könnyedén a konyha díszévé válhat.

A készülék mennyezetre rögzíthető és rozsdamentes acélláncokkal függeszthető fel, amik állítható magasságot biztosítanak, így akármekkora belmagasság mellett könnyedén használható. Mivel nincs szükség elvezető csőre, ezért átépíteni sem kell majd semmit. A gép recirkulációs elven működik, a szennyezett levegőt beszívja, megszűri, majd tiszta levegőt fúj vissza a konyhába. Kivehető, mosható és cserélhető alumínium szűrőihez aktív szén szűrők társulnak, amik igazán tiszta és szagmentes főzést tesznek lehetővé.

Óránként 600 m3 levegőt képes átmozgatni, ami kifejezetten jó teljesítménynek mondható. Mindezt A energiaosztályzatú készüléknek megfelelő hatékonysággal teszi. A működést három fokozatban szabályozhatod, erőstől a gyengéig, amiket különböző színű, vörös, sárga és kék LED jelzőfények mutatnak majd.

A 45 cm-es kocka kialakítás egyedi megjelenést kölcsönöz a Kronleuchter modellnek. A kocka elülső és hátulsó oldalai elegáns fekete anyagból készültek, míg az oldalsó falak tükröződnek. A beépített LED világítás jól láthatóvá teszi az alatt elhelyezkedő munkafelületet, így könnyítve meg a főzéssel kapcsolatos teendőket.

Ha nem szeretnél egy gyárkémény méretű csövet a lakásodba, hanem inkább egy luxus megjelenésű, elegáns páraelszívót keresel, akkor a Klarstein Kronleuchter a legjobb választás lesz számodra.

Előnyök:

 •  Luxus kivitelezés
 •  Erős páraelszívó teljesítmény
 •  A energiaosztály

Hátrányok:

 •  Magas ár
 •  Leginkább konyhaszigetekkel használható kényelmes
Klarstein Vinea
Klarstein Vinea

Beépíthető páraelszívó, elegáns dizájnnal

 •  Nagy páraelszívó teljesítmény
 •  Beépíthető konstrukció
 •  Használható akár recirkulációs üzemmódban is
 •  Praktikus, kihúzható kialakítás
aktuális ár

A Klarstein beépíthető páraelszívója remekül megtalálja majd a helyét bármilyen konyhaszekrénybe rejtve. A látható rész egy apró fekete csík lesz csupán, ami egyszerű eleganciával egészíti majd ki konyhád összeállítását.

60 cm széles konstrukcióval rendelkezik, a lapos felülete pedig kihúzható, így az aktív felület kétszeresére növelhető. Ez összesen 610 m3 per óra páraelszívó teljesítményt tesz lehetővé, amit három fokozatban szabályozhatsz az egyszerűen kezelhető érintőgombokkal.

A készülék nem csak praktikus és csinos, de halkan működik és energiatakarékos is, hiszen A energiaosztállyal rendelkezik. A beépíthető konstrukciónak köszönhetően a kellemetlen szagokat kivezeti a lakásból, de akár recirkulációs üzemmódban is használhatod, ekkor a cserélhető és mosogatógépben mosható alumínium zsírszűrők és az aktív szénszűrők tesznek majd jó szolgálatot. A könnyebb főzést a belső oldalon található halogén izzók segítik majd elő.

Egy kellemes teljesítményű, elegáns megjelenésű, beépíthető páraelszívót ismerhetünk meg a Klarstein Vinea képében, ami bármilyen háztartásban könnyedén megállja majd a helyét.

Előnyök:

 •  Nagy páraelszívó teljesítmény
 •  Beépíthető konstrukció
 •  Használható akár recirkulációs üzemmódban is
 •  Praktikus, kihúzható kialakítás

Hátrányok:

 •  A beépítéshez kivezető kürtő kell majd kialakítanod
Star-Light HA-260SS
Star-Light HA-260SS

Jó minőség barátságos áron –

 •  Jó szívóteljesítmény
 •  Kellemes megjelenés
 •  Külső elszívással vagy anélkül is használható
aktuális ár

Már megszokhattátok, hogy a legtöbb termékajánlónkban helyet kap egy Star-Light készülék is. A páraelszívók terén sem okoztak csalódást, kiváló minőséget nyújtanak, fogyasztóbarát áron.

A 60 centiméter széles páraelszívó a legtöbb konyhába elegendő lesz. Nagy előnye ennek a készüléknek, hogy használhatod külső kivezetéssel vagy anélkül is. Így akkor sem kell másik gépet választanod, ha esetleg nem tudod megoldani a kivezetést. Alaptartozékként kettő alumínium szűrővel rendelkezik, amiket akár mosogatógépben is tisztíthatsz, emellett pedig bővíthető szénszűrővel, ami mindenképp ajánlott is, ha esetleg recirkuláló üzemmódban használod majd. A készülék elején található üveg lemez segít megfogni a felszálló gőzt, így kevesebb zsír rakódik le a páraelszívó külső felületén, könnyebb lesz azt takarítanod.

A páraelszívó lelkét két darab, egyenként 80 wattos motor adja, amik 347 m3/h maximális szívóerőt biztosítanak. Három sebességbeállítás közül választhatsz, attól függően, hogy mennyire intenzív elszívásra van szükséged. A zajszint is ez alapján módosul majd 63 és 70 decibel között.

Természetesen ennek a készüléknek is meg van a maga hátránya, ez pedig a valamivel magasabb fogyasztás. E energiaosztályzatot kapott csupán, ami 101 kWh-ás éves fogyasztásban jelenik meg.

Másik negatívum, hogy sajnos csak egy darab 2,5 wattos LED égőt kapott a készülék, ez is a hátsó oldalon helyezkedik el. Így némi fényt biztosít majd a főzéshez, de azzal ne számolj, hogy csak a páraelszívó világítására támaszkodhatsz majd.

A készülék teljes egészében rozsdamentes acélból készül, és a gyártó ígérete szerint kifejezetten könnyű a beépítése. Ehhez egy 120 milliméteres kürtő áll majd a rendelkezésedre.

Kedvező ár és elfogadható specifikációk, pont amit egy Star-Light készüléktől várhatunk. Ha szeretnél jó ár-érték arányban vásárolni, de nem szeretnél túl sokat költeni, akkor ez a gép lesz a jó választás számodra.

Előnyök:

 •  Jó szívóteljesítmény
 •  Kellemes megjelenés
 •  Külső elszívással vagy anélkül is használható

Hátrányok:

 •  Alacsonyabb energiaosztály
Heinner DCH-650GX
Heinner DCH-650GX

A legjobb ár-érték arány

 •  Kiváló teljesítmény
 •  Esztétikus megjelenés
 •  Nagy szívóerő
aktuális ár

A páraelszívó toplistánk első helyezettje egy dekoratív készülék lett a Heinner kínálatából. Nem csak esztétikailag nyújt kiemelkedő élményt, de a teljesítménye is kiváló és rendelkezik mindennel, amire egy tökéletes páraelszívónak szüksége van. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az ára is teljesen elfogadható.

A készülék 60 centiméter széles, így bármilyen normál méretű tűzhely mellett nyugodtan használható. A páraelszívó oldalait egy üveg búra védi, ami nem csak a gőzt és füstöt segít a megfelelő helyre terelni, de a készülék megjelenésén is sokat javít.

Kiemelkedően erős teljesítményt biztosít a 192 wattos motor, amit három különböző sebességfokozattal állíthatsz. A gép maximális szívóereje 643 m3/h, ami nagyon jónak mondható, főleg a saját árkategóriájában. Ehhez a nagy teljesítményhez valamivel magasabb zajszint is párosul, azonban a 68-72 decibeles tartomány még bőven elviselhetőnek mondható.

Energiatakarékosság szempontjából találhatsz jobb páraelszívókat a piacon, azonban ezért az árért a C osztályzat szerintem rendben van. Az éves fogyasztása 90 kWh, ami a fentebb említett magas teljesítmény tükrében már nem is tűnik annyira soknak.

A világítást kettő darab 2 wattos LED biztosítja. Ezek a készülék elülső oldalán találhatóak, így praktikusabbak és remekül megvilágítják az egész tűzhelyet.

Ez a párelszívó falra rögzíthető és beépíthető, ami azt jelenti, hogy szükséged lesz egy kivezető nyílásra is. A készülék 150 milliméteres átmérőjű kivezető kürtővel rendelkezik, ami biztosítja a zavartalan légmozgást. A levegő megtisztításáról pedig a könnyedén kivehető és tisztítható alumínium szűrő gondoskodik. A készülék és alkatrészei mind rozsdamentes acélból készültek.

Ha nem sajnálod a pénzt egy közepes árkategóriájú készülékre, ami tényleg minden létező igényt kielégíthet, akkor a Heinner páraelszívóját neked találták ki.

Előnyök:

 •  Kiváló teljesítmény
 •  Esztétikus megjelenés
 •  Nagy szívóerő

Hátrányok:

 •  Valamivel magasabb ár
VidaXL szagelszívó
VidaXL szagelszívó

Jó teljesítmény, elegáns külső

 •  Hatalmas légszívó kapacitás
 •  Elegáns, modern megjelenés
 •  Igazi dísze lehet a konyhának
aktuális ár

Ez a páraelszívó egy érdekes darab. Mindenképpen meg kell említeni, hogy nem egy A kategóriás márkának a készülékéről van szó. Ehhez képest igazából még olcsónak sem annyira mondható. Viszont cserébe elég jó specifikációkkal rendelkezik, ránézésre és külsőre pedig szerintem bőven hozza a prémium megjelenést.

A fekete színű edzett üvegpanelek elegáns és modern stílust kölcsönöznek a gépnek. Véleményem szerint könnyedén bármilyen konyha díszévé válhat ez a kütyü és ahelyett, hogy a páraelszívót rejtegetned kéne, büszkén pillanthatsz majd rá minden nap.

Könnyű irányítást biztosít az érintőkijelzővel rendelkező digitális vezérlőpanel. Ezen tudod majd állítani a sebességet, aminél 3 különböző beállítás érhető el. Nagy előnye ennek a gépnek, hogy akár 720 m3 levegőt is képes megmozgatni óránként. A többi hasonló géppel összehasonlítva könnyen láthatjuk, hogy ez rengeteg.

A működést egy 180 W-os motor szolgáltatja, ami teljesen elfogadható 65 dB-es zajszintet produkál. Amit hátrányként írhatunk fel, az az F energiaosztály. Azonban ha őszinte akarok lenni, akkor még így sem fogyaszt annyira sokat. Éves szinten 110 kWh villamosenergiával kell számolnod.

A kivezetést egy rozsdamentes acél kürtő és egy alumínium elvezető cső biztosítják. Kettő darab háromrétegű alumínium zsírszűrőt tartalmaz, amiknek a tisztítása egyszerű, hiszen könnyedén moshatóak. Ezen felül szénszűrőt is rakhatsz a gépbe.

Hasznos extra a 2 darab 1,5 W-os LED lámpa, amikkel megvilágíthatod majd a tűzhelyet főzés közben.

Mindent összevetve igazából egy elég jó gépről van szó. Ha el tudunk tekinteni attól, hogy nem A listás márkától vásárolunk, akkor mindenképp megéri a pénzét.

Előnyök:

 •  Hatalmas légszívó kapacitás
 •  Elegáns, modern megjelenés
 •  Igazi dísze lehet a konyhának

Hátrányok:

 •  Magasabb fogyasztás
 •  Kevésbé ismert márka
Zanussi ZHT630W
Zanussi ZHT630W

Az olcsó páraelszívó

 •  Alacsony ár
 •  Kiváló vásárlói értékelések
 •  Elegendő szívóerő egy kisebb konyhához
aktuális ár

Páraelszívó toplistánk utolsó helyezettje, egy olcsóbb modell lett, amit inkább csak kisebb konyhákba ajánlanék vagy olyanoknak, akik ritkábban főznek. A 60 centi széles készülék méretében nem marad alul társaival szemben, azonban teljesítményben már igen.

170 m3/h szívóerővel rendelkezik, ami nagyobb méretű konyhákba vagy intenzív főzés mellett már nem lesz elegendő. Cserébe nem mondható túl hangosnak sem, hiszen 48 és 65 decibel közötti zajszinttel rendelkezik. Energiaosztályzata E és 74 kWh-át fogyaszt évente. Ekkora fogyasztással már erősebb gépeket is találsz, így ha rendszeresen használod a páraelszívót, akkor hosszú távon nem feltétlen éri majd meg az alacsonyabb ár.

A készülék halogén izzókkal és papír szűrővel rendelkezik, aminek a cseréje kifejezetten egyszerű. A kivezetés 120 milliméteres kürtőn keresztül oldható meg és erre szükséged is lesz.

Elsőre furcsa lehet, hogy felkerült ez a készülék a listánkra. Azonban rengeteg jó értékelést lehet róla olvasni és még ha papíron nem is tűnik a legjobb páraelszívónak, a tapasztalat mégis mást mutat. Ezekkel a specifikációkkal én kisebb konyhákba ajánlanám, ha nem használod napi rendszerességgel, de mindenképpen szeretnél egy páraelszívót, hogy alkalmanként legyen mit bekapcsolni, akkor bátran megveheted ezt az olcsó készüléket.

Előnyök:

 •  Alacsony ár
 •  Kiváló vásárlói értékelések
 •  Elegendő szívóerő egy kisebb konyhához

Hátrányok:

 •  Gyengébb teljesítmény
 •  Kevésbé energiatakarékos

Milyen páraelszívót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A páraelszívók piacán is különböző típusú készülékeket és különböző paraméterekkel rendelkező modelleket találhatsz. A választás sokszor könnyebb, mint más háztartási gépeknél, hiszen néhány faktor jelentősen leszűkíti az elérhető készülékek választékát. A következőkben ezeket a szempontokat szeretném neked bemutatni, hogy a legjobb döntést tudd majd meghozni.

Szerencsére manapság már a páraelszívók közül a legolcsóbb modellek is ízlésesen néznek ki, hiszen ha nem egy rejtett modellt választasz, akkor a nagy méretű gép könnyedén magára vonzza a tekintetet. Így a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne szép és esztétikus modelleket gyártsanak. Ezért a készülékek külseje kevésbé fogja majd befolyásolni a döntésünket, ezzel nehezen lőhetünk mellé.

Azonban sok más kérdés van, amit át kell gondolnod, a szagelszívóknak számos különböző típusa van ugyanis. A legfontosabb most is, hogy ismerd a saját igényeidet és lehetőségeidet, vásárlás előtt alaposan mérd fel a konyhát és tudd, hogy a beépítésnél milyen lehetőségeid vannak. Azt se felejtsd el, hogy a készülék árához hozzá fog még adódni a beépítés költsége is, amit minden esetben érdemes szakemberrel elvégeztetni, hiszen nem csak a munkára kaphatsz így garanciát, de a készülék gyári garanciáját is befolyásolhatja ez.

A páraelszívó rendszerek néhány előnye

Ha még bizonytalan vagy, hogy szükséged van-e egyáltalán szagelszívó készülékre, akkor szeretnék veled megosztani néhány olyan előnyt, amire elsőre nem is feltétlenül gondolnál.

A legtöbb szagelszívó rendszer elfogadható vagy kifejezetten jó világítással rendelkezik, ami megkönnyíti majd a konyhai munkát, hiszen pont az amúgy kevésbé megvilágított tűzhely felett ad fényt, fentről megvilágítva a készülő ételeket.

Emellett a konyha takarítása is könnyebb lesz, ha szagelszívó készüléket használsz a főzés során. Az elpárolgott olajból kevesebb kerül a levegőbe, így az nem is tud lerakódni a szekrényeket, csempéken, ritkábban kell majd takarítanod őket és könnyebb dolgod is lesz.

A bevezetőben már említettem, hogy az egészségre is jobb hatással van, ha nem lélegzed be az olaj párákat és a főzésnél elkerülhetetlen gőzöket, füstöt. A konyhában kialakuló penészesedést is elkerülheted. Nyári napokon pedig megkönnyíti a főzést, hiszen nem csak a szagokat, de a főzéssel keletkező meleg levegőt is kivezeti a szabadba, így némileg lehűtve a helyiséget. Az pedig, hogy az ingatlan értékét növeli egy ilyen beépített készülék már csak hab a tortán.

Milyen típusú páraelszívók közül választhatsz?

Ha páraelszívót szeretnél vásárolni, akkor meglepően sok választási lehetőséged lesz. Bár a nagyobb üzletekben sokszor csak a hagyományosabb típusokkal találkozol, kezdenek itthon is megjelenni a különlegesebb megoldások is.

Hagyományos páraelszívók

Ebbe a kategóriába soroltam azokat a készülékeket, amik a tűzhely fölött kapnak helyet és semmilyen különleges funkcióval nem rendelkeznek. Lehetnek köztük eltérések a rögzítés és a kivezetés módjában. Van amelyik a falhoz rögzíthető, mások pedig a konyhaszekrényhez, ami elrejti majd a készülék kivezető csövét.

A kivezetésnél három lehetőség van. A csöveket a plafonon vagy a falon keresztül építhetjük ki. Hogy melyik a jobb választás, az leginkább a lakás vagy ház adottságaitól függ. Szerencsére nagyon sok modell támogatja mindkét változatot. Elérhetőek még a kivezetés nélküli modellek is, ezekről majd később olvashatsz.

A hagyományos páraelszívókat két nagyobb csoportra oszthatjuk. A kürtős készülékek egy kúp alakú bevezető csatornával rendelkeznek és egy kürtő résszel, ahol a levegőt kivezetik. A sík készülékek, ahogy a nevük is mutatja egy nagyobb lapos felülettel rendelkeznek, ami csatlakozik egy kivezető csőhöz; ezeket általában a fenti konyhaszekrényhez rögzíthetjük.

Némelyik készülékek kisebb területet fednek le, mint a tűzhely, cserébe kihúzható bővítménnyel rendelkeznek, ami kibővíti a lefedett területet.

Sziget páraelszívók

Ezek a modellek az amerikai házakban gyakoribb konyhai szigetek fölött elhelyezhető páraelszívók. Kivezetésük a plafonon keresztül történik, és a rögzítést is itt kell megoldani. Általában ezeknél nagyobb lesz a távolság a tűzhely és a páraelszívó között, így a nagyobb bevezető felületre is van szüksége, hogy megfelelően be tudja fogni a keletkező füstöt. Hazánkban kevesebb ilyen megoldással találkozhatunk.

Páraelszívós mikrohullámú sütők

Ez a megoldás sem elterjedt itthon, hasonló készülékekből nagyon kicsi a választék. A fő gondolat az ezeknél a modelleknél, hogy ha már úgyis elvesszük a tűzhely fölötti helyet, akkor töltsük ki hasznosan és helyezzük el ott a mikrót. Az ötlet jó, azonban azzal számolni kell, hogy ezek a gépek sosem lesznek olyan effektívek, mint egy dedikált páraelszívó készülék. Mivel itthon nincs túl nagy választék belőlük, ezért erre a kategóriára nem fogok bővebben kitérni.

Pultba építhető páraelszívók

Elérhetőek még pultba szerelhető készülékek is, amik közvetlenül a tűzhely mellett kapnak helyet és függőlegesen húzhatóak ki a konyhapultból. Ez jó megoldás lehet ha nem akarod vagy nem tudod a tűzhely fölött elhelyezni a páraelszívót vagy ha a kivezetés nehezen megoldható. Ezeknél a modelleknél a vezetékek alul futnak, így bizonyos esetekben könnyebben beépíthetőek.

Mégsem ajánlom igazán ezt a típust, mert kevésbé hatékony. A forró gőzök és a pára felfelé száll, így  a tűzhely felett elhelyezett páraelszívóknak minden esetben könnyebb dolguk lesz, így effektívebben is fognak működni.

A fenti lehetőségeken kívül találhatsz még más speciális páraelszívókat is, amiket rejtve építhetsz be; amik csak egy henger alakú bevezetővel rendelkeznek, sík felület nélkül; áltükörbe építhetőeket; stb. Ezekről a modellekről nem írok bővebben, mert beszerzésük nehezebb is és csak ritkán jelentenek ténylegesen jobb megoldást.

Mit érdemes tudnod a kivezetésről?

Az előzőekben bemutattam a különböző páraelszívó típusokat. Ami közös ezekben, hogy szinte mindegyikből találsz majd olyan modelleket, amiket ki kell vezetned a szabadba és olyanokat is, amiket nem.

A szabad szellőzésű rendszerek minden esetben jobb megoldást jelentenek, azonban nem mindig kivitelezhetőek. A legtöbb lakásban van szagelszívó járat, kémény, vagy szellőzőrendszer így van hova csatlakoztatni a gépet, azonban régebbi építésű házakban nem feltétlen találsz ilyet. Az is lehet, hogy a ház nem engedélyezi a módosításokat vagy csak túl költséges lenne a kiépítés. Egy szó, mint száz, a kivezetés nélküli modelleknek is meg van a létjogosultságuk. Ezek szénszűrős rendszerrel működnek, ami megszűri a beszívott levegőt a felgyülemlett szagoktól, zsírtól és különböző anyagoktól, majd visszaküldi azt a konyhába. A semminél jobb megoldás, azonban nem fogja 100%-ban megtisztítani a levegőt.

Ha van rá lehetőségünk, akkor mindig válasszuk a kivezető rendszerrel rendelkező modelleket és hívjunk egy szakembert, aki a beépítésnél segít majd. Ezeknél a páraelszívóknál a legtöbb esetben van lehetőséged választani, hogy a falon keresztül vagy a plafonon keresztül szeretnéd a kivezetést megoldani. Minden esetben mérd fel a konyhádat és a lehetőségeidet, majd az alapján válassz!

Némelyik modellek mindkét lehetőséget támogatják egyszerre, ezeknél nem kell a beépítés módja miatt másik készüléket választanod.

Mekkora páraelszívót vegyek és hogyan helyezzem el?

A legtöbb esetben jó döntés lehet, ha legalább akkora bevezető felülettel rendelkező készüléket veszel, mint a tűzhely, ami fölött helyet kap majd. A páraelszívó készülékeknél elmondhatjuk, hogy minél nagyobb, annál jobb. Ez azért van, mert így kevesebb helye marad a füstnek és a gőznek, hogy megszökjön. Minden esetben legyen legalább olyan széles, mint a főzőfelület.

Azzal is számolnod kell majd, hogy a páraelszívó és a tűzhely között elegendő hely legyen. Ez egy kicsit több kell, hogy legyen, mint fél méter. Azért van erre szüksége, hogy legyen elég helye összegyűjteni a felszálló gőzt. Gáztűzhely esetén egy kicsit magasabbra kell majd elhelyezned a készüléket. Ha túl magasra kerül a páraelszívó, akkor azonban könnyedén szétterjedhet, elszökhet a felszálló füst és gőz.

A legjobb ha részletesen átolvasod a gyártó által biztosított használati útmutatót és a beszerelés során az abban leírtaknak megfelelően jársz el.

Fontos gondolatok a légmozgásról

A páraelszívók egyik leginkább reklámozott tulajdonsága az úgynevezett légszállítás. Ezt óránként megmozgatott köbméterben mérik és elég széles skálán mozoghat, 100 köbmétertől akár 600 fölé is mehet. Minél magasabb ez az érték, annál gyorsabban cserélődik a levegő.

Ez azonban nem minden esetben jelent garanciát arra, hogy az adott párelszívó kialakítása lehetővé teszi, hogy effektíven gyűjtse össze a füstöt és gőzt. Hiába cserélődik gyorsan a levegő, ha nem kerül ki ténylegesen a füst a konyhából. Emiatt a feltüntetett maximális légszállítást inkább csak irányadóként érdemes kezelni, arra viszont tökéletes.

Ami még segítheti a megfelelő légmozgás kialakítását az a minél rövidebb kivezetőcső, hiszen minél kisebb távon kell szállítani a szagokat, annál könnyebb dolga lesz a gépnek. A kivezető csőben ha lehet minél kevesebb törés és kanyar legyen, hiszen ez is csökkentheti a hatékonyságot. A kinti oldalon egy sapkával lezárhatjuk a szellőzőcsövet, ami könnyedén megakadályozza a visszafelé érkező fuvallatok kialakulását.

Azt is vedd figyelembe, hogy ha nagyobb adagokat főzöl egyszerre, vagy olajosabb, sült ételeket, akkor valószínűleg erősebb páraelszívóra lesz szükséged, mint ha csak mirelit pizzát melegítesz.

Sebességbeállítások

Sok modell rendelkezik különböző állítható sebességekkel. A legtöbb esetben kettő különböző beállítás elegendő lesz, ennél többre nem lesz szükséged. Az azonban jó ha ez a két beállítás megtalálható, hiszen az erősebb üzemmódot használhatod főzésnél, a gyengébb funkció pedig csak szellőztetésre, vagy melegítésnél lehet ideális.

Amit a szűrőkről tudnod kell

Minden páraelszívó rendelkezik valamilyen szűrőrendszerrel. A szabadtérre kivezetett modellek esetében ez legtöbbször egy fém szűrő, ami felfogja az olajat, a zsírt és egyéb koszokat. Ezeket általában havonta kell tisztítani, attól függően, hogy milyen sűrűn főzöl és mennyire sok olajat használsz.

A kivezetőcső nélküli modelleknél a szűrő megfelelő cseréje még fontosabb, hiszen itt a munka nagy részét ez végzi el. Ezekben a készülékekben aktív szén szűrő található, ami sok koszt és szagot képes megkötni. Cserébe ezek a szűrők nem tisztíthatóak, újat kell majd venned bele. Sok modell jelzi is, amikor cserélned kell bennük a filtert. Ez nagyjából havonta esedékes.

A szűrők tisztán tartása azért is fontos, hogy ne kerüljön vissza a levegőbe a felgyülemlett kosz, de a páraelszívó hatékonyságát is csökkentheti egy koszos szűrő.

Mennyire fontos szempont a páraelszívók zajszintje?

Ahogy minden elektronikai eszköz, úgy a páraelszívó is rendelkezik valamekkora zajszinttel. Ez készülékenként változik, de nagyjából 50-60 decibel körüli értékkel kell számolnod. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a légszállítási képessége egy készüléknek, annál hangosabb is lesz. Azonban a drágább modellek sokszor rendelkeznek meglepően halk motorral.

Ez főleg akkor lehet fontos, ha sokat tartózkodsz a konyhában, ha sokat főzöl. Ilyenkor hosszú távon kifejezetten zavaró lehet egy hangosabb páraelszívó. Ezt sokszor már csak akkor veszed majd észre, amikor kikapcsolod és megérzed, hogy milyen jól esik a váratlan csend. Másrészt viszont azt se felejtsük el, hogy a főzés maga is egy zajos tevékenység, így a páraelszívó hangja már sokszor csak egy újabb kis zaj a háttérben.

Páraelszívók világítása

Valamilyen világítótest szinte minden modellben helyet kapott, némelyikük teljes értékű lámpaként használható, mások csak halvány kiegészítő fények. Ha olyan a konyha kialakítása, hogy kevés fény éri a tűzhelyet, akkor érdemes lehet egy erősebb világítással rendelkező készüléket keresned. Itt is fontos, hogy ismerd a konyhádat és a saját igényeidet. Jó ötlet lehet annak is utánanézni, hogy az adott készülékbe lehet-e pót égőket kapni és ha igen, akkor ezek mennyire drágák.

Extrák és kényelmi funkciók

A páraelszívók esetében kevesebb lehetséges kényelmi funkció érhető el, mint más háztartási gépeknél. A piacon nem jelentek még meg az okos páraleszívók, bár a mai trendek alapján erre sem kell majd sokat várni. Cserébe viszont a legtöbb elérhető extra valóban hasznos és javít a felhasználói élményen.

Az időzítővel rendelkező készülékeket például beállíthatod egy fix időtartamra, ami utána azok automatikusan kikapcsolnak majd. Így főzés után nyugodtan otthagyhatod a konyhát, nem kell majd visszasétálnod csak azért, hogy kikapcsold a páraelszívót.

Némelyik gép rendelkezik belső termosztáttal, ami automatikusan bekapcsolja a páraelszívót egy bizonyos hőmérséklet felett. Ezzel elméletileg a főzésből keletkező hőt érzékelik és arra reagálnak. Talán ez a legkevésbé hasznos funkció, hiszen egy egyszerű gombnyomással te is bekapcsolhatod a páraelszívót, ha már úgyis ott állsz mellette. A mikohullámú sütőt is tartalmazó modelleknél ez biztonsági funkció is egyben, hiszen megvédi az elektronikát a túlzott hőhatástól. Azonban sajnos meg van a hátránya is, hiszen ha esetleg a tűzhelyen lévő olaj kigyulladna, akkor a hő hatására ugyanúgy bekapcsol a termosztát és csak még több levegőt szív be, ezzel táplálva az égést. Gáztűzhelyek mellé éppen ezért kevésbé ajánlanám jó szívvel.

Az időzítőhöz hasonló az automatikus kikapcsolás funkció is, itt azonban nem tudod megadni, hogy mennyi idő után kapcsoljon ki a készülék, az gyárilag van beprogramozva.

Termék névKépEnergiaosztályMotor teljesítményÉves áramfogyasztásMaximális légmozgásZajszintPáraelszívó ár
Klarstein Kronleuchter Klarstein KronleuchterA115 W41 kWh600 m3/h69 dBaktuális ár 
Klarstein Vinea Klarstein VineaA110 W37 kWh610 m3/h68 dBaktuális ár 
Star-Light HA-260SS Star-Light HA-260SSE2 X 80 W101 kWh347 m3/h63-70 dBaktuális ár
Heinner DCH-650GX Heinner DCH-650GXC190 W90 kWh643 m3/h68-72 dBaktuális ár
VidaXL szagelszívó VidaXL szagelszívóF180 W110 kWh720 m3/h65 dBaktuális ár 
Zanussi ZHT630W Zanussi ZHT630WE74 kWh170 m3/h48-65 dBaktuális ár

Ralf.hu páraelszívó teszt győztesek

További termék útmutatók Konyha témakörben